Toiminnot

Publikaanin ja fariseuksen sunnuntain teksti

Kohteesta Ortodoksi.net

Publikaanin ja fariseuksen sunnuntai

Vigiliassa

Avuksihuutostikiirat

Vuorosävelmän stikiirain lisäksi triodionin stikiiroista, 1. sävelmä

Liitelauselma: Sillä Herran tykönä on armo, runsas lunastus hänen tykönänsä. Ja hän lunastaa Israelin kaikista sen synneistä. (Ps. 130: 7-8.)

Veljet, älkäämme fariseuksen tavoin rukoilko, / sillä joka ylentää itsensä, hänet alennetaan. / Alentakaamme Jumalan edessä publikaanin tavoin itsemme! / Paastotkaamme ja huutakaamme: Jumala, ole meille armollinen!

Liitelauselma: Sillä hänen armonsa meitä kohtaan on voimallinen, ja Herran uskollisuus pysyy iankaikkisesti. (Ps. 117: 2.)

Fariseus turhan kunnian valtaamana / ja publikaani katumuksen taivuttamana / tukivat Sinun, ainoan Herran, eteen. / Toinen heistä kerskasi hyveistään ja jäi ilman hyvyyksiä, / toinen taas mitään puhumatta ansaitsi lahjoja. / Suo minunkin, Kristus Jumala, Sinä, ihmisiä rakastava, / publikaanin tavoin huokailla!

Kunnia... nyt...

Vuorosävelmän stikiira Jumalansynnyttäjälle.

Virrelmästikiirat

Vuorosävelmän stikiirain lisäksi triodionin stikiiroista, 5. sävelmä

Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.

Syntien raskauttamia silmiäni / en voi nostaa ylös / enkä voi katsella taivaan valoisaa korkeutta. / Mutta, Vapahtaja, / ota vastaan minut katuessani, / niin kuin otit publikaanin, / ja armahda minua!

Nyt ja aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen.

Hartaasti ylistetty Neitsyt! / Sinä olet Kuninkaan temppeli ja portti, / palatsi ja valtaistuin! / Sinun kauttasi on minun Lunastajani, Herra Kristus, / vanhurskauden Aurinko, / ilmestynyt pimeydessä nukkuville, / tahtoen valistaa ne, / jotka hän on oman kuvansa mukaiseksi ja omalla kädellänsä luonut. / Sen tähden Sinä, oi kaikkien ylistämä, / joka olet saanut hänen edessänsä äidillisen rohkeuden, / rukoile lakkaamatta häneltä meidän sieluillemme pelastusta.

Tropari, 4. säv.

Iloitse, Jumalanäiti, Neitsyt, armoitettu Maria! / Herra on Sinun kanssasi. / Siunattu olet Sinä naisten joukossa, / ja siunattu on Sinun kohtusi hedelmä, / sillä Sinä olet synnyttänyt sielujemme Pelastajan.

- Kolmesti. Aamupalveluksessa evankeliumin jälkeen:

Nähtyämme Kristuksen ylösnousemisen...

8. sävelmä

Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.

Synninkatumuksen ovet avaa minulle, oi Elämänantaja, / sillä aamusta varhain pyrkii Sinun pyhään temppeliisi minun henkeni, / joka kantaa peräti saastutettua ruumiin temppeliä. / Mutta Sinä, Armollinen, / puhdista se laupiaalla armollasi.

Nyt ja aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

Pelastuksen poluille ohjaa minut, oi Jumalansynnyttäjä, / sillä minä olen häpeällisillä synneillä saastuttanut sieluni / ja olen suruttomuuteen kaiken elämäni tuhlannut. / Mutta Sinä esirukouksillasi vapahda minut / kaikesta saastaisuudesta!

6. sävelmä

Armahda minua, Jumala, / Sinun suuresta armostasi, / pyyhi pois minun syntini / Sinun suuresta laupeudestasi! Ajatellen pahojen tekojeni paljoutta / minä, onneton, vapisen / hirmuisen tuomiopäivän pelosta. / Mutta laupeutesi armoon turvaten / minä Daavidin tavoin huudan Sinulle: / Armahda minua, Jumala, / Sinun suuresta armostasi!

Näitä katumuslauluja lauletaan publikaanin ja fariseuksen sunnuntaista viidenteen sunnuntaihin suuressa paastossa.

Kanoni

Vuorosävelmän kanonin lisäksi triodionin kanonista, 6. sävelmä

1. irmossi

Kuljettuaan jalan meren syvyyden halki / niin kuin mannerta / ja nähtyään takaa-ajavan faraon hukkuvan aaltoihin Israel huusi: / Veisatkaamme Jumalalle voittoveisu.

Kunnia olkoon Sinulle, meidän Jumalamme, kunnia Sinulle!

Ohjaten vertauksillaan kaikkia elämän parannukseen Kristus ylentää publikaanin hänen nöyryytensä takia ja alentaa fariseuksen hänen ylvästelynsä takia.

Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.

Minä huokailen publikaanin tavoin ja vaikenemattomin valituksin turvaudun armoosi, oi Herra. Ole minullekin armollinen, kun minä nöyryyttä eläessäni harrastan.

Nyt, aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

Sinun huostaasi, Valtiatar, minä jätän järkeni, ajatukseni, toivoni, ruumiini, sieluni ja henkeni. Varjele ja pelasta minut pahoista vihollisista ja kiusauksista sekä minua uhkaavista rangaistuksista.

3. irmossi

Ei kukaan ole niin pyhä / kuin Sinä, Herra, minun Jumalani, / joka olet ylentänyt uskovaistesi sarven, oi Hyvä, / ja vahvistanut meidät Sinun tunnustamisesi kalliolle.

Kunnia olkoon Sinulle, meidän Jumalamme, kunnia Sinulle!

Publikaanin tavoin me lyömme rintaamme ja särjetyin sydämin huudamme: Jumala, ole meille, syntisille, armollinen ja anna meille, kuten publikaanillekin, syntimme anteeksi!

Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.

Hyljätkäämme, uskovaiset, fariseuksen pöyhkeä kerskailu, kauhea mielettömyys, inhottava tyhmyys ja mitä pahin ja sietämätön röyhkeys Jumalaa kohtaan!

Nyt, aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

Turvautuessani Sinuun, ainoaan suojelijaani, älä salli minun kadottaa hyvää toivoa, vaan auta minua, oi puhdas Neitsyt, ja pelasta minut turmiosta, johon viholliset tahtovat minut syöstä.

4. irmossi

Kristus on minun voimani, / Jumalani ja Herrani / - kohottaa pyhä seurakunta jumalallisella hartaudella riemuveisun, / puhtain mielin viettäen Herrassa juhlaa.

Kunnia olkoon Sinulle, meidän Jumalamme, kunnia Sinulle.

Aina palvelijan muotoon asti itsensä nöyryyttänyt Sana osoitti nöyryyden olevan parhaan tien ylentymiseen. Seuraten häntä jokainen nöyrtymisellään ylentää itsensä.

Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.

Vapahtaja ja Herra johdattaen aina meitä jumalalliseen ylevyyteen osoitti meille ylentävän nöyryyden esikuvan, kun pesi omin käsin opetuslastensa jalat.

Nyt, aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

Neitsyt! Sinä olet synnyttänyt valon, johon ei kukaan taida tulla; hajoita valon säteilläsi sieluni pimeys ja ohjaa elämäni pelastuksen poluille!

5. irmossi

Minä rukoilen Sinua, oi Hyvä: / Sytytä jumalallisen säteilysi voimalla rakkaus meidän sieluissamme, / jotka aamusta varhain tykösi riennämme, / jotta tulisimme tuntemaan Sinut, / Jumalan Sanan, / syntien synkästä pimeydestä ylös valkeuteen kutsuvan totisen Jumalan.

Kunnia olkoon Sinulle, meidän Jumalamme, kunnia Sinulle!

Koettakaamme noudattaa fariseuksen hyveitä ja harrastakaamme publikaanin nöyryyttä, mutta samalla vihatkaamme toisen sopimatonta mielettömyyttä ja toisen turmiollista synnillisyyttä.

Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.

Hyljätkäämme älykkäitten tavoin kauas fariseuksen surkuteltavan ylpeä, kopeileva ja röyhkeä mielenlaatu, - tuo kehuskelemisen paha tapa, jottemme ilman jumalallista armoa jäisi.

Nyt, aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen

Lähetä, hyvä Jumalansynnyttäjä, alas meille kaikille, jotka Sinuun turvaamme, voiman sauva, joka saattaa meidät vallitsemaan vihollisiamme ja pelasta meidät kaikista vaaroista.

6. irmossi

Nähdessäni tämän maailman merellä riehuvan kiusausten myrskyn / minä tyveneen satamaasi kiiruhtaen huudan Sinulle: / Oi ylen armollinen Herra, / johdata minun elämäni ylös turmeluksesta.

Kunnia olkoon Sinulle, meidän Jumalamme, kunnia Sinulle.

Haluten päästä loppumattoman ilon asuntoon ja oleskellaksemme elävien maassa harrastakaamme Vapahtajan Kristuksen elämäntapoja ja Hänen nöyryyttänsä.

Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.

Fariseus noudatti eläessään hyveitä, publikaani taas paheita, mutta tämä mielettömyytensä takia nöyryytettiin ja tuo osoittamansa nöyryyden takia ylennettiin.

Nyt, aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

Minut, joka olin luotu puhtauteen ja yksinkertaiseen elämään alastomaksi, kietoi vihollinen viekkaasti rikkomuksella ja lihan hempeydellä, mutta nyt Sinun kauttasi, oi Neitsyt, me pelastumme.

Kontakki 4. sävelmä

Paetkaamme fariseuksen pöyhkeilevää kerskailua / ja oppikaamme publikaanin nöyräin puheitten korkeutta, / ja syntejämme katuen huutakaamme: / Oi maailman Vapahtaja, / ole armollinen palvelijoillesi!

7. irmossi

Hurskaille nuorukaisille enkeli virvoitti kasteella tulisen pätsin, / mutta kaldealaiset polttava Jumalan käsky pakotti hirmuvaltiaan huutamaan: / Kiitetty olet Sinä, meidän isäimme Jumala.

Kunnia olkoon Sinulle, meidän Jumalamme, kunnia Sinulle.

Kohottaen vanhurskauden teoillaan fariseus joutui pahan kunnianhimon pauloihin ja ylenmäärin kehui itseään. Mutta publikaani nöyryyden kevein siivin läheni Jumalaa.

Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.

Opettaen opetuslapsiasi, Sinä, Herra Vapahtaja, sanoit edeltäpäin, ettei heidän pidä korkeita kurkotella, vaan pitää olla nöyrinä. Senpä tähden me, uskovaiset huudamme Sinulle: Kiitetty olet Sinä, isiemme Jumala!

Nyt, aina ja iankaikisesta iankaikkiseen. Amen.

Puhdas Neitsyt! Me vertaamme Sinua niihin ihaniin Jumalan portaisiin, jotka Jaakob muinoin näki maasta taivaaseen ulottuvina. Niitä myöten Jumala tullen lihaksi tuli alas taivaasta, ja ihmiset maan päältä kohoavat taivaaseen.

8. irmossi

Sinä, Kristus, joka pelkällä tahdollasi kaiken aikaansaat, / teit hurskaille nuorukaisille tulenliekin kasteen lähteeksi, / ja vanhurskaan uhrin Sinä vedellä palamaan sytytit. / Sinua me yli kaiken ylistämme kaikkina aikoina.

Kunnia olkoon Sinulle, meidän Jumalamme, kunnia Sinulle.

Huokailkaamme kaikki hartaasti publikaanin tavoin ja palavia kyyneliä vuodattaen puhukaamme Jumalalle sekä huutakaamme: Ihmisiä rakastava! Me olemme syntiä tehneet. Helläsydäminen, laupias, ole meille armollinen ja pelasta meidät

Me kiitämme Herraa, Isää, Poikaa ja Pyhää Henkeä.

Jumala kuuli publikaanin huokailun ja vanhurkautettuaan hänet osoitti, että kaikkien tulee aina notkistua ja huokaillen sekä kyyneliä vuodattaen rukoilla ja saada syntinsä anteeksi.

Nyt, aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

Sinut, puhdas, nuhteeton Neitsyt, minä esitän esirukoilijakseni, sillä en tiedä muuta auttajaa kuin Sinä, meidän puoltajamme, Sinusta syntyneen Poikasi edessä. Pