Toiminnot

Miten minun pitäisi rukoilla? (opetuspuhe)

Kohteesta Ortodoksi.net

Se tuntuu yksinkertaiselta asialta, mutta se on yksi yleisimmistä kysymyksistä, joita ortodoksit esittävät papille: "Miten minun pitäisi rukoilla?"

Jokaisella ortodoksilla pitäisi olla päivittäinen rukoussääntö, joka on luotu yhdessä papin tai oman rippi-isän kanssa. Se on päivittäisten rukouksien perusta - aamuisin ja iltaisin, ja se pitää meidät helposti yhteydessä Kristukseen.

Mutta entä sitten muut, jokapäiväiset arkiset tarpeemme? Entä kriisit ja tilaisuudet, joita elämässä tulee eteemme? Miten voimme huomioida nämä rukouksissamme ja saada Jumalan apua jokapäiväisessä elämässämme?

Rukous
(Kuva © veli Martinus)
  • Voimme saada suurta apua, kun huudamme Jumalalle: "Herra, auta minua!" tai, "Herra, armahda minua!" , milloin tahansa se on tarpeen.
  • Voimme (ja meidän pitäisi) pyytää Jumalan ystäviä - pyhiä - rukoilemaan puolestamme lukemalla akatistoksen sellaiselle pyhälle, joka tuntee tilanteemme. Näitä luetaan kirkossa, mutta niitä voi lukea myös kotona. Akatistoksia löytyy Internetistä (mm. Ortodoksi.netin sivuilta) tai niitä voi kysyä omalta papiltakin.
  • Me voimme käyttää rukousnauhaa, ei vain Jeesuksen rukoukseen, vaan myös toistamalla sen avulla 50-100 kertaa "Herra, armahda minua (nimi)!", kun siihen on tarve esimerkiksi sairauden tai jonkin muun syyn vuoksi. Yksinkertainen rukous menee suoraan Jumalalle.
  • Jo olemme lähdössä matkalle tai meillä on joitain muita erityisiä tarpeita tai hakkeita, voimme pyytää pappia toimittamaan rukouspalveluksen (molebenin) tämän tapahtuman johdosta.

Kun siirrymme Suuren paaston aikaan, emme saa olettaa, että rukouksemme on liian ankaraa tai kaukaista jokapäiväisessä arkisessa elämässämme. Ilman rukousta olemme yksin.

(lähde: Pappi Geoffrey Korzin kirjoitus sivustolla: : All Saints of North America Orthodox Church)