Toiminnot

Paaston kolmas, Ristin kumartamisen sunnuntai - typikon

Kohteesta Ortodoksi.net

38. Lauantai iltana avuksihuutostikiiroina 6 ylösnousemusstikiiraa ja 4 ristin stikiiraa, Kunnia, Kristus, meidän Jumalamme, Nyt, vuorosävelmän mukainen 1. stikiira Jumalansynnyttäjälle. Virrelmästikiiroina ylösnousemusstikiirat, Kunnia, nyt, Herra, Sinä autoit sävyisää Daavidia. Ylösnousemustropari, Kunnia, Pelasta, Herra, Sinun kansasi, Nyt, Gabrielin julistaessa ilotervehdyksen, ja päätös.

39. Sunnuntaina aamupalveluksessa psalmin 50(51) jälkeen kolminaisuuskanoni, Kunnia, nyt, litanianstikiira Koko luomakunta nähdessään Sinut, kolminaisuustroparit Totisesti on kohtuullista, trishagion, tropari Pelasta, Herra, Sinun kansasi ja heksapsalmi. Jumala on Herra jälkeen ylösnousemustropari, Kunnia, ristin tropari, Nyt, Gabrielin julistaessa ilotervehdyksen. Psalmikatismat, polyeleo, ylösnousemuskatismatroparit järjestyksessään, 2:sessa jaksossa Muinoin paratiisissa kahdesti (25. Vuorosävelmän mukaiset hypakoe, antifonit ja prokimeni. Triodionin kanoni, tropareita 8, ensin irmossi Muinoin jumalallinen Mooses, jokaisen veisun 1:sen troparin edellä Kunnia olkoon pyhälle ylösnousemisellesi ja muiden troparien edellä Kunnia olkoon Sinulle, meidän Jumalamme, kunnia Sinulle, kahden viimeisen edellä Kunnia ja Nyt. 3:nnen veisun jälkeen triodionin katismatroparit järjestyksessään. 6:nnen veisun jälkeen triodionin kontakki ja iikossi, sekä päivän ja sunnuntain synaksario. Katabasioina Muinoin jumalallinen Mooses, triodionin sunnuntaitten ylösnousemusevankeliumi. Me ylistämme Sinua jälkeen ylösnousemuseksapostilario, sekä triodionin ja Jumalansynnyttäjän eksapostilariot. Kiitosstikiiroina (26 4 ylösnousemusstikiiraa ja 4 ristin stikiiraa, Kunnia, Kaikkien Herra opetti vertauksin, Nyt, Korkeasti siunattu. Suuri ylistysveisu, jonka lopussa kuorot laulavat Pyhä Jumala hitaasti ja melodisesti ja tapahtuu kalliin ristin saatto seuraavasti. Kuorot laskeutuvat ja tulevat alttarin pohjoisovelle laulaen, pappi, pukeutuneena liturgiseen asuunsa, suitsuttaa pyhän pöydän ja sen päällä kukkasin ja kolmin kynttilöin koristetulla tarjottimella olevan ristin. Suitsutettuaan hän nostaa sen päänsä päälle, menee ulos pohjoisovesta edellään kynttilät, kuusisiipiset, kaksi suitsutusastiaan ja Primikerios Dibamboulon kynttilän kanssa. Tultuaan kirkon keskelle, jossa on koristeltua pöytä, pappi kiertää sen kolmesti, sitten itään katsoen lausuu Se on viisautta. Olkaamme vakaat, laskee tarjottimen risteineen pöydälle, ja suitsuttaa ristin muotoisesti laulaen Pelasta, Herra, Sinun kansasi. Molemmat kuorot laulavat saman. Sitten patriarkka laskeutuu istuimeltaan ja seisahtuen pöydän eteen kumartaa kallista ristiä laulaen Sinun ristillesi me kumarramme kerran. Kumpikin kuoro toistaa sen. Siunattuaan kansan ja kuorojen laulaessa Is polla eti hän nousee taas istuimelleen, piispat kumartavat kaksittain kallista ristiä, ottavat patriarkalta kukkasi, niin kuin arvonimen omaajat (27, 2. kuoron laulaessa stikiiraa Tulkaamme, uskovaiset. Sen jälkeen lauletaan Pelasta, Herra, Sinun kansasi ja alkaa liturgia.

