Toiminnot

Pelagia Antiokialainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhittäjä Pelagia Antikokialainen, joka tunnetaan myös nimellä Pelagia Katuva, oli kääntynyt kristityksi pyhän Nonnoksen (muistopv. sovintosunnuntaita edeltävän viikon lauantai), Edessan piispan, toimesta. Ennen kastettaan Pelagia toimi tanssiseurueen johtajana Palestiinan Antiokiassa ja eli kevytmielisyydessä ja prostituutiossa kooten näin huomattavan omaisuuden itselleen.

Pelagia vakuuttaa piispa Nonnoksen kauneudellaan

Eräänä päivänä Pelagia tyylikkäästi pukeutuneena meni Pyhän Julianoksen kirkkoon, missä pyhä Nonnos (Nuna) piti juuri puhetta toisille piispoille Antiokian arkkipiispan kutsumana. Toiset piispat ja muut uskovaiset käänsivät päänsä pois syntisestä, mutta piispa Nonnos katsahti hänen peräänsä. Pelagian ulkoisen kauneuden vakuuttamana ja ennakoiden henkistä kauneutta hänen sisällään, piispa rukoili keljassaan kauan Herraa syntisen puolesta. Hän puhui muille piispoille, että prostituoitu laittoi heidät kaikki häpeämään. Hän selitti, että nainen huolehti tarkoin kehonsa kauneudesta, jotta hän näyttäisi kauniilta miesten silmissä. ”Me … emme ajattele edes kurjan sielumme kaunistamista”, hän sanoi.

Piispa Nonnos vakuuttaa Pelagian opetuspuheellaan

Seuraavana päivänä, kun pyhä Nonnos opetti seurakunnalle Viimeisen tuomion pelosta ja sen seurauksista, Pelagia oli myös kuuntelemassa. Nonnoksen opetus teki häneen valtavan vaikutuksen. Jumalan pelossa ja itkien parannuksen kyyneleitä, hän pyysi pyhää kastamaan hänet kristityksi. Nähdessään tämän Pelagian vilpittömän ja täydellisen parannuksen, piispa Nonnos kastoi hänet.

Yöllä paholainen ilmestyi Pelagialle ja kehotti häntä palaamaan entiseen elämäänsä. Pyhä rukoili ja siunasi itsensä ristinmerkillä ja piru katosi.

Pelagia menee Jerusalemiin miehenä

Kolmen päivän kuluttua kasteesta pyhittäjä Pelagia kokosi kaikki hänen arvoesineensä ja vei ne piispa Nonnokselle. Piispa määräsi ne jaettaviksi köyhille. Tämän jälkeen pyhä Pelagia matkusti Jerusalemin Ölymäelle munkki Pelagiokseksi pukeutuneena ja asui siellä pienessä keljassa muutamia vuosia askeettisesti eläen miehenä ja suunnaten kaiken aikaisemman ruumiiseen kohdistetun kauneuden tavoittelun nyt sielunsa kaunistamiseen. Näin hän savutti suuria hengellisiä lahjoja. Hän saavutti askeettina kuuluisuutta, mutta kukaan ei arvannut häntä naiseksi. Hänen arveltiin olevan eunukki.

Pelagia kuolee ja hänen sukupuolensa paljastuu

Kun Pelagia kuoli rauhassa, antaen henkensä Jumalalle, munkkeja ja kansaa kokoontui saattamaan häntä hautaan. Piispojen ja papiston suorittaessa hänen ruumiinsa voitelemista, hänen sukupuolennsa paljastui. Piispat yrittivät ensin salata asian kansalta, mutta pian tieto kiiri jo kaikkien huulilla ja kaikki ylistivät Jumalaa asian johdosta. Paikalla sattumalta ollut piispa Nonnoksen diakoni Jakob kertoi kansalle Pelagiasta ja hänen taustastaan ja myöhemmin hän kirjoitti pyhän elämäkerran.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhittäjä Pelagia Antiokialaista aina vuosittain hänen omana muistopäivänään lokakuun 8. päivänä.

HAP

Tropari ja kontakki

Tropari, 8.säv.

Sinussa, oi pyhittäjä-äiti Pelagia, | täysin pelastui se, mikä oli Jumalan kuvaksi luotu, | sillä sinä otit ristin ja seurasit Kristusta | ja teoillasi opetit ylenkatsomaan lihaa, sillä se on katoavainen, | ja pitämään huolta sielusta, joka on katoamaton. || Sen tähden iloitsee sinun henkesi enkelten joukossa.

Kontakki, 2.säv.

Uuvutettuasi ruumiisi paastolla ja kokoöisillä rukouksilla | sinä anoit Luojalta teoillesi täydellistä anteeksiantoa. |Sen sinä, äiti Pelagia, totisesti saitkin || osoittaen meille pelastuksen tien.