Toiminnot

Joona Petsamolainen

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ohjattu sivulta Petsamon luostarin pyhittäjämarttyyrit)

Pyhittäjä Joona Petsamolainen oli merkittävän lappalaisten valistajan pyhittäjä Trifon Petsamolaisen oppilas. Hän eli ja vaikutti samoihin aikoihin kuin pyhittäjä Trifon eli 1500-luvun lopulla Lapissa, Petsamossa. Joona Petsamolainen luetaan kuuluvaksi Karjalan valistajiin.

Pyhittäjä Joona oli alkuaan naimisissa oleva mies, jonka lapsi sairastui ja joka antamansa lupauksen mukaisesti lapsen parantuessa ihmeellisesti kasteessa, meni pyhittäjä Trifon Petsamolaisen luostariin.

Petsamon luostarin marttyyrit

Joona vihittiin ensin munkiksi ja myöhemmin pappismunkiksi ja hän asettui oppi-isänsä kuoleman jälkeen asumaan tämän kuolinpaikalle, Jumalanäidin kuolonuneen nukkumisen erakkolaan. Jouluyönä vuonna 1589 suomalainen sissipäällikkö Pekka Vesainen joukkoineen hyökkäsi Petsamon luostariin ja ensimmäisten joukossa surmasi muiden muassa pyhittäjä Joona Petsamolaisen ja 50 muuta munkkia sekä yli 60 muuta luostarin asukasta, noviiseja ja työntekijöitä.

Pyhittäjä Joona Petsamolainen on haudattu oppi-isänsä kanssa samalle paikalle sisämaahan Spasitelnaja-vuoren juurelle Petsamo- ja Mannajokien yhtymäkohdassa sijaitsevaan Jumalanäidin kuolonuneen nukkumisen erakkolaan.

Muistopäivä

Pyhittäjä Joona Petsamolaista muistellaan ortodoksisessa kirkossa samana päivänä kuin pyhittäjä Trifonia ja muita Petsamon pyhittäjämarttyyreja eli joulukuun 15. päivänä. Häntä muistellaan myös Karjalan valistajien yhteisenä muistopäivänä, joka sijoittuu aina vuosittain lokakuun viimeisen päivän ja marraskuun 6. päivän väliseen lauantaihin.

Venäjän kirkko muistelee pyhää Joonaa ja muita Petsamon marttyyreja sen sijaan joulukuun 25. päivänä.

HAP

Kirjallisuutta

  • Munkki Serafim (toim.): Synaksarion - joulukuu
    • Pyhittäjämarttyyri Joona Petsamolainen ja muut Petsamon marttyyrit ss. 214-215

Katso myös