40. Liturgiassa antifonit.

1. antifoni

Herra, käännä meihin kasvojesi valo. Jumalansynnyttäjän esirukouksien tähden... Palvelijoillesi Sinä nostat merkkiviirin, Sinun viirisi luo he kokoontuvat, pois nuolien ulottuvilta. Jumalansynnyttäjän esirukouksien tähden... Sinä, Herra, nousit korkeuteen, otit vankeja. Jumalansynnyttäjän esirukouksien tähden... Herra, Sinä olet antanut minullekin perintöosan, jonka Sinun palvelijasi saavat.

2. antifoni

Maan ääretkin saivat tietää, että Jumalamme pelasti meidät. Pelasta, kuolleista ylösnoussut... Kumartukaamme Hänen istuimensa eteen. Pelasta, kuolleista ylösnoussut... Jumala, jo ammoisista ajoista Sinä olet ollut kuninkaani, Sinä teet suuria tekoja kaikkialla. Pelasta, kuolleista ylösnoussut... Minä olen Jumala, kaikkia kansoja mahtavampi, korkein koko maailmassa. Pelasta, kuolleista ylösnoussut...

3. antifoni

Ylistäkää Herraa, meidän Jumalaamme, kumartukaa Hänen valtaistuimensa eteen, Hänen jalkojensa juureen! Pelasta, Herra, Sinun kansasi... Pelasta, Herra, kansasi ja siunaa omiasi. Pelasta, Herra, Sinun kansasi... Kaitse ja kanna heitä nyt ja aina. Pelasta, Herra, Sinun kansasi...

Saaton jälkeen ylösnousemustropari, Pelasta, Herra, Sinun kansasi, temppelin pyhän tropari ja kontakki Sinulle, oi Jumalansynnyttäjä. Trishagionin sijasta Sinun ristillesi me kumarramme, ja edelleen Basileios Suuri liturgia. Ehtoollislauselma Herra, käännä Sinä meihin kasvojesi valkeus. Pelasta, Herra, Sinun kansasi, ja päätös.

Samana sunnuntaina illalla ehtoopalvelus toimitetaan kuten on neuvottu paaston 1:sen sunnuntain kohdalla 31.

Tämän viikon maanantaina, keskiviikkona (28 ja perjantaina, 1:sessä hetkessä lauselmien Tee minun askeleeni vakaviksi sijasta lauletaan Sinun ristillesi me kumarramme. Kontakkina Leimuava miekka ei vartioi enää. 9:nteen hetkeen autuudenlauseet tavan mukaisesti. Keskiviikon ehtoopalveluksessa Kunnia, nyt, lauletaan Nyt olentonsa puolesta lähestymätön.

Mitä tulee lauantain palveluksen järjestykseen, ks 34.


25) Kiitetty olet Sinä, Herra ei lauleta.

26) Vastoin tavallista käytäntöä patriarkka (tai piispa) ei suutele ikoneita, koska on kohta suuteleva itseään kallista ristiä.

27) On selvää, että yksi papeista kuljettaa kallista ristiä kaikkien kirkossa olevien, miesten ja naisten, kumarrettavaksi ja antaa tavan mukaisesti heille kukkasia. Näin tehdään varmaan kaikkialla, missä on useita pappeja, muutoin liturgian toimittava pappi tekee sen, jolloin kuorot laulavat triodionin stikiiroita, kunnes kumarrus on loppu.

28) Tästä päivästä lähtien luetaan ektenia valistukseen valmistautuvien puolesta, aina Suureen keskiviikkoon asti.

-> Triodionin aloitussivulle