Toiminnot

Mikkelissä vihittiin uusi tšasouna

Kohteesta Ortodoksi.net

Papisto ja osa juhlayleisöä vihkimisen ja liturgian jälkeen tšasounan edessä.
(kuva © Pyykkönen)
Tšasouna sisältä
(kuva © Pyykkönen)

Ihastjärvellä Harjujärvenkylässä pienen Haukilammen rannalla vihittiin Mikkelin uusin tšasouna, joka pyhitettiin pyhittäjä Aleksanteri Syväriläisen muistolle. Tšasounan vihki KS Joensuun piispa Arseni Mikkelin kirkkoherra, isä Johannes Hätisen ja isä Pekka Jyrkisen avustuksella. Palveluksessa oli diakonina isä Andrei Platonov Mikkelistä.

Tšasounan on rakennuttanut mikkeliläinen yrittäjä Ilkka Lappi omalle maalleen ja vihkimistilaisuudessa hän lahjoitti lahjakirjalla rakennuksen ja siellä olevan kaiken kaluston Mikkelin ortodoksisen seurakunnan omistukseen. Mikäli kiinteistö vaihtaa omistajaa, seurakunnalla on tarvittaessa oikeus siirtää tšasouna pois toiseen paikkaan. Lahjan antajalla säilyy elinikäinen käyttöoikeus lahjan kohteeseen, tšasounaan ja hän huolehtii kokonaan tšasounasta sen ajan, minkä hän elää tuolla paikalla. Tšasounan ikonit ovat Ilkka Lapin ystävien maalaamia tai muuten hänen lahjaksi saamiaan.

Tšasounan vihkimistilaisuudessa oli läsnä noin 60-70 henkeä keskellä kaunista, mutta hieman sateista suomalaista luontoa, joka muistutti suuresti samalla – kuusimetsineen ja vesistöineen – tšasounan nimikkopyhän, pyhän Aleksanterin, omaa elinympäristöä Karjalan Syvärissä, missä yhä sijaitsee hänen perustamansa ja muutamia vuosia sitten uudelleen avattu ja kunnostettu Pyhän Kolminaisuuden luostari.

Tšasounassa pidetään vuosittain ainakin kaksi jumalanpalvelusta seurakunnan toimesta, toinen tšasounan vihkimispäivänä 15.6., joka on samalla pyhittäjä Aleksanterin syntymäpäivä, ja tšasounan praasniekkapäivänä 30.8., joka on pyhittäjän kuolinpäivä. Tšasouna on seurakuntalaisten käytössä myös esimerkiksi vihkipaikkana tai muissa tilaisuuksissa tarpeen mukaan.

Ortodoksi.net/HAP