Toiminnot

Patrick Irlantilainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhä Patrick Irlantilainen
Icon courtesy of Holy Transfiguration Monastery.
Ikoni julkaistu Kristuksen Kirkastumisen Luostarin luvalla.

Irlantilaiset ovat vannoutuneita ja hyvin hengellisiä kristittyjä. Roomalaiskatolisella kirkolla on maassa pitkät perinteet. Maan ensimmäisiä ja varmasti kuuluisimpia lähetyssaarnaajia oli Pyhä Patrick (389-460). Hänen toimestaan Irlanti sai kuulla kristinuskosta ensimmäisen kerran, minkä vuoksi Patrickista on tullut koko Irlannin kansallispyhä ja uskon symboli.

Kristinuskon tulo Irlantiin

Koko Irlanti on tullut tutuksi Pyhästä Patrickista ja irlantilaiset kunnioittavat häntä suuresti. Irlannissa oli kristittyjä lähetystyöntekijöitä jo ennen Patrickia, mutta Patrickin katsotaan lopettaneen kelttiläisen pakanakulttuurin ja tuoneen kristinuskon Irlantiin, minkä takia häntä kutsutaan Irlannin kansallispyhäksi.

Orjasta kansallispyhäksi

Patrick tuotiin Irlantiin orjana luultavasti jostakin Britannian länsirannikolta. Hän toimi orjana kuusi vuotta ja tutustui tuona aikana isäntiensä kristilliseen uskontoon. Patrick karkasi takaisin Britanniaan ja palasi myöhemmin takaisin Irlantiin saatuaan sisäisen kutsumuksen unessa. Hän perusti ensimmäisen kirkon Armaghiin vuonna 445. Patrick loi pohjan kirkon toiminnalle Irlannissa, ja hänen ansiostaan Irlanti sai maineen oppineiden ja pyhien saarena. Patrick perusti useita kirkkoja ja käännytti tuhansia ihmisiä. Nykyään onkin vaikea löytää muille kuin Patrickille pyhitettyjä kirkkoja Irlannista.

Muistopäivä - pyhän Patrickin päivä

Patrick kuoli 17.3.460, ja tätä päivää on vietetty Pyhän Patrickin päivänä ainakin 600-luvulta lähtien. Tämä päivä on yhä suuri kansallinen juhlapäivä Irlannissa. Patrickin elämä on synnyttänyt useita legendoja. Hänen kerrotaan eläneen 120-vuotiaaksi, nimittäneen 350 piispaa tehtäväänsä ja tehneen ihmeitä. Ortodoksinen ja roomalaiskatolinen kirkko muistelevat pyhää Patrick Irlantilaista 17.3.

Croagh Patrick

Pyhästä Patrickista on säilynyt vähän luotettavia lähteitä. Tunnetuin niistä on Patrickin itse kirjoittama Confessio. Monia legendoja on syntynyt hänen ympärilleen. Patrickin kerrotaan vierailleen eri puolilla Irlantia saarnaamassa ihmisille. Näistä paikoista on tullut irlantilaisten keskuudessa suosittuja pyhiinvaelluspaikkoja. Irlantilaiset haluavat kunnioittaa kansallispyhäänsä seuraamalla hänen jalanjälkiään.

Kuuluisin pyhiinvaelluspaikoista on Croagh Patrick, lähellä Westportia. Croagh Patrick on terävähuippuinen vuori, joka kohoaa 762 metriin merenpinnasta. Jokavuotisesta pyhiinvaelluspäivästä on tullut suuri kansantapahtuma, johon tulee vuosittain 20 000 - 30 000 vierailijaa.

Pyhä Patrick tappaa kaikki käärmeet

Kelttiläiset ovat tehneet pyhiinvaelluksia vuorelle jo ennen kristinuskoa, ja paikalla oli uskonnollinen merkitys jo kivikaudella 5000 vuotta sitten. Kristillisen merkityksen ja nimen vuori sai, kun Pyhä Patrick paastosi siellä 40 päivää ja piti merkittävän puheensa vuonna 441. Legendan mukaan Patrick heilutti tältä vuorelta kuuluisaa mustaa kelloansa, jonka ääni tappoi kaikki käärmeet ja muut matelijat Irlannista. Vielä tänäkään päivänä Irlannista ei löydy matelijoita yhtä lajia lukuun ottamatta.

Erilaisia pyhiinvaeltajia

Pyhiinvaeltajilla on hyvin erilaiset lähtökohdat ja varustus matkalle. Pyhiinvaellukseen osallistuu pyhiinvaeltajien lisäksi historioitsijoita, arkeologeja, vuorikiipeilijöitä, reippailun ystäviä ja turisteja. Ulkomaalaisten osuus on noin viisi prosenttia. Hyvällä säällä vaelluksesta saattaa selvitä sandaaleissa, mutta vaelluskengät ovat erittäin suositeltavat. Joka vuosi vaelluksella voi nähdä kaikenlaisia varustuksia t-paidoista farkkushortseihin ja varvassandaaleihin. Tietenkin todelliset pyhiinvaeltajat kiipeävät vielä tänä päivänäkin vuorelle samalla tavalla kuin pyhä Patrick - paljain jaloin. Se tosin näytti todella suuren luokan kilvoittelulta, sillä polku on täynnä terävää rakkakiveä. Tänä vuonna vain 220 pyhiinvaeltajaa teki matkan paljain jaloin.

Vaivalloinen vaellusreitti

Pyhiinvaellukseen osallistuu myös lapsia ja vanhuksia. Normaalikuntoiselta edestakainen vaellus kestää noin 4 tuntia. Hyvien kenkien lisäksi sadetakki ja vaellussauva ovat hyvä lisä varustukseen. Hyvään varustukseen kannattaa satsata, sillä joka vuosi Croagh Patrickin valloituksessa sattuu pieniä haavereita. Noin 80 prosenttia loukkaantumisista tapahtuu viimeisellä osuudella, jossa rakkainen kivikko liukuu pyhiinvaeltajien alta jyrkkyyden vuoksi. Näistä yleisimmät ovat nilkan nyrjähdykset. Vuonna 2006 pyhiinvaelluksella loukkaantui tai sairastui 23 ihmistä, joista kaksi vietiin sairaalahoitoon, mutta heidänkään tilansa ei ollut vakava. Järjestäjät ovat huolehtineet pelastuksesta hyvin, sillä reitillä partioi useita vapaaehtoistyöntekijöinä tulleita vuoristopelastajaryhmiä sekä pelastushelikopteri. Lisäksi tänä vuonna pyhiinvaeltajille jaettiin keltaisia turvaliivejä.

Croagh Patrick on useimmille hengellinen kokemus. Osalle se on vain reippailupäivä mahtavissa maisemissa. Vuori sijaitsee aivan rannikolla, ja yli 700 metrin korkeudelta Atlantille avautuu upeat näkymät. Vaikka ei vierailisikaan Irlannissa heinäkuun lopussa, kannattaa pyhiinvaellus tehdä muulloinkin jo pelkästään maisemien takia. Jatkuvan pyhiinvaeltajaletkan seuraaminen heinäkuun viimeisenä sunnuntaina on kuitenkin unohtumaton kokemus.

Petja Pyykkönen

Tropari ja kontakki

Tropari, 4. säv.

Kaikkein kunnioitetuin olet sinä Kristus, meidän Jumalamme, | kun olet asettanut isämme Patrickin | Irlannin valistajaksi ja soihdunkantajaksi maan päällä, | sekä olet ohjannut hänen kauttaan monet todelliseen uskoon. || kaikkein kärsivällisin, kunnia olkoon sinulle.

Tropari, 3. säv.

(ei suomennettu)

Holy Bishop Patrick,
Faithful shepherd of Christ's royal flock,
You filled Ireland with the radiance of the Gospel:
The mighty strength of the Trinity!
Now that you stand before the Savior,
Pray that He may preserve us in faith and love!

Kontakki, 4. säv.

(ei suomennettu)

From slavery you escaped to freedom in Christ's service:
He sent you to deliver Ireland from the devil's bondage.
You planted the Word of the Gospel in pagan hearts.
In your journeys and hardships you rivaled the Apostle Paul!
Having received the reward for your labors in heaven,
Never cease to pray for the flock you have gathered on earth,
Holy bishop Patrick!

Lisätietoa Croagh Patrickista

  • Pyhän Patrickin muistopäivä on 17.3.
  • Croagh Patrickin pyhiinvaellus on aina heinäkuun viimeisenä sunnuntaina.
  • Lisätietoja saa pyhiinvaelluksen viralliselta internetsivustolta osoitteesta www.croagh-patrick.com ja www.westporttourism.com
  • Westportiin pääsee Dublinista linja-autolla.
  • Westportista menee kimppataksi infon luota Murriskiin.
  • Oman auton joutuu jättämään melko kauas väenpaljouden vuoksi.
  • Irlannissa parkkipaikka on aina siinä missä on tyhjä auton mittainen tila.
  • Yöpaikan saaminen Westportin läheisyydestä on vaikeaa pyhiinvaellusta edeltävänä päivänä.

Muualla Intetnetissä