Toiminnot

Patriarkan puhe pääsiäisenä 2022

Kohteesta Ortodoksi.net

HP Konstantinopolin Ekumeenisen patriarkka Bartholomeuksen tervehdys Kristuksen ylösnousemusjuhlan palveluksen jälkeen Pääsiäisenä 2022


Arvoisat veljet, kanssapalvelijat, piispat ja hengelliset lapset Kristuksessa.

Ylistys: "Kristus nousi kuolleista" on kaikunut jälleen ja on saavuttanut maan ääret ja taivaat. Ihmiskunta riemuitsee ja juhlii; kaikki ne alusta alkaen, nykyaikainen ihmiskunta ja sukupolvet, jotka elävät Kuninkaan kirkkaudessa tulemiseen asti. Ylösnousseessa Kristuksessa uudistettu luominen juhlii. Laulamme pääsiäisen aikana: ”Nyt kaikki on täynnä valoa; Taivas ja maa ja maan syrjäisimmät alueet."

Pääsiäinen on valon juhla. Kristus on "maailman valo". Valo, ei harvoille valituille, vaan kaikille poikkeuksetta, ilman syrjintää. Lopullisen hyväätekevä Jumala ja Kaiken Antaja tarjoaa ihmiskasvoille ylitsepääsemättömän arvon. Ihmisestä tulee iankaikkisen elämän osallinen ja välittäjä. Ja joka rakastaa "veljeä", pysyy "valossa" (1. Joh. 2:10). Joka jättää huomiotta veljensä, moittii häntä, vahingoittaa häntä ja kääntyy itse Jumalaa vastaan.

Tänä iltana ajatuksemme ovat marttyyrikuolemissa Ukrainassa ja kaikissa maailman kolkissa, missä väkivalta ja ihmisarvon loukkaukset vallitsevat. Rukoilkaamme, veljet ja hengelliset lapseni, että Herran pääsiäinen, "rauha ylhäältä, joka ylittää kaiken ymmärryksen", ylösnousemus, joka välitti meidät "toiseen elämään", iankaikkiseen elämään, olisi meille tienristeys, kulkureitti kohti koko maailman rauhaa, kansojen rauhaa, jota ihmiskunta niin kipeästi tarvitsee. Pyydämme Ylösnoussutta Lunastajaa, että tämän vuoden pääsiäinen on sysäys humanitaaristen käytävien avaamiselle, turvallisille kulkuväylille, todella turvallisille alueille tuhansille Mariupolissa ja sen ympärillä asuville ihmisille, siviileille, mukaan lukien haavoittuneet, vanhukset, naiset ja monet lapset. Sama koskee kaikkia muita Ukrainan alueita, missä on meneillään sanoinkuvaamaton inhimillinen tragedia. Tänä iltana, tänä siunattuina iltana, vaadimme jälleen kerran lopettamaan välittömästi veljesmurhasodan, joka – kuten mikä tahansa sota – heikentää ihmisarvoa ja on provosoivasti vastoin Herran käskyä rakastaa lähimmäisiämme.

Ei ole mahdollista elää ”kuin Hän ei olisi koskaan tullut”, Hän, maailman Vapahtaja. Korottamalla ääntämme julistamme tänä iltana myös tämän iloisen viestin, että totuus ja armo ovat tulleet ja että "varjo on väistynyt". Vahvistamme, että tämä on olennainen osa elämästämme kristittyinä, joilla on "pääsiäisen käsitys elämästä, kuolemasta ja ikuisuudesta". Kristuksen voitto kuolemasta läpäisee olemassaolomme iankaikkisen elämän lähteillä ja ohjaa meidät siihen "yhteen asiaan, jota tarvitaan". Herran upea ylösnousemus täyttää elämämme ilolla ja muuttaa sen päivittäiseksi pääsiäiseksi. Tiedämme varmasti, että pahan, väkivallan ja epäoikeudenmukaisuuden voimat, jotka edelleen vaivaavat ihmiskuntaa, eivät pääse lopulta voitolle.

Saavuimme tähän siunattuun sapattiin Kirkkona asketismin, paaston ja parannuksen kautta, ajanjakson, joka antoi ylösnousemuksen tuoksun. Astumme kirkollisen vuoden juhlavimpaan jumalanpalvelukseen patriarkaaliseen kirkkoon aikana, joka värähtelee dynaamisuudesta ja Kristuksen ylösnousemuksen ilosta ja kuvaa ainutlaatuisesti kirkon valon virtausta ja täyteyttä. Kuoleman (τα εσχατα) valtakunnan elämään, jossa "valon lapset" katselevat kirkkauden Herraa "kasvotusten". Hänelle on kunnia ja ylistys ja kiitos.

Kristus nousi kuolleista!

(lähde: https://www.facebook.com/ecumenicalpatriarchate/posts/284726697199414)

https://fb.watch/cAK0LrIR1e/


Tämä teksti on siirretty sellaisenaan Ortodoksi.netin INFO-sivulta Facebooksita katseltavaksi niille, jotka eivät syystä tai toisesta ole liittyneet Facebookiin. Tätä tekstiä ei indeksoida tavanomaisesti Ortodoksi.net-sivuston luokkiin, vaan ainoastaan luokkaan: Fb-info
(Julkaistu Facebookissa sivulla: Ortodoksi.net INFO sunnuntaina 24.4.2022)