Toiminnot

Nikon Kiovan luolaluostarin igumeni

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhä apostolienvertainen Vladimir Suuri ja Kiovan luolaluostarin pyhät
Foto © Pyykkönen

Pyhittäjä Nikon Kiovalainen oli pyhittäjä Antoni Kiovalaisen, Kiovan luolaluostarin perustajan, ensimmäinen oppilas. Nikon oli vastuussa uusien munkkien perehdyttämisestä, joiden joukossa oli muun muassa pyhittäjä Feodosi Kiovalainen.

Vihkimällä Kiovan ruhtinas Izjaslav I suosikkeja munkeiksi, Nikon, Varlaam Kiovan luolaluostarista (19.11.) ja Efraim Kiovan luolaluostarista (28.1.) saivat ruhtinaan vihat niskoilleen, mutta he eivät suostuneet päästämään munkkeja luostarista. Prinsessa sai Izjaslavin rauhoittumaan ja jättämään Nikonin rauhaan.

Kun luostarin munkkien määrä oli kasvanut, Nikon halusi mennä erakoksi. Hän meni Tmutarakanin niemimaalle asumattomaan paikkaan. Kun tieto hänen pyhästä elämästään ja hengellisistä lahjoistaan levisi, monet asettuivat kilvoittelemaan hänen kanssaan. Pian paikalle nousi Jumalansynnyttäjän luostari.

Nikon palasi Kiovan luostariin. Kun ruhtinas Svyatoslav ajoi veljensä Izjaslavin pois, Nikon pääsi kilvoittelemaan perustamaansa luostariin. Luostarin silloisen igumenin Stefanin kuoltua Nikonista tuli luostarin igumeni.

Nikon Kiovalainen kuoli vuonna 1088 ja hänen muistopäivänsä on 23.3.

Petja Pyykkönen

Linkit