Toiminnot

Ortodoksisuus Norjassa

Kohteesta Ortodoksi.net

Norjan ortodoksisuudella on pitkäaikaiset yhteydet Venäjälle. Viikinkiajalla eräät norjalaislähtöiset viikinkipäälliköt ja kuninkaat, jotka asuivat Novgorodissa ja auttoivat Kiovan kulttuurillisen keskuksen rakentamisessa.

Ortodoksinen pyhä Trifon Petsamolainen (1495-1583), joka oli kotoisin Novgorodista, vietti suuren osan elämästään pohjoisessa evankelioiden kolttasaamelaisille Venäjän, Suomen ja Norjan rajaseuduilla.

Neidenin Pyhän suurmarttyyri Georgioksen kappelin sisätilaa
(Kuva © Ortodoksi.net /HAP)

Trifonin perintö näkyy suuresti tuolla kaukana pohjoisessa. Hän perusti sinne Petsamon luostarin ja rakensi useita kirkkoja Kuolan niemimaalle, erityisesti sen ensimmäisen Boris Glebin kirkon. Vuonna 1565 hän rakensi Norjan Neideniin (suomeksi Näätämö) pyhän suurmarttyyri Georgios Voittajan kappelin, joka on yhä Sør-Varangerin (Etelä-Varangerin) kunnassa Finnmarkin läänissä. Pieni noin kymmenen neliämetrin suuruinen kappeli on ollut paikallaan näihin päiviin saakka ja siellä pidetään edelleen joka kesä liturgia.

Eläkkeelle jäänyt KP Oulun metropoliitta Panteleimon johtaa litugiaa Neidenissä vuonna 2010.
(Kuva © Ortodoksi.net /HAP)

Monet ortodoksiset pakolaiset pakenivat Venäjältä Ruotsiin ja Norjaan vuoden 1917 vallankumouksen seurauksena. Venäjän ortodoksinen kirkko huolehti heidän hengellisistä tarpeistaan vuonna 1617 perustetun Tukholman ortodoksisen kirkon kautta.

Pyhän Nikolaoksen venäläinen ortodoksinen kirkko perustettiin Oslossa vuonna 1931. Se oli Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin jurisdiktion eli määräysvallan alainen ja oli ensimmäinen moderni ortodoksinen seurakunta, joka Norjaan perustettiin. Nykyisin Norjan ortodoksinen kirkko on Pariisissa sijaitsevan Länsi-Euroopan venäläisen seurakunnan arkkipiispan alaisuudessa. Pariisin seurakunta on Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin alainen.

Nykyisin Oslon Pyhän Nikolaoksen seurakuntaan on liitetty seurakuntia Bergenissä, Bodøssä, Neidenissä (Sør-Varangerissa), Stavangerissa ja Tromsøssä. Suurin osa seurakuntien jäsenistä on maahanmuuttajia eri ortodoksisista maista. Tosin nyt sanotaan, että siellä olisi jo enemmän norjalaisia jäseniä.

Jumalanpalveluksia pidetään sunnuntaisin kirkoissa kirkkoslaaviksi ja norjaksi ja liturgia norjaksi joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina. Pyhän Nikolaoksen seurakunta on nyt yksi neljästätoista Venäjän ortodoksisesta seurakunnasta maassa ja niiden yhteenlaskettu jäsenmäärä on noin 4000 rekisteröityä jäsentä.

Maahanmuutto ja työperäinen muuttoliike 1900-luvun loppupuoliskolla koko Euroopassa on saanut aikaiseksi myös muiden ortodoksisten paikalliskirkkojen seurakuntien perustamisia Norjaan.

Bulgarian ortodoksisella kirkolla, joka on alisteinen Berliinin eparkiaan, on kaksi seurakuntaa Pyhien Kyrilloksen ja Methodioksen seurakunta Oslossa. Siinä on noin 200 rekisteröityä jäsentä.

Kreikan ortodoksinen kirkko Norjassa on alistettu Tukholman hiippakunnan alaisuuteen ja sen Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian kirkko on Oslossa. Sillä on noin 350 rekisteröityä jäsentä.

Romanian ortodoksinen kirkko Norjassa on alistettu myös Tukholmassa toimivaan romanialaiseen hiippakuntaan ja sillä on seurakuntia Bergenissä, Oslossa, Stavangerissa ja Ålesundissa. Sen Sillä on noin 400 rekisteröityä jäsentä.

Serbian ortodoksinen kirkko Norjassa on alistettu myös Tukholmassa toimivan serbialaisen eparkian alaisuuteen ja sillä on s eurakunnat Bergenissä, Oslossa, Porsgrunnissa ja Trondheimissa. Sen jäsenmäärä on noin 3000 rekisteröityä jäsentä.

(Lähde: The Foreigner)

Katso myös

Norjan ortodoksisen kirkon internetsivu:

http://www.ortodoks.com/

Ortodoksi.netin videoita Neidenistä

  • Vedenpyhitys Neidenissä pt. Trifonin pyhiinvaellusjuhlassa 2012

'"`UNIQ--youtube-00000000-QINU`"'

  • Vedenpyhitys Neidenissä 2012

'"`UNIQ--youtube-00000001-QINU`"'

HAP
7.8.2013