Toiminnot

Mooses Novgorodin arkkipiispa

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhä Mooses (Моисей / Moisei) eli Novgorodissa 1200-1300-lukujen taitteessa. Hän syntyi Novorodissa, sai nimekseen Mitrofan ja karkasi jo varsin nuorena Tveriin, Moskovan lähistölle, Otrotšin luostariin (Тверской Отроч монастырь), missä hän sai munkkivihkimyksen. Vanhempien toiveesta hän siirtyi lähemmäksi Novgorodia Kolmovin luostariin (Колмов монастырь), jossa hän sitten useammassa erässä asuikin suurimman osan elämästään.

Kolmovissa hän sai pappisvihkimyksen ja korotettiin arkkimandriitan arvoon paikalliseen Pyhän Georgioksen eli Jurjevin luostariin (Юрьеве монастырь). Sieltä hän kuitenkin palasi takaisin Kolomoviin ja Kolomovista hänet sitten valittiin arkkipiispa Daavidin kuoltua hänen seuraajakseen vuonna 1326. Vihkimisen suoritti pyhä Pietari (muistopv. 21.12.).

Neljän vuoden kuluttua Mooses kuitenkin vetäytyi taas Kolomoviin ja vihkityi suureen skeemaan ja hakiessaan yksinäisyyttä meni Olhavanjoen varteen ja perusti sinne Derevjanitsan (Деревянице) luostarin.

Mooseksen suraaja Novgorodin esipaimenena, arkkipiispa Vasili, kuoli 1352 ja kahdenkymmenen poissaolovuoden jälkeen Mooses joutui jälleen vaikeaan tehtäväänsä Novgorodin arkkipiispaksi. Tästä tehtäävästä hän vetäytyi noin pari vuotta ennen kuolmaansa, joka tapahtui vuonna 1326

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää Moosesta, Novgorodin arkkipiispaa, aina vuosittain hänen omana muistopäivänään tammikuun 25. päivänä.

Ikoni internetissä

HAP