Toiminnot

Pimenin Jumalanäiti

Kohteesta Ortodoksi.net

Metropolitan Pimen toi Moskovaan Konstantinopolista vuonna 1381 Pimenin Pyhän Jumalanäidin ikonin. Monet ihmeet tapahtuivat tämän ikonin edessä, jostaa virtasi tuoksuvaa parantavaa mirhaa.

Pimen-ikonia säilytettiin Kremlin Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen katedraalin alttarissa.

---

Ensimmäinen maininta Pimenin-ikonista on peräisin XVI vuosisadan toiselta puoliskolta. Kirjassa Grades of Royal Genealogy on lyhyt kronikon muistiinpano vuosilta 1404-1407:
"Moskovassa tapahtui ihme Tyutryum-suvun kodissa, jossa mirha virtasi Jumalanäidin ja Pyhän Nikolaos Ihmeidentekijän ikoneista."
Tätä on täydennetty seuraavilla tiedoilla:
"Koko Venäjän metropoliitta Pimen toi ihmeellisen ikonin Konstantinopolista, ja se pysyi monien vuosien ajan suuressa katedraalikirkossa."

"Tyutryum, tunnettu kauppias, pyysi katedraalin papistoa tuomaan ikonin taloonsa ja palvelemaan molebenin, rukouspalveluksen, kuten oli tapana. Hänellä oli suuri halu nähdä katedraalin Jumalanäidin ikoni kotonaan."

Tämä Hodēgḗtria-ikoni liittyy Kiovan ja koko Venäjän metropoliitta Pimeniin, joka perinteen mukaan toi ihmeitä tekevän ikonin Konstantinopolista vuonna 1381 tai 1386. Aluksi ikoni oli Moskovan Kremlin Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen katedraalin alttarissa, sitten se siirrettiin Marian ilmestyksen katedraaliin. Vuoteen 1918 asti se oli eräässä Kremlin palatsin kammiossa ja sitten Valtion historiallisessa museossa, josta se siirrettiin Tretjakovin galleriaan vuonna 1930.

Metropolitta Pimen (noin 1304 - 11. syyskuuta 1389) tunnettiin myös nimellä Pimen Kreikkalainen, ja hän toimi Moskovan metropoliittana (teknisesti Kiovan ja koko Venäjän metropoliitta) vuosina 1382-1384. Häntä ei kuitenkaan ole lueteltu pyhien joukkoon.