Toiminnot

Pääsiäisajan päättäjäisjuhla

Kohteesta Ortodoksi.net

Pääsiäisen jälkeen kuudennen viikon keskiviikkona juhlimme ortodoksisessa kirkossa pääsiäisajan päättäjäisjuhlaa. Vaikka useimmilla juhlilla päättäjäisjuhla on kahdeksantena päivänä, pääsiäisellä, juhlien juhlalla, se on kolmantenakymmenentenä yhdeksäntenä päivänä.

Neljäskymmenes päivä on Herran taivaaseen menemisen juhla, joka merkitsee loppua Herran fyysiselle läsnäololle maan päällä. Hän ei kuitenkaan hylkää meitä. Hän on luvannut olla kanssamme aina: minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti (Matt.28;20). Kuten laulamme Helatorstain kontakissa:

"Täytettyäsi Jumalan kaitselmuksen pelastuksemme tähden ja yhdistettyäsi maallisen taivaallisen kanssa sinä, oi Kristus, meidän Jumalamme, menit kunniassa taivaaseen, mutta sinä et suinkaan eronnut meistä, vaan olet aina kanssamme ja lupaat niille, jotka sinua rakastavat: Minä olen teidän kanssanne eikä kukaan voi olla teitä vastaan."

Samanlainen ajatus ilmaistaan Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen troparissa:

"Oi Jumalansynnyttäjä, sinä synnyttäessäsi säilytit neitsyyden | ja kuolonuneen nukkuessasi et maailmaa hyljännyt."

Tämän päivän palveluksia juhlitaan aivan kuin itse pääsiäistä. Päivittäin Raamatun lukukohdat tietysti vaihtelevat. Taivaaseen astumisen eron jälkeen liturgiassa ei enää lauleta pääsiäishymnejä. Rukousta "Taivaallinen Kuningas" ei lueta eikä lauleta ennen helluntaita. Hautakuva (epitafi, plasenitsa) otetaan alttarista ja se laitetaan oikealle paikalleen. Vaikka tänään on keskiviikko, normaalisti paastopäivä, kala, viini ja öljy ovat sallittuja.

HAP