Toiminnot

Polyeuktos Konstantinopolin patriarkka

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhä Polyeuktos (Πολύευκτος) toimi Konstantinopolin patriarkkana vuosina 956-970.

Kastroitu munkki

Polyeuktos syntyi 900-luvun alussa Konstantinopolissa ja hän joutui kokemaan kastraation, koska vanhemmat ajattelivat hänelle eunukin uraa keisarin hovissa. Polyeuktos vihkiytyi kuitenkin munkiksi ja luopui kaikesta maallisesta.

Patriarkaksi

Hän saavtti pian kuuluisuutta oppineisuudellaan ja arvokkaalla käyttäytymisellään, mikä edesauttoi sitä, että keisari Konstantinos VII Porfyrogennetos (hallitsi 912-951) valitsi hänet papiston kanssa yhdessä Konsatantinopolin patriarkaksi vuonna 956.

Olgan kaste

Vuosi valintansa jälkeen hän lausui kuulusat sanansa "Siunattu olet sinä kaikkien Venäjän naisten joukossa, koska olet hyljännyt pimeyden ja tahtonut päästä valoon. Venäjänmaan lapset tulevat siunaamaan sinua sukupolvesta sukupolveen." Nämä profeetalliset sanat pyhä Polyeuktos sanoi pyhälle suurruhtinas Olgalle (muistopv. 11.7.), jonka hän kastoi kristityksi.

Elämänsä loppupuolella pyhä Polyeuktos joutui vielä hallitsijoiden välisiin kiistoihin, kun keisari ja edesmenneen keisari Romanos I:n sukulaiset kiistelivät taloudellisista eduistaan ja siinä tuoksinassa hänet päätettiin tuomita ja erottaa, mutta suunnitelma ei ehtinyt toteutua, koska pyhä Polyeuktos kuoli ennen sitä vuonna 970.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää Polyeuktosta, Konstantinopolin petriarkkaa, aina vuosittain hänen omana muistopäivänään helmikuun 5. päivänä.

HAP