Toiminnot

Nikolai Leisman

Kohteesta Ortodoksi.net

Petserin luostarin johtaja, Petserin teologisen seminaarin johtaja ja Petserin arkkipiispa, Nikolai (Leisman).
(Kuva: Aamun Koitto / Ortodoksi.net)
Nikolai Andrei Leisaman syntyi 5.10.1862 Neanurmen kylässä Lustiveren seurakunnassa ortodoksisen koulun opettaja Andre Leismanin ja hänen vaimonsa Annan perheeseen. Merkittävimmän uransa Nikolai Leisman teki Viron ortodoksisen kirkon (EAÕK) piispana. Hän kuoli 27.4.1947 Penujassa, Viljandissa.


Peruskoulutuksensa Nikolai sai Lustiveressä ja teologisen koulutuksen hän hankki 1873-1883 Latviassa Riian ortodoksisessa seminaarissa ja Pietarin teologisessa akatemiassa, josta valmistui 1887 teologian maisterina.

Diakoniksi ja papiksi hänet vihittiin samana vuonna 1887 Tallinnassa Kristuksen kirkastumisen kirkossa.

Alkuun hän toimi pappina eri puolella Viroa – Paadremassa ja Haapsalussa, mistä hän sitten 1896 siirtyi Pietarin ja Paavalin katedraaliin Riikaan.

Riian ja siellä olleiden erilaisten tehtävien jälkeen hän siirtyi papiksi Ukrainan Genitšeskikseen ja 1921 takaisin Viroon ensin Kilingiin ja sitten Mõiskülaan, jossa toimi vuoteen 1933 saakka.

Hän jäi leskeksi 1930 vaimonsa Lidian (os. Poletajeva) kuollessa ja siksi hänestä kokeneena pappina tuli oiva piispakanditaatti.

Hän eli 1920- ja 1930-luvuilla toiminut myös merkittävissä kirkollisissa luottaamustehtävissä: Viron kirkon papistpn puheenjohtajana ja kirkon synodissa sekä Pärnun laaninpappina.

1933 hänet nimitettiin sekä Petserin luostarin esimieheksi että vihittiin Petserin piispaksi Viron metropoliitta Aleksanderin ja mm. Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Hermanin toimesta Aleksanteri Nevskin katedraalissa Tallinnassa. Myöhemmin hänet nimitettiin vielä Petserin teologisen seminaarin rektoriksi, mistä tehtävästä hän sitten 1940 siirtyi vuosiksi 1943-44 Tallinnan metropoliitan avustajaksi.

Virolaisia ja suomalaisia piipoja (vasemmalta): piispa Aleksanteri (Karpin) ja arkkipiispa Herman (Aav) Suomesta sekä metropoliitta Aleksander (Paulus) ja arkkipiispa Nikolai (Leisman).
(Kuva: Valamon luostarin kuvakokoelmista / Ortodoksi.net)

Hän kuoli vuonna 1947 ja haudattiin Penujaan, missä 1979 hänen hautansa häpäistiin ja ryöstettiin.

Piispa Nikolain merkitys Viron yhteiskunnalle on ollut suuri niin kirkollisella saralla kuin myös mm. kulttuurin saralla. Hän oli mm. yksi merkittävän lauluseura Imantan sekä Viron opiskelijayhdistys Nordicin (EÜS Põhjala) perustajajäsenistä. Hän vaikutti oman kaupunkinsa valtuustossa sekä julkaisi hengellistä sisältöä sisältäviä teoksia ja artikkeleita useissa aikakauslehdissä (Virulane, Sakala, Usk ja Elu, Uus Elu, jne.).

Nikolain veljetkin toimivat kirkon piirissä, veli Juhan oli pappi kuten myö Nikolai Aleksi, joka kuoli 1943 vankileirillä ja on julistettiin 2012 uusmarttyyriksi.

HAP (21.9.2021)