Toiminnot

Obama tapasi patriarkan

Kohteesta Ortodoksi.net

Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Bartolomeos ja Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama tapasivat 7.4. Konstantinopolissa. Kuva: The White House / Pete Souza. Kuva julkaistu Ortodoksi.netissä patriarkaatin luvalla.
Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama tapasi tiistaina 7.4. noin kello 9.45 Conrad-hotellissa Konstantinopolin ekumeenisen patriarkan Bartolomeos I:n.

Mukana tapaamisessa olivat Amerikan kreikkalais-ortodoksisen kirkon arkkipiispa Demetrios ja Valkoisen Talon esikuntapäällikkö Rahm Emanuel. Tapaaminen sujui lämpimissä ja molemminpuolisen kunnioituksen merkeissä. Tapaamisessa keskusteltiin myös presidentti Obaman Turkin parlamentissa mainitsemasta Halkin pappisseminaarista, josta hän oli keskustellut myös Turkin presidentin Abdullah Gul'in kanssa. Presidentti Obama sanoi, että hän seuraa tilannetta ja haluaa siihen ekumeeniselle patriarkaatille suosiollisen ratkaisun.

Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos sanoi muun muassa seuraavaa:

  1. Hän argumentoi vakuuttavasti ja tunteikkaasti Halkin seminaarin nopean avaamisen puolesta ja perustavanlaatuisesta tarpeesta papiston kouluttamiselle ekumeenisen patriarkaatin tarpeisiin.
  2. Hän korosti uskonnonvapauden tärkeyttä ja samojen oikeuksien takaamista kaikille Turkin vähemmistöille.
  3. Hän muistutti tunnetusta ja pitkäaikaisesta tuestaan Turkin ponnistuksille liittyä Euroopan Unioniin.
  4. Hän huomautti ympäristönsuojelun puolesta tehtyjen ponnistusten tärkeydestä ja kertoi omasta tulevasta Ekologisesta Symposiumistaan Yhdysvalloissa lokakuussa 2009.
  5. Hän kiitti presidentti Obamaa tästä tapaamisesta ja hänen aktiivisesta kiinnostuksestaan Ekumeenista patriarkaattia kohtaan.

Ennen tätä patriarkan tapaamista presidentti Obama tapasi ryhmän muita uskonnollisia johtajia. Ryhmään kuuluivat Armenian ortodoksinen arkkipiispa Aran Stesyan, Istanbulin juutalainen päärabbi Isak Haleva, Istanbulin suurmufti Mustafa Cagrici ja syyrialaisortodoksinen arkkipiispa Jusuf Cetin.

Tämän ryhmätapaamisen jälkeen presidentillä ja patriarkalla oli tämä edellä mainittu yksityinen kahdenkeskinen erillinen tapaaminen.

Vierailullaan Istanbulissa presidentti Obama tutustui myös entiseen ortodoksiseen Pyhään Viisauden kirkkoon, Hagia Sofiaan, josta turkkilaisvallan aikana tuli ensin moskeija ja sitten museo. Kotimatka alkaa tänään tiistaina yllätysvierailulla Irakin Bagdadiin.

Tapaamisen jälkeen patriarkan edustaja, isä Alexander Karloutsos, Amerikan kreikkalais-ortodoksisesta kirkosta oli erittäin tyytyväinen tapaamiseen ja presidentti Obaman ilmoittamiin uskonnonvapauden edistämistoimiin. Obaman Turkin parlamentissa Ankarassa pitämää puhetta, jossa hän puhui turkkilaisten sulkeman Halkin ortodoksisen seminaarin avaamisen puolesta, on myös maailmalla kiitelty laajalti.

Patriarkka Bartolomeos yllätti kreikkalaisen tietotoimisto ANA:n mukaan presidentti Obaman täysin onnitellessaan häntä Pohjois-Karoliinan yliopiston voitosta NCAA-koripalloliigassa. "Se teki häneen vaikutuksen, että tiesin siitä, ja hän oli erittäin tyytyväinen ja nauroi sekä kiitti minua ja miellyttävää ilmapiiriä, jossa tapasimme," ekumeeninen patriarkka sanoi. Patriarkka Bartolomeos oli lähettänyt paikallisen hallintopäällikön kautta presidentille ikonin pyhästä Barukista, joka on presidentti Barack Obaman suojeluspyhä.

www.ortodoksi.net

7.4.2009

(klo 12:56, päivitetty 8.4. klo 16:39)


Katso edelliset uutiset vierailusta:

Lue myös