Toiminnot

Porin Johannes Teologin kirkko

Kohteesta Ortodoksi.net

Koordinaatit: 61°29′09″N, 21°45′38″E
Hae kohde Google Eartista

Pyhän apostoli ja evankelista Johannes Teologin kirkko Porissa.
(Kuva © Eetu Kangasniemi)
Kirkon ikonostaasin on maalannut Margit Lintu ja Golgata-ryhmän sekä muita ikoneja Harri Stefanius.
(Kuva © Eetu Kangasniemi)
Kirkon nimikkoikonin on maalannut Harri Stefanius.
(Kuva © Eetu Kangasniemi)
Pyhän Apostoli ja evankelista Johannes Teologin kirkko eli Porin ortodoksinen kirkko on valmistunut vuonna 2002. Porin alue kuuluu Tampereen ortodoksiseen seurakuntaan. Kirkon on suunnitellut arkkitehti ja pastori isä Matti Porkka Torniosta. Temppelin arkkitehtuurissa on uusbysanttilaisia ja uusvenäläisiä vaikutteita.

Kirkon rakennusvaihe

Maapohjan siunaus

Tulevan kirkon maapohjan siunaus toimitettiin 30.9.2001. Siunauksen toimittivat silloinen Helsingin Metropoliitta Leo, rovasti isä Risto Lintu, pastori isä Matti Porkka ja diakoni isä Jorma Kudjoi. Kirkkokuoroa johti Pasi Torhamo. Leo vihmoi maapohjaa lausuen: "Pyhitetyllä vedellä vihmoen siunataan tämä kirkon rakennuspaikka nimeen Isän, Pojan ja Pyhän Hengen. Amen." Kirkon paikalle pystytettiin valkoinen seppeleellä koristeltu risti, joka tosin hävisi tontilta lyhyessä ajassa.

Peruskiven muuraus

30.11.2001. Peruskiven muurauksessa siunattiin paikka, johon upotettiin metallilieriö, joka sisältää esim. sen aikaisia rahoja ja koristeellisen Peruskirjan. Paikka on suunnilleen siinä kohdassa, missä nykyään sijaitsee kirkkosalin Golgata-risti ja Kristuksen epitafi. Siunauksen toimittivat Helsingin Metropoliitta Leo, rovasti isä Risto Lintu, pastori isä Heikki Honkamäki, pastori isä Matti Porkka ja diakoni isä Jorma Kudjoi. Kirkon perustaa vihmottiin jälleen pyhitetyllä vedellä kaikkien laulaessa "Monia armorikkaita vuosia." Tämän jälkeen seurakuntalaiset ja muut vieraat saivat halutessaan lapioida laastia kuoppaan, johon metallilieriö asetettiin.

Kirkon harjannostajaiset

Kirkon harjannostajaiset pidettiin 3.5.2002. Tällöin vihkijänä toimi uusi Helsingin Metropoliitta Ambrosius, kirkkoherra rovasti isä Risto Lintu, pastori isä Heikki Honkamäki, pastori isä Matti Porkka ja diakoni isä Jorma Kudjoi. Vihmoessaan pyhitetyllä vedellä kupolin ristin isä esipaimen Ambrosius lausui: "Pyhitetyn veden vihmomisella, Pyhän Hengen armolla ja voimalla ja siunauksella pyhitetään tämä risti nimeen Isän, Pojan ja Pyhän Hengen. Amen." Tämän jälkeen risti nostettiin ylös pääkupoliin. Sisällä kirkossa toimitettiin lyhyt rukoushetki ja siunattiin ruoka, joka perinteisesti oli hernekeittoa. Harjannostajaiset ovat erityisesti rakentajien juhla.

Kirkonkellojen siunaus

Porin kirkossa on kahdeksan kelloa, joista pienin painaa 7 kg ja suurin noin 640 kg. Kellot on valmistettu Venäjällä Vera Voronezh-yhtiön toimesta. Kelloissa on kohokuvina ikoneja ja suomenkielisiä tekstejä (esim. Pyhä apostoli ja evankelista Johannes Teologi rukoile puolestamme!) Kirkonkellot asensivat pietarilainen asiantuntija Sergei Starostenkov ja muurmanskilainen Aleksandr Davydov. Kirkonkellojen laadun tarkisti Sergei Starostenkov.

Kirkonkellojen siunauksen 23.9.2002 toimitti KP Helsingin Metropoliitta Ambrosius avustajinaan isä Risto Lintu, isä Heikki Honkamäki, isä Matti Porkka ja isä Jorma Kudjoi. Ennen kellojen vihmomista pyhitetyllä vedellä isä esipaimen Ambrosius lausui rukouksen: "Pyhitetyn veden vihmomisella, Pyhän Hengen armolla ja voimalla ja siunauksella pyhitetään nämä kirkonkellot nimeen Isän, Pojan ja Pyhän Hengen. Amen." Kirkonkelloja vihmottaessa kanttori Risto Matsi luki tilanteeseen sopivaa psalmia 149. Metropoliitta Ambrosius lainasi juhlapuheessaan englantilaista kirkkorunoilijaa John Donnea: "Yksikään mies ei ole saari, täydellinen itsessään, jokainen on pala mannerta, kokonaisen osa. Älä koskaan lähetä kysymään kenelle kellot soivat. Ne soivat sinulle." Metropoliitta Ambrosius jatkoi: "Meidän kristittyjen ei tarvitse kysyä, kenelle kellot soivat. Ne soivat meille jokaiselle, kutsuen jumalanpalvelukseen, kutsuen hiljentymään, rukoilemaan ja ylistämään Jumalaa. Ne kutsuvat meitä jokaista, tämän alueen ortodokseja säännölliseen jumalanpalvelukseen. Yhtä hyvin ne kutsuvat myös ekumeeniseen jumalanpalvelukseen, yhteiseen rukoukseen."

Kirkon vihkiminen

Kirkon vihkimistä edeltävänä iltana toimitettiin juhlavigilia, kuitenkin käyttämättä alttaria, joka oli vielä siunaamaton. Palveluksen toimittivat KP Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leo, isä Risto Lintu, isä Matti Porkka ja diakoni isä Jorma Kudjoi. Ponomarina toimi Jyri Luonila ja lukijana Rolf Hernberg. Risto Matsi johti kirkkokuoroa.

Kirkon vihki käyttöönsä KP Helsingin metropoliitta Ambrosius 29.9.2002. Vihkivään papistoon kuului Tampereen ortodoksisen seurakunnan silloinen kirkkoherra isä Risto Lintu, Tampereen ortodoksisen seurakunnan II pappi isä Heikki Honkamäki, silloinen III piirin matkapappi isä Ion Durac, diakoni isä Teo Merras, diakoni isä Jorma Kudjoi, sekä isä Matti Porkka. Ipodiakoneina toimivat isä Mikko Ylinen ja isä Jari Ananin. Ponomareina olivat Jyri Luonila, Mika Kudjoi ja Antti Narmala. Kirkkokuoroa johti Risto Matsi ja lukijana toimi Rolf Hernberg.

Palvelukseen osallistuivat myös KP Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leo sekä silloinen Turun ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Petri Ratilainen. Vihkimispalvelusta kunnioitti läsnäolollaan kulttuuriministeri Kaarina Dromberg. Lääninrovasti Antti Koivisto oli Suomen evankelis-luterilaisen kirkon edustajana paikalla. Kirkkokansaa oli kokoontunut runsaasti kirkkoon, lähes 400 henkeä.

Alttaripöydän sisään sijoitetut pyhäinjäännökset ovat kreikkalaisen Dau Pendelin luostarin 1600-luvulla kuolleen marttyyrimunkin.

Jumalanpalvelukset

Porin ortodoksisessa kirkossa toimitetaan jumalanpalveluksia lähinnä joka kuun toinen sunnuntai (Liturgia) ja myös kuun viimeinen lauantai (Vigilia). Tiistaiseura-iltaisin toimitetaan rukoushetki. Myös iltarukouspalveluksia praviloita ja Jeesuksen rukous-palveluksia toimitetaan säännöllisesti torstaisin.

Vapaaehtoisuus

Porin kirkossa ei ole varsinaisia palkattuja työntekijöitä, papistoa ja kanttorikuntaa lukuunottamatta. Toiminta perustuu vahvasti vapaaehtoisuuteen ja talkootyöhön, joissa Porin seudun tiistaiseuran osuus on suuri.

Yhteystiedot

Maantiekatu 46, 28120 Pori

Isännöitsijä, diakoni Jarkko Luonila puh. 040 521 8697 jarkko.luonila(at)gmail.com

Kirjallisuutta

Unelma omasta kirkosta. Porin Seudun Tiistaiseuran viisi vuosikymmentä. Porin Seudun Tiistaiseura ry, 2012.

Jyri

Katso myös