Toiminnot

Nikolaos Kabasilas

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ohjattu sivulta Nikolaos Cabasilas)

Pyhä Nikolaos Kabasilas syntyi noin 1319/1323 Thessalonikassa kuoli 1391. Hän oli bysanttilainen mystikko ja teologinen kirjailija.

pyhä Nikolaos Kabasilas
pyhä Nikolaos Kabasilas

Ortodoksinen kirkko on kanonisoinut Kabasilaksen pyhien joukkoon kuuluvaksi.

Nikolaos Kabasilas oli läheisessä yhteydessä keisari Johannes VI Kantakuzenoksen kanssa ja hän saattoi keisarin myös elämään luostariin Johannes V Palaiologoksen palattua valtaan vuonna 1354.

Vuonna 1355 hän seurasi setäänsä Nilus Kabasilasta, kuten itse määritteli - kreikkalaisen ja latinalaisen kirkon liiton vastustajana - Thessalonikin arkkipiispana.

Teokset

Hänen pääteoksensa on Περὶ τῆς ἐν Χριστῷ ζωῆς, jossa hän vahvistaa sen periaatteen, että liitto Kristuksen kanssa vaikuttaa kolmessa suuressa mysteerissä: kasteessa, mirhavoitelussa ja ehtoollisessa. Hän kirjoitti myös opetuspuheita eri aiheista, ja puhe koronkiskojia vastaan on painettu muiden kanssa Mignen, Patrologia graeca -kirjaan. Tämän lisäksi suuri määrä hänen töitään on edelleen käsikirjoituksina.

Kabasilaksen päätöitä ovat teokset: em. "Life in Christ" (Περὶ τῆς ἐν Χριστῷ ζωῆς / Elämä Kristuksessa) ja "Commentary on the Divine Liturgy" (Jumalallisen liturgian kommentaari). Nämä teokset tuovat esille itäisen ortodoksisen kirkon sakramentaalisen ja liturgisen elämän syvällisen ymmärryksen.

  • Cabasilas, N. Commentary on the Divine Liturgy. 14th Cent. Translated by J.M. Hussey and P.A. McNulty. St. Vladimir's Seminary Press, 1960. ISBN 0-913836-37-0
  • Cabasilas, N. The Life in Christ. St. Vladimir's Seminary Press, 1974. ISBN 0-913836-12-5

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää Nikolaos Kabasilasta aina vuosittain hänen omana muistopäivänään kesäkuun 20. päivänä.

HAP

Katso myös