Toiminnot

Mikael Novgorodilainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Autuas Mikael Novgorodilainen tai Klopsilainen (venäjäksi: Преподобный Михаил Клопский), millä nimellä hänet myös tunnetaan, oli suurruhtinas Dimitri Donskoin (1363-1389) sukulainen. Hän päätyi kilvoittelemaan Kristuksen tähden houkkana, jotta hän välttyisi liioilta kehumisilta. Hän lähti Moskovasta ryysyihin pukeutuneena ja saapui Novgorodiin Klopsin luostariin.

Tuntematon keljassa

Kukaan ei tiennyt, kuka hän oli ja kuinka hän pääsi lukittuun pappismunkki Makarin keljaan, missä hän jäljensi kynttilän valossa ja munkkikaavussa pyhää Apostolien tekojen kirjaa. Aamupalveluksen jälkeen igumeni tuli joidenkin veljien kanssa ja kysyi häneltä, kuka tämä oli ja mikä oli hänen nimensä. Mutta hän vastasi aina kysymykseen samalla kysymyksellä, eikä paljastanut alkuperäänsä.

Hengellinen laulaja ja lukija

Kirkossa muukalainen lauloi kuorossa ja luki epistolaa ja hän luki myös pyhien elämäkertoja aterioitten aikana. Kaikki, jotka häntä kuuntelivat, liikuttuivat hänen lukemisensa henkisyydestä. Kerran näin tapahtui, kun Dimitri Donskoin nuorempi poika Konstantin Dimitrievitš tuli vuonna 1419 luostariin vierailulle ja oli ruhtinattaren kanssa ruokailussa.

Ruhtinas tunnistaa sukulaisensa

Ehtoollisen jälkeen hän oli trapezassa, kun tuntematon muukalainen alkoi lukea Jobin kirjaa. Lukemisen aikana ruhtinas lähestyi lukijaa ja katsoi häntä tarkasti. Sitten hän kumartui ja kutsui häntä nimeltä: Mikael Maksimovitš. Houkka sanoi: ”Vain Luoja tuntee minut ja kuka minä olen.” Mutta hän samalla vahvisti olevansa Mikael.

Esimerkillinen kilvoittelija

Pyhä Mikael oli sen jälkeen esimerkkinä kaikissa ponnisteluissa ja kuuliaisuudessa muille veljille. Hän asui Klopsin luostarissa neljäkymmentä vuotta, uuvuttaen itseään ruumiillisella työllä, vigilioilla ja muunlaisilla kilvoituksilla ja sai palkakseen selvännäkemisen armolahjan.

Hän tuomitsi ihmisten paheet pelkäämättä tämän maailman voimia. Hän ennusti suurruhtinas Ivan III:n eli Iivana Suuren (Иван III Васильевич tai Иван Великий) syntymisen 22. tammikuuta 1440 ja sen, että hän kaappaa Novgorodin valtansa alle. Hän tuomitsi ruhtinas Dimitri Šemjakan (Дмитрий Шемяка) veljensä suurruhtinas Vasili Sokean (Василий II Васильевич Тёмный, 1425-1462) sokaisemisesta.

Kuivuuden aikana hän sai lähteen puhkeamaan hiekkamaahan ja nälänhädän aikaan luostarin leipäaitasta ei loppunut vilja, vaikka sitä jaettiin runsaasti sitä tarvitseville nälkäisille.

Hän ilmoitti etukäteen kuolemastaan ja hautaamispaikan. Hän kuoli tammikuun 11. päivänä vuonna 1453.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee autuasta pyhittäjää Mikael Novgorodilaista (Klopsilaista) aina vuosittain hänen omana muistopäivänään tammikuun 11. päivänä.

HAP

Katso myös