Toiminnot

Ortodoksinen uusi vuosi

Kohteesta Ortodoksi.net

Suomalaisen ortodoksisen kalenterin (2011) kansilehti

Ortodoksista uutta vuotta nimitetään joskus hieman hassusti ”Vanhaksi uudeksi vuodeksi” ja se on useissa ortodoksisissa maissa käytetyn kirkollisen juliaanisen kalenterin mukaisesti kyllä tammikuun 1. päivä, mutta gregoriaanisen kalenterin – siis meillä Suomessa ja muuallakin yleisenä kalenterina käytetyn kalenterin – mukaan vasta 14. päivä tammikuuta.

Juliaaninen ~ gregoriaaninen

Monissa maissa ortodoksinen kirkko ja sen jäsenet noudattavat kirkollisten juhlien vietossa ns. vanhaa kalenteria eli keisari Julius Caesarilta nimensä saanutta juliaanista kalenteria. Yleisessä käytössä koko muussa maallisessa yhteiskunnassa on kuitenkin sama kalenteri kuin meillä, ns. uusi kalenteri, josta käytetään myös nimitystä gregoriaaninen kalenteri. Nimensä kalenteri on saanut roomalaiskatoliselta paavi Gregorius XIII:lta. Siinä lienee myös yksi syy siihen, miksi ortodoksit eivät halua käyttää ”paavin kalenteria”.

Korjattu juliaaninen kalenteri

Juliaanisesta kalenterista on laadittu myös ns. korjattu juliaaninen kalenteri. Korjatun juliaanisen kalenterin ovat ottaneet käyttöön mm. Konstantinopolin, Aleksandrian, Antiokian, Kreikan, Kyproksen, Romanian, Puolan ja Bulgarian (viimeisenä vuonna 1963) ortodoksiset kirkot, ja sitä alettiin kutsua uudeksi kalenteriksi. Sitä eivät noudata Jerusalemin, Venäjän, Serbian, Ukrainan ja Georgian kirkot ja ns. vanhakalenteristit, jotka noudattavat siis kirkollisissa juhlissaan vanhaa kalenteria eli juliaanista kalenteria.

Joulu ja uusi vuosi eri aikoina

Näin ollen uusi vuosi ja etenkin sitä edeltävä joulu ovat eri maiden ortodoksisissa kirkoissa eri aikoina. Joulu on siis noudatettavasta kirkollisesta kalenterista riippuen joko 25.12. tai 7.1. ja uusi vuosi 1.1. tai 14.1. (siis katsoen ajankohtaa meidän yleisestä kalenteristamme).

Uuden vuoden juhlintaa kuuluvat ortodoksisissakin maissa tavallisesti ilotulitukset, yhteiset ateriat ja musiikkipitoinen juhlinta. Samoin pohdinta edellisen vuoden tekemisistä ja mahdolliset uuden vuoden lupaukset kuuluvat asiaan kummassakin järjestelmässä.

Joissain maissa uutta ortodoksista vuotta juhlitaan myös kirkoissa järjestämällä yhteisiä juhlia ja illallisia. Joissain seurakunnissa järjestetään gaalaillallisia ja kerätään tällä tavoin varoja kirkon hyväntekeväisyystyöhön.

Ortodoksinen vanhan kalenterin mukainen uusi vuosi ei yleensä ole yleinen vapaapäivä, mutta joissain maissa se saattaa alueellisesti olla vapaakin. Näin esimerkiksi Bosnia Hersegovinassa, Georgiassa, Venäjällä ja Ukrainassa. Uutta vuotta juhlitaan vanhan kalenterin mukaan myös joissain eritoten emigranttiperäisissä kirkoissa Australiassa, Kanadassa, Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

Käyttöönotossa ongelmia

Ortodoksinen uudenvuoden päivä tunnetaan siis yleisesti nimellä Vanha uusi vuosi. Se on merkitty tammikuun 1. päiväksi juliaanisessa kalenterissa, jota käytettiin yleisesti ennen gregoriaanista kalenteria. Joissain roomalaiskatolisissa maissa, kuten Italiassa, Puolassa, Portugalissa ja Espanjassa, gregoriaanisen kalenterin käyttöönotto hyväksyttiin vuonna 1582.

Kalenterin muuttaminen kesti kauemmin erissä muissa maissa, kuten Iso-Britanniassa (1752) ja Liettuassa (1915). Iso-Britanniassa siirryttiin uuteen kalenteriin vuonna 1752 ja Ruotsissa vuonna 1753. Tuon ajan aikamääreissä puuttuukin sitten 11 päivää väliltä 17.2. -> 1.3. kun ne käyttöönoton yhteydessä pudotettiin pois. Jotkut yhteisöt eivät hyväksy näiden päivien poistamista ja siksi mieluummin käyttävät juliaanista kalenteria.

Monet ortodoksiset kirkot siis viettävät juhlapäiviä yhä juliaanisen kalenterin mukaisesti. Ero uuden ja vanhan uuden vuoden välillä on nykyisin 13 päivää ja sellaisena se on ollut vuodesta 1901 ja ero kestää vielä vuoteen 2100. Aikaisemmin ero oli 12 tai 11 päivää vuosisadasta riippuen.

Kalenterikiista

Juliaanista kalenteria uudistettiin vuonna 1923 ja tämä ns. korjattu juliaaninen kalenteri on lähempänä gregoriaanista kalenteria. Kuten edellä lueteltiin, monet kirkot ovat ottaneet sen käyttöön, mutta silti monet käyttävät yhä juliaanista kalenteria, jota he pitävä ainoana perinteisenä ja alkuperäisenä kalenterina. Kalenterikiista on usein noussut joidenkin ryhmien kohdalla suureksi kiistakysymykseksi ja joskus eräät ryhmät jopa kieltävät niiden ihmisten ortodoksisuuden, jotka noudattavat uutta kalenteria.

Kirkkovuoden alku syyskuussa

Ortodoksista uutta vuotta ei pidä kuitenkaan sekoittaa kirkkovuoden alkuun, joka on eri aikaan. Ortodoksinen kirkkovuosi alkaa aina syyskuun 1. päivänä, joka tietenkin taas on juliaanisessa kalenterissa hieman myöhempänä ajankohtana kuin muissa kalenterissa.

HAP