Toiminnot

Mikael Synadalainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Mikael Synadalainen,
muistopäivä 23.5.
(Kuva © Petja Pyykkönen)
Pyhä piispa Mikael Tunnustaja, joka tunnetaan myös nimellä Mikael Synadalainen, kaipasi jo nuorena luostarielämää ja hänet ohjasikin tuohon kilvoitukseen patriarkka Tarasios (784-806). Mikael meni luostariin, joka sijaitsee Mustanmeren rannikkoalueella. Hänen kanssaan samaan aikaan luostariin tuli myös pyhä Theofylaktos (muistelupv 8.3), tuleva Nikomedian piispa. Luostarissa molemmat munkit etenivät sekä sielun pelastustyössä että Herralta saatavissa armolahjoissa. Kerran sadonkorjuun aikana, kun ihmiset kärsivät kuivuudesta ja janosta, munkit rukouksen avulla täyttivät tyhjän metalliastian vedellä.

Patriarkka Tarasios vihki pyhän Mikaelin Synadan kaupungin piispaksi. Läpi koko pyhän ja viisaan elämänsä pyhä Mikael sai kokea syvää rakkautta uskovien ihmisten taholta ja erityisesti hänet huomioivat keisarit Nikeforos I (Νικηφόρος, 802-811) ja Mikael I Rangabes (Μιχαήλ Ῥαγκαβής, 811-813). Vuonna 787 pyhä Mikael oli läsnä seitsemännessä ekumeenisessa kirkolliskokouksessa Nikeassa.

Kun ikonoklasti, harhaoppinen Leo Armenialainen (813-820) tuli valtaistuimelle, hän alkoi karkottaa ortodoksisia hierarkkeja alueiltaan ja nimittää heidän tilalleen itselleen samanmielisiä harhaoppisia.

Pyhä Mikael puolusti rohkeasti ja voimakkaasti tänä aikanakin ortodoksisuutta vastustaen harhaoppisia ja tuomiten heidän virheensä. Leo Armenian toi pyhän Mikaelin oikeuden eteen, mutta Mikeael ei pelännyt kidutusta, vaan hän vastasi päättäväisesti: "Minä kunnioittavat pyhiä ikoneja, jotka kuvaavat Vapahtajamme Jeesusta Kristusta ja Kaikkeinpuhtainta Neitsyttä, Hänen äitiänsä ja kaikkia pyhiä, ja kumarrun niiden edessä alas. Sinun määräyksiäsi ikonien poistamisesta kirkoista en täytä". Leo Armenian karkotti pyhän Mikaelin vankeuteen Eudokiadan kaupunkiin, missä Tunnustaja kuoli noin vuonna 821. Pyhän Mikaelin päätä säilytetään reliikkinä Athos-vuoren Pyhän Athanasioksen Suuressa lavrassa ja osa reliikeistä on Iverskin luostarissa Venäjällä.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko viettää pyhittäjä Mikael Synadalaisen omaa muistopäivää aina vuosittain toukokuun 23. päivänä.

Tropari ja kontakki

Tropari, 4. säv.

Nuoruudestasi asti sinä omistit elämäsi Jumalalle, | ja tulit julistetuksi Kristuksen lauman paimeneksi ja piispaksi. | Oi pyhä Mikael, sinä kärsit koettelemuksia ja karkotuksen | Kristuksen ikonin kunnioittamisen vuoksi. || Nyt sinä vuodatat parannuksia meille kaikille.

Kontakki, 8. säv.

Me kunnioitamme sinua, oi Mikael, kunnioitettuna esipaimenena ja hurskauden puolustajana. | Sinä et pelännyt pahamaineista tyrannia, sinä nujersit harhaopit ja kuuluvasti julistit: | Minä kunnioitan Kristuksen ja Hänen puhtaimman Äitinsä ikoneja.

Minea