Toiminnot

Pedalion

Kohteesta Ortodoksi.net

Kreikankielisillä ortodokseilla kanoneja ja kommentaareja on kerätty kreikankieliseen teokseen, joka tunnetaan nimellä Pedalion (kreikaksi: Πηδάλιον, peräsin). Nimi on enteellinen, sillä kirjan tarkoitus on ohjata Kirkkoa kuten peräsin. Ortodoksinen kristillinen traditio yleensä käsittää Kirkon kanonit enemmän ohjeina kuin lakina. Piispat voivat kuitenkin mukauttaa niitä omaan kulttuuriinsa tai paikallisiin olosuhteisiin sopiviksi (kts. ekonomia).

Jotkut ortodoksiset kanonitutkijat ja –asiantuntijat ovat kuitenkin huomauttaneet, että ekumeeniset kirkolliskokoukset tarkoittivat kanonit kuitenkin enemmän laiksi ja he kutsuvat niitä kreikankielisellä nimellä νόμοι, nomoi, laki mieluummin kuin nimellä κανόνες, kanones, normi, mitta. Dogmaattiset päätökset ovat siis tarkoitetut enemmän noudatettaviksi kuin pelkästään ohjeiksi, koska ne ovat välttämättömiä Kirkon ykseydelle.

Lyhyt artikkeli

Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Ortodoksi.net -sivustoa kirjoittamalla siitä laajemman artikkelin ja lähettämällä sen ylläpidolle.