Toiminnot

Metropoliitta Pietarin Jumalanäiti

Kohteesta Ortodoksi.net

Metropoliitta Pietarin Jumalanäidin ikoniksi kutsuttiin ikonia, jonka aluperäisen version oli maalannut Moskovan metropoliitta, pyhä Pietari (+ 1326), kun hän oli Ratskin luostarin igumenina lähellä Volyniaa. Kiovan ja koko Venäjän metropoliitan, pyhän Maksimin vierailun aikana Ratskin luostarissa pyhä Pietari antoi hänelle tämän ikonin lahjaksi. Metropoliitta vei sen Vladimirin Klyazmaan, missä hänen katedraalinsa silloin sijaitsi.

Pyhän Maksimin kuoltua igumeni Geronti, joka halusi uudeksi metropoliitiksi, aikoi viedä tämän ikonin Konstantinopolin patriarkka Athanasiokselle. Igumeni Gerontin matkaa viivästytti kuitenkin kauhea myrsky merellä. Tämän myrskyn aikana Kaikkein Pyhin Jumalanäiti ilmestyi hänelle ja sanoi: "Piispan virkaa ei anneta sinulle, vaan sille, joka maalasi minun ikonini."

Kun pyhä Pietari tuli patriarkka Athanasioksen eteen, hän oli jo Konstantinopolissa ja hänet oli vihitty metropoliitaksi. Patriarkka antoi ikonin pyhälle Pietarille sanoen: "Ota pyhä Jumalanäidin ikoni, jonka maalasit omin käsin, tästä syystä Ikuinen Neitsyt itse on antanut sinulle tämän lahjan ja Hän ennusti sinun polkusi .”

Pyhä Pietari vei ikonin Vladimiriin, ja kun kirkko siirrettiin Moskovaan vuonna 1325, ikoni sijoitettiin Jumalanäidin kuolonuneen nukkumisen katedraalin uhripöydän yläpuolelle.

Ikonin muistopäivä on elokuun 24. päivä.

Lue lisää pyhästä Pietarista, Moskovan ihmeidentekijästä:
https://www.ort.fi/pyha-pietari-moskovalainen-ihmeidentekija