Toiminnot

Ortodoksinen kastekirkko (Ravenna)

Kohteesta Ortodoksi.net

Ravennan ortodoksinen kastekirkko
(Kuva © Petja Pyykkönen)
Ravennan ortodoksisen kastekirkon kupoli
(Kuva © Petja Pyykkönen)

Ravennan piispa Neonin kastekirkko (italiaksi: Battistero Neoniano) on vanhin Ravennassa jäljellä oleva kirkko. Sitä kutsutaan myös ortodoksiseksi kastekirkoksi erotuksena areiolaisesta kastekirkosta.

Ravennan ortodoksinen kastekirkko oli alun perin todennäköisesti roomalainen kylpylä (nymfaeum) ja sen lattia oli nykyistä kolme metriä alempana. Kylpylä muutettiin kastekirkoksi 400-luvun alussa piispa Ursuksen toimesta ja se sai mosaiikit vuoden 452 jälkeen piispa Neonin toimesta. Tämän takia rakennus tunnetaan myös piispa Neonin kastekirkkona.

Kastekirkko on muodoltaan kahdeksankulmio. Se symboloi viikon seitsemää päivää ja ylösnousemuspäivää. Keskiosassa hallitsevana oleva kasteallas, on entisöity ja siinä on vain pieni kreikkalaista marmoria oleva osa, joka on alkuperäistä kasteallasta. Kastekirkon kupoli on rakennettu ontoista terrakottaputkista. Ravennan kastekirkko on parhaiten alkuperäisesssä asussaan säilynyt 400-luvun kastekirkko koko maailmassa.

Ortodoksisen kastekirkon mosaiikit ovat Galla Placidian mausoleumin tavoin saaneet vaikutteita roomalaisesta klassisesta taiteesta. Kupolin keskellä on kuvattu Kristuksen kaste eli teofania. Mosaiikissa Johannes Edelläkävijä kaataa vettä Kristuksen päälle ja Kristuksen oikealla puolella on alaston parrakas vanha mies, joka on Jordan-joen persoonallistuma. Kristuksen päällä oleva kyyhky kuvaa Pyhää Henkeä. Kristuksen kasteen ympärillä on kaksitoista apostolia. Nämä ovat muuten perinteen mukaisia, lukuun ottamatta Juudasta, joka on poikkeuksellisesti nimetty Juudas Zelotekseksi.

Apostolien alapuolella on kahdeksan temppeliä, joissa on neljä alttaria ja neljä kuninkaan tuolia. Alttareilla on neljä avattua Evankeliumia. Neljä kuninkaan tuolia ovat niin sanottuja etimasioita (kreikaksi: ἑτοιμασία / (h)etoimasia) ja niiden päälle on kuvattu ristit. Ikkunoiden alapuolella on kuvattu profeettoja.

Kirkosta löytyy lisäksi myös marmorivaasi, jota on todennäköisesti käytetty puhdistautumiseen pakanoiden häissä. Ortodoksinen kastekirkko on yksi Ravennan kohteista, jotka ovat UNESCOn maailmanperintölistalla.

Petja Pyykkönen

Katso myös