Toiminnot

Oikeauskoisen nousu ja tuho (DVD)

Kohteesta Ortodoksi.net

DVD:n kansi
Ohjaus, kuvaus: Mikko Keinonen
2. kamera: Laura Mielityinen, Lassi Puurunen
Valaisu: Lassi Puurunen
Kuvausassistentti: Samuel Karppinen
Aänitys ja äänisuunnittelu: Sami Pasanen
Leikkaus: Laura Mielityinen
Tuottaja: Mikko Keinonen
Tuotanto: Karlik Films 2008
Tukijat: Pohjois-Karjala-säätiö, Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Karjalan rahasto, Suomen ortodoksinen kirkollishallitus

Esiintyjät:

  • Ismo Björn
  • Urpo Savinainen
  • Liisa Pajukaarre
  • Arkkipiispa Leo

Muut tekijät:

Kesto: 33 min.

Johannes Karhapää (1884-1918) oli ortodoksiaktivisti, joka toi kotikylälleen Tuupovaaran Sonkajanrantaan kirkon, koulun ja tien. Hyvät teot kääntyivät kuitenkin Karhapäätä vastaan, ja sisällissodan myllerryksessä Karhapään elämä päättyi teloitukseen Joensuun Siilaisissa maaliskuussa 1918.

Siitä lähtien Karhapää on elänyt kylällä ihmisten puheissa - sekä ylpeyden että häpeän aiheena.

Esittelyteksti Liisa Pajukaarteen vielä julkaisemattomasta kirjasta Sovintoristi

Ivan Vasiljev eli Johannes Vasilinpoika Karhapää (1884–1918) oli ortodoksinen kirkko- ja kunnallispoliitikko, joka joutui mukaan myös päivänpolitiikkaan. Hän oli Venäjän ortodoksiseen piispaan tukeutuva kansanvalistaja, uskonnonopettaja ja karismaattinen maallikkosaarnaaja, mutta myös äärimmäisyysmies, joka herätti närää toiminnallaan. Maaliskuun vallankumouksen 1917 jälkeen alkoi Karhapäätä vastaan ankara julkinen polemiikki, ja lopulta vaadittiin hänen vangitsemistaan venäläisten kätyrinä ja vakoojana. Karhapään kohtalo sinetöityi pääsiäisenä 1918, jolloin valkoiset teloittivat hänet.

Johannes Karhapää oli legenda eläessään ja on sitä kuoltuaankin. Hänestä vaiettiin pitkään, mutta nykyisin kylällä ja koko Pohjois-Karjalassa ollaan kiinnostuneita ja jopa ylpeitä hänestä.