Toiminnot

Olympiada Konstantinopolilainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhä Olympiada
Konstantinopolin diakonissa,
muistopäivä 25.7.
Kuva: Pyykkönen

Pyhä Olympiada (Olympias) Konstantinopolin diakonissa

Pyhä Olympiada Diakonissa oli senaattori Anicius Secudksen tytär ja hänen äitinsä kautta hän oli kuuluisan eparkki Eulalioksen (joka mainitaan pyhän Nikolaoksen elämäkerrassa) tyttärentytär. Ennen naimisiinmenoa Anicius Secunduksen kanssa hänen äitinsä oli ollut naimisissa Armenian keisari Arsakin kanssa ja jäänyt leskeksi. Kun pyhä Olympiada oli vielä hyvin nuori, hänen vanhempansa kihlasivat hänet erään aatelisen kanssa. Avioliittoon oli tarkoitus mennä, kun pyhä Olympiada saavuttaisi täysikäisyyden. Sulhanen kuitenkin kuoli melko pian ja Olympiada ei halunnut uutta avioliittoa, vaan mieluummin elää elämänsä neitsyydessä.

Rikas perijä

Vanhempiensa kuoleman jälkeen hänestä tuli suurien rikkauksien perijä ja hän alkoi jakaa omaisuuttaan sitä tarvitseville: köyhille, orvoille ja leskille. Hän antoi varojaan myös avokätisesti kirkoille, luostareille, hoitokodeille ja sorrettujen ja kodittomien suojapaikoille.

Diakonissa

Pyhä Patriarkka Nektarios (Νεκτάριος, 381-397) nimitti pyhän Olympiadan diakonissaksi. Pyhä toteutti velvollisuutensa tässä palvelutehtävässä kunniallisesti ja nuhteettomasti.

Pyhä Olympiada oli suurena apuna piispojen: Iconiumin Amfilokios, Pontumin Onesimos, Gregorios Teologi, Basileios Suuren veli Pietari Sebastealainen, Epifanios Kyproslainen, vieraillessa Konstantinopolissa ja hän oli mukana auttamassa suurella rakkaudella kirkkoa kohtaan. Hän ei pitänyt vaurauttaan omanaan vaan myös Jumalan antamana, ja siksi hän jakoi sitä paitsi hyville ihmisille myös vihollisilleen.

Johannes Krysostomoksen auttaja

Pyhä Johannes Krysostomos (muistopv. 13.11.) piti pyhää Olympiadaa suuressa arvossa ja osoitti hänelle hyvää tahtoa ja hengellistä rakkautta. Kun tämä pyhä hierarkki epäoikeudenmukaisesti karkotettiin, pyhä Olympiada ja muut diakonissat olivat suuresti järkyttyneitä. Jättäessään kirkon viimeisen kerran, pyhä Johannes Krysostomos kutsui pyhän Olympiadan ja muut diakonissat, Pentadian, Proklian ja Salbinan luokseen. Hän sanoi asioiden menneen siihen pisteeseen, etteivät he enää voisi nähdä toisiaan. Hän pyysi diakonissoja jäämään kirkkoon ja jatkamaan seuraajansa palveluksessa. Pyhät naiset kyynelehtien lankesivat hänen jalkojensa juureen.

Patriarkka Theofilos Aleksandrialainen (385-412) oli useita kertoja hyötynyt pyhän Olympiadan anteliaisuudesta, mutta hän kääntyi nyt Olympiadaa vastaan, koska hän osoitti myötämielisyyttä Johannes Krysostomosta kohtaan. Hän oli myös ottanut vastaan ja ruokkinut munkkeja, jotka patriarkka Theofilos oli karkottanut Egyptin erämaahan. Patriarkka kohdisti vääriä syytöksiä Olympiadaa vastaan ja yritti kyseenalaistaa hänen pyhän elämänsä.

Vääriä syytöksiä

Pyhän Johannes Krysostomoksen karkotuksen jälkeen joku sytytti Konstantinopolin suuren kirkon ja tämän jälkeen suuri osa kaupungista paloi poroksi.

Kaikki pyhän Johannes Krysostomoksen kannattajat joutuivat epäilyn alaisiksi tuhopoltosta ja heitä kutsuttiin kuultavaksi. Niin myös pyhä Olympiadakin kutsuttiin oikeuteen ja häntä kuulusteltiin tiukasti. Hän sai suuret sakot maksettavakseen syytettynä tuhopoltosta, vaikka hän oli viaton ja häntä kohtaan ei ollut mitään todisteita.

Pois Konstantinopolista, vankeus ja kuolema

Tämän jälkeen pyhä lähti Konstantinopolista ja meni Kyzikokseen (Marmaranmerellä). Mutta hänen vihollisensa eivät lopettaneet hänen vainoamistaan. Vuonna 405 he tuomitsivat pyhän Olympiadan vankilaan Nikomediassa, missä pyhä koki paljon surua ja puutetta. Pyhä Johannes Krysostomos kirjoitti hänelle maanpaosta ja lohdutti pyhää Olympiadaa surussaan. Vuonna 409 pyhä Olympiada siirtyi ikuiseen lepoon Herransa luo.

Reliikit

Pyhä Olympiada ilmestyi unessa Nikomedian piispalle ja määräsi, että hänen ruumiinsa pitää laittaa puuarkkuun ja heittää mereen. ”Minne aallot kuljettavat arkun, sinne ruumiini haudataan”, pyhä sanoi piispalle unessa. Aallot toivat arkun paikkaan nimeltä Brokthoi lähellä Konstantinopolia. Asukkaat pitivät tätä Jumalan ilmoituksena ja ottivat pyhän Olympiadan reliikit ja sijoittivat ne pyhän apostoli Tuomaan kirkkoon.

Myöhemmin kirkko poltettiin vihollisen hyökkäyksessä, mutta reliikit säilyivät. Patriarkka Sergios I:n (Σέργιος Α´, 610-638) aikana ne siirrettiin Konstantinopoliin ja laitettiin siellä pyhän Olympiadan perustamaan luostariin, missä ihmeitä ja parantumisia on tapahtunut runsaasti hänen reliikkiensä äärellä.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää Olympiada Diakonissaa aina vuosittain hänen omana muistopäivänään heinäkuun 25. päivänä.

HAP

Katso myös