Toiminnot

Pohjoisen Venäjän puukirkkoja (näyttely)

Kohteesta Ortodoksi.net

Kristuksen kirkastumisen kirkko (rak. 1781)
Turtšasovo, Onegan piiri, Arkangelin alue
Kuva: Richard Davies
Ei, pelkäänpä, ettei sisällä ole mitään jäljellä. Kun kirkko suljettiin, kaikki ikonit vietiin pois." "Minne, muistatko? Mainittiinko joku museo tai muu?" "Niistä tehtiin kaukaloita hevosille". Hän alkoi kuiskia salaperäisesti: "Toisinaan saattoi käydä niin, että hevosta ruokkiessaan kumartui kaukalon yli ja sai elämänsä säikähdyksen kun näki Kristuksen tai Neitsyen katseen vastassa. Niin tuimat kasvot ja suuret silmät - siinä sydän lakkasi lyömästä."
-Vladimir Soloukin: Ikoneja etsimässä Venäjällä, 1990
Kuva: Richard Davis
Richard Daviesin näyttely on myös tarina pohjoisesta elämästä, kuvaus mukautuvista, äärimmäisissä olosuhteissa eläneistä ihmisistä ja heidän elämästään.
Kuva: Richard Davies
Jumalansynnyttäjän kuolonuneen
nukkumisen kirkko (rak. 1774)

Kontupohja, Kontupohjan piiri, Karjala
Kuva: Richard Davies


Pohjoisen Venäjän puukirkkoja –näyttely Suomen rakennustaiteen museossa 10.3. - 30.5.2010 esittelee puukirkkoarkkitehtuuria Venäjältä. Englantilainen valokuvaaja Richard Davies on ikuistanut valokuvin pohjoisen Venäjän katoavaa rakennusperinnettä.

Vanhat postikortit innoittajana

Satakunta vuotta vanhat postikortit herättivät englantilaisen valokuvaajan Richard Daviesin kiinnostuksen ja saivat hänet vuonna 2002 matkustamaan Pohjois-Venäjälle selvittämään, mitä näistä vanhoista kuvien esittämistä puukirkoista olisi vielä jäljellä.

Kirkot oli valokuvannut niiden puuarkkitehtuuriin ihastunut, satukuvittajana parhaiten tunnettu taidemaalari ja graafikko, kirjankuvittaja ja lavastaja Ivan Bilibin (1876-1942) vuosina 1902 – 04, jolloin hän Venäjän menneisyydestä innoittuneena matkusteli Venäjän pohjoisissa osissa. Hän valokuvasi vanhoja, jo usein hylättyjä kirkkoja ja kirjoitti innostuneen, mutta samalla huolestuneen artikkelin Venäjän Pohjolan kansantaiteesta. Bilibinin kirkkopiirroksia julkaistiin kortteina Pyhän Jevgenian yhdistyksen toimesta. Vuonna 1911 yhdistys julkaisi myös korttisarjan hänen valokuvaamistaan puukirkoista. Nämä satakunta vuotta vanhat valokuvat innostivat englantilaisen valokuvaajan lähtemään matkaan.

Rappeutuvien kirkkojen henkisyys

Richard Davies seurasi Bilibinin jalanjälkiä useina vuosina ja sai nähdä, kuinka monia säilyneitä kirkkoja uhkasi tuhoutuminen, vielä jäljellä olevat kirkot ovat tuhoutumisen eri vaiheissa – sisältä paljaaksi riisuttuja, ryöstettyjä ja tärveltyjä – ja monet valitettavasti korjauskelvottomia. Onneksi kuitenkin paljon arvokastakin löytyi.

Kuvaaja sai huomata että kirkkojen omaperäinen puuarkkitehtuuri istui maisemaan yhtä luontevasti kuin ennenkin, yksinkertaisten hirsirakennusten ja ylenpalttisen koristeellisuuden yhdistelmä hätkäytti häntä. Rappeutumaan jätetyt kirkot huokuivat edelleen syvää henkisyyttä. Kirkkoarkkitehtuurin lisäksi kameran linssin läpi tallentui tarina pohjoisesta elämästä, kuvaus mukautuvista, äärimmäisissä olosuhteissa eläneistä ihmisistä ja heidän elämästään.

Pohjoisen Venäjän puukirkkoja -näyttelyssä esillä olevista kirkoista ja tsasounista vanhimmat on ajoitettu 1500-luvulle, uusimmat 1800-luvulle ja useimmat 1600- ja 1700-luvulle. Ne sijoittuvat Karjalan tasavaltaan sekä Arkangelin, Murmanskin, Vologdan ja Pietarin alueille. Näyttelyä täydentää suomalainen osuus, jossa on professori Lars Petterssonin valokuvia ja mittauspiirustuksia.

Kulttuuriperinnön dokumentointi ja säilyminen

Kuvillaan Davies haluaa tukea erityislaatuisen kulttuuriperinnön säilymistä. Myös suomalainen taidehistorioitsija Lars Petterson dokumentoi Aunuksen ja Äänisniemen puukirkkoja. Nämä kuvat täydentävät näyttelyssä Richard Daviesin tunnelmallisia valokuvia. Suosittelen jokaiselle lämpimästi tätä inspiroivaa ja vaikuttavaa näyttelyä, joka elävöittää ja herättää henkiin pohjoisen Venäjän kaunista sekä omaperäistä puukirkkoarkkitehtuuria.

Museon yhteystiedot

SUOMEN RAKENNUSTAITEEN MUSEO

  • Osoite: Kasarmikatu 24, Helsinki
  • Näyttely on avoinna 10.3.–30.5.2010, ti, to ja pe klo 10–16, ke klo 10–20, la ja su klo 11–16.
  • Liput: aikuiset 5 euroa, opiskelijat, eläkeläiset ja työttömät 2,50 euroa. Alle 18-vuotiaat ja sotaveteraanit ilmaiseksi.
  • Vapaa sisäänpääsy perjantaisin.

Luentosarja

Näyttelyn on tuottanut Richard Davies ja Suomen rakennustaiteen museo. Näyttely on aiemmin ollut esillä Moskovassa ja Lontoossa. Pohjoisen Venäjän puukirkkoja –näyttelyyn liittyy luentosarja, jossa asiantuntijat kertovat Venäjän puukirkkoarkkitehtuurista. Luennot pidetään Suomen rakennustaiteen museossa keskiviikkoisin 17.3, 24.3 ja 7.4. kello 18. Sisäänpääsy museon pääsylipulla.

Lasten työpajoja

Näyttelyn yhteydessä järjestetään lasten työpajoja, joissa inspiroidutaan näyttelyn valokuvista ja Ivan Bilibinin (1876–1942) satukuvituksista. Bilibin paneutui kuvituksissaan Venäjän menneisyyteen, ja häntä innoittivat muinaiset sankarihahmot ja vanhat rakennukset; linnoitetut kaupungit ja kirkot. Yhä edelleen hänen satumaailmansa muokkaa mielikuvaa Venäjän muinaisuudesta. Lisätietoja 09–85675100.

Katso myös