Toiminnot

Pelastuksemme on omissa käsissämme (opetuspuhe)

Kohteesta Ortodoksi.net

Open To Me The Doors Of Repentance - Покаяния отверзи ми двери

'"`UNIQ--youtube-00000000-QINU`"'

Palauttakaamme mieleemme kaikki se paha, joka on elämässämme ja jättäkäämme se Suuren paaston alkaessa.

Tiedän kuitenkin, että tämä on vaikeaa: mutta tämä on Jumalan työtä, tämä on Kristuksen kutsu ja siksi se on uhrin arvoinen.

Nimeen Isän, Pojan ja Pyhän hengen!

Suuren paaston aika, uudistumisen ja puhdistumisen aika - ja mikä tärkeintä - jumalallisen parantavan armon vastaanottamisen valmistautumisen aika lähestyy. Me kaikki lähestymme sitä sairain sieluin, kantaen olkapäillämme painavia heikkouksiemme, syntiemme ja henkilökohtaisten puuteittemme kiviä. Kukaan meistä ei tiedä, kuinka raskaita nämä kivet ovat. Kukaan meistä ei tiedä, kuinka heikko ihminen on. Kukaan meistä ei tiedä, että olemme yrittäneet tuhansia kertoja vapauttaa itsemme noista synneistämme, mutta ne on jälleen ripustettu päällemme; ja taas vaellamme kumartuneina, vetäen ilkeää, mustaa ja saastaista kuormaamme.

Mutta Herra sanoo meille, että Hän on ainoa portti puhtauden ja valon valtakuntaan. Vain kääntymällä Hänen puoleensa, etsimällä Hänen armonsa vahvuutta rukouksessa, voimme astua elämään, muuttaa itsemme ja tulla joksikin muuksi. Mutta kaikkeen tähän meidän pitää valmistautua. Ja siksi Kirkko on antanut meille tätä varten Suuren paaston merkittävän ajanjakson, joka edeltää ylösnousemuksen juhlaa.

Mikään tässä ei ole sattumaa, sillä meidän täytyy kuolla - kuolla kahdesti. Ensinnäkin kuolla yhdessä Herran kanssa. Ajattele, mitä tämä tarkoittaa. Tämä tarkoittaa, että Hän kärsi muiden ihmisten pelastuksen vuoksi ja myös meidän pitää kantaa elämän vaikeutemme ja kärsimyksemme - jotka eivät ole ehkä kovin suuria - mutta silti kannamme niitä kuten ristiä, siis omaa ristiämme. Ja ikään kuin kuolla Hänen kanssaan jatkuvasti. Ja meidän pitää myös kuolla pois synneistämme. Mitä tämä tarkoittaa? Se tarkoittaa, että meidän pitää virittää omatuntomme, sielumme ja elämämme niin, että synti tulee meille vastenmieliseksi. Tietenkin se houkuttelee meitä; tietenkin se näyttää valtaansa meille - mutta, silti, meidän tulee pitää sitä vihollisena. Me emme toivota sitä tervetulleeksi; me emme päästä sitä elämäämme vapaaehtoisesti; me taistelemme loppuun saakka, vaikka voimamme ovat vähäiset.

Tekemällä siis parannuksen ja kantamalla ristimme, saavumme Pyhän Pääsiäisen päivään. Ja ne, jotka meistä ovat valmiita, jotka todella matkaavat tällä polulla, kohtaavat Kristuksen todellisen armon. Kirkko tekee kaikkensa, jotta tämä tapahtuisi.

Tänään me muistelemme Adamin lankeemusta, meidän yhteistä syntisyyttämme, koska Adam kuvaa meitä kaikkia. Olemme kaikki kaikonneet Jumalasta, olemme kaikki menneet omille teillemme. Olemme kaikki tottelemattomuuden tiellä, itsepäisessä vaelluksessa, mutta me kaikki seisomme jumalallisen armon kasvojen edessä. Sillä ei ole väliä, kuinka syntinen ja heikko ihminen on, jos hän haluaa muuttaa elämänsä, Herra lähettää hänelle voimaa tähän.

Lopulta, Kristuksen erittäin tärkeät sanat osoittavat, että valmistautumisemme on omissa käsissämme. Herramme Jeesus Kristus sanoo: "Jos te annatte toisille ihmisille anteeksi heidän rikkomuksensa, antaa myös taivaallinen Isänne teille anteeksi." (Matt.6:14) Itse asiassa kuinka selkeää, yksinkertaista ja loogista kaikki tämä onkaan. Voimmeko sanoa: "Herra, unohda, pyyhi pois, yliviivaa", kun sydämissämme on pahuutta, pidätettyä ja varjeltua kaunaa? Emme tietenkään. Siksi Kirkko kutsuu meitä anteeksiantamukseen. Emme voi elää toisten keskuudessa antamatta anteeksi, koska toinen on aina syyllinen toisen edessä: mies vaimonsa edessä, lapset vanhempiansa edessä, vanhemmat lapsiensa edessä, naapuri naapurinsa edessä. Olemme ihmisiä, eläviä ihmisiä, ja jos emme voi antaa toisillemme anteeksi, niin koko maailma muuttuisi helvetiksi ja kaaos vallitsisi.

Aloittakaamme tänään. Palauttakaamme mieleemme kaikki se paha, joka on elämässämme ja jättäkäämme se Suuren paaston alkaessa. Tiedän kuitenkin, että tämä on vaikeaa: mutta tämä on Jumalan työtä, tämä on Kristuksen kutsu ja siksi se on uhrin arvoinen. "Nyt on otollista", Kirkko sanoo, ja me huudamme psalmin kirjoittajan sanoin: "Avaa minulle vanhurskauden portit! Oi Elämän Antaja." Ja ohjaa minua parannukseen; opeta minua näkemään omat syntini ja älä hylkää minua, kun epätoivoisena näen, kuinka suuri onkaan syntieni määrä ja kuinka vahvoilta ja ylitsepääsemättömiltä ne näyttävät. Sillä hetkellä, kun sanon itselleni, että minulle ei ole pelastusta, ei anteeksiantoa eikä parannusta - niin silloin tietäisin, että se on annettu meille Kristuksen Hengen kautta, Kristus Vapahtajan kautta, joka on näkymättömästi läsnä täällä, eläen keskellämme, joka tuli tähän maailmaan, ettei yksikään hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä. Amen.


(teksti on alunperin venäjänkielinen isä Aleksandr Menin pitämä sovintosunnuntain opetuspuhe, jonka Ortodoksi.net on vapaasti kääntäen suomentanut)