Toiminnot

Prokoros (diakoni)

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhä Prokoros (kreikaksi: Πρόχορος, Prochoros) oli yksi seitsemästä diakonista, jotka valittiin huolehtimaan Jerusalemin kristillisen yhteisön köyhistä (Apt 6:5).

Myöhemmän perinteen mukaan hän oli myös yksi niistä seitsemästäkymmenestä Jeesuksen lähettämästä apostolista (Luuk. 10).

Perimätiedon mukaan pyhää Prokoros olisi ollut ensimmäisen diakonin, protodiakoni Stefanoksen veljenpoika.

Aluksi pyhä Prokoros seurasi pyhää apostoli Pietaria, joka teki hänestä piispan Nikomedian kaupuniin. Kaikkein pyhimmän Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen jälkeen Prokoros oli pyhän apostoli Johannes Teologin kumppani ja työtoveri, ja hänet karkotettiin yhdessä hänen kanssaan Patmoksen saarelle. Siellä hän kirjoitti ylös apostoli Johanneksen ohjauksessa Ilmestyskirjan, joka käsitteli maailman lopullista kohtaloa. Palattuaan Nikomediaan pyhä Prokoros käännytti pakanat Kristuksen seuraajiksi Antiokian kaupungissa. Myöhäisen perinteen mukaan hän oli myös Antiokian piispa ja päätti elämänsä marttyyrina Antiokiassa 1. vuosisadalla.

Ortodoksisessa ikonografiassa hänet on kuvattu evankelista Johanneksen kirjurina. Koska hän on yksi neljästä 70 apostoleihin kuuluneista seitsemästä diakonista, heitä kaikkia muistellaan ortodoksisessa kirkossa yhdessä 28. heinäkuuta.