Toiminnot

Ortodoksinen ikoni on todellisen uskon tunnustus

Ortodoksi.netista


(Kuuntele artikkeli tästä linkistä luettuna äänitiedostona, avaa äänitiedosto uuteen välilehteen)

Romanian patriarkka Daniel ortodoksisuuden sunnuntaina: Ortodoksinen ikoni on todellisen uskon tunnustus

Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian ilmestys
(Ikoni © munkki Stefanos)

”Ortodoksinen ikoni on tunnustus oikeasta uskosta, eli tunnustus Jeesuksen Kristuksen jumaluudesta. Kristuksesta, tuli ihmiseksi ihmisten pelastamiseksi", patriarkka Daniel korosti opetuspuheessaan, jonka hän piti ortodoksisuuden sunnuntaina patriarkaalisessa katedraalissa.

"Tämän päivän evankeliumi osoittaa meille, että usko on itse asiassa näkemistä aistien, ruumiillisten silmien kautta tapahtuvan näkemisen, tuolla puolen. Se on hengellistä näkemistä, jonka kautta uskova ihminen näkee näkymättömän Jumalan läsnäolon", patriarkka korosti.

Patriarkka Daniel muistutti Natanaelin tunnustuksesta, jonka hän teki tavatessaan Vapahtajan Jeesuksen Kristuksen: "Rabbi, sinä olet Jumalan Poika, sinä olet Israelin Kuningas!" (Joh. 1:49).

"Tämä Natanaelin uskon kautta tapahtuva näkeminen oli Jeesuksen Kristuksen jumaluuden näkemistä ja tunnustamista. Hän ei ole pelkkä ihminen, vaan iankaikkinen Jumala, Jumalan iankaikkinen Poika, joka rakkaudesta ihmisiä ja heidän pelastustaan kohtaan tuli juuri siksi, mitä hän rakasti, eli ihmiseksi. Ja hän otti ruumiin ja osallistui ihmisten elämään, joka oli sekoittunut kuolemaan, voittaakseen kuoleman ja antaakseen meille ylösnousemuksen kautta iankaikkisen elämän".

"Tämä on uskon salaisuus, ruumiillisen näkemisen tuolla puolen, hengellinen näkeminen. Siksi usko on ennakkoon näkemistä Taivasten valtakunnasta ja esimakua Taivasten valtakunnan ilosta".

Ortodoksisuuden, oikean uskon sunnuntai


Patriarkka Daniel korosti, että Suuren paaston ensimmäistä sunnuntaita kutsutaan myös "ortodoksisuuden sunnuntaiksi tai oikean uskon sunnuntaiksi".

"Ortodoksisuus tunnetaan erityisesti siitä, että se käyttää ikoneita jumalanpalveluksessaan, ja ikonit ortodoksisessa kirkossa eivät ole pelkkä koriste, ne eivät ensisijaisesti toimi esteettisenä tehtävänä tehdä kirkosta kauniimpaa, ne ovat visuaalinen uskontunnustus".

"Samoin kuin Nikealais-konstantinopolilainen uskontunnustus, jonka me lausumme Pyhän liturgian aikana, on sanallinen uskontunnustus, sanojen kautta, ikonit ovat visuaalinen uskontunnustus, kuvan kautta. Evankeliumin sisältö, joka ilmaistaan sanoissa, on sama kuin ortodoksisen ikonografian pyhä ja täydellinen sisältö, joka ilmaistaan kuvassa", patriarkka Daniel selitti.

"Kun me näemme ikonin kirkossa, me ymmärrämme, että ikoni on tunnustus totuudesta, että Jumala, näkymätön ja käsittämätön Poika, tuli ihmiseksi, ruumiillistui rakkaudesta ihmisiä ja heidän pelastustaan kohtaan ja tuli näkyväksi, Hän, näkymätön, ja tuli käsitettyyn, ihmisruumiiseen, käsittämätön, rajaton, eli ajassa, Hän, joka on iankaikkinen, ajan tuolla puolen".

Pyhät ikonit


Oikean uskon tunnustamisen lisäksi ikonit kutsuvat rukoukseen ja profetoivat Taivasten valtakunnan kunniaa.

"Ikoni ei ole museoesine kirkossa, eikä ainoastaan katseltavaksi ja kysyttäväksi, miltä vuosisadalta, mistä maalauskoulusta se on peräisin. Ikoni on kohtaaminen ikonissa maalatun henkilön kanssa. Siksi, kun me lähestymme ikonia, me teemme Pyhän Ristin merkin ja suutelemme sitä, koska me kohtaamme Kristuksen, Jumalanäidin tai kuvatun pyhän henkilön".
"Ikoni on kutsu rukoukseen, ja koska pyhät eivät olleet vain rukoilijoita, vaan myös pyhyydessä eläjiä, ikoni on myös kutsu pyhään elämään".

Lisäksi patriarkka Daniel korosti, että "ikoni ortodoksisessa kirkossa on profeetallinen näkemys tulevaisuudessa Taivasten valtakunnan kunniasta ja kauneudesta".

"Siksi kauniisti maalatussa kirkossa voidaan sanoa: Sinun kunniasi kirkossa seisoessamme tuntuu kuin olisimme taivaassa. Toisin sanoen, maalattu ortodoksinen kirkko on, kuten pyhä Germanos, Konstantinopolin patriarkka, sanoi, ”taivas maan päällä”. Ortodoksisten ikonien kauneuden kautta ennakoidaan, maistellaan Taivasten valtakunnan kauneutta ja kunniaa", patriarkka Daniel päätti puheensa.


(Lähde: basilica.ro)

(Ikoni: Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian ilmestys, © munkki Stefanos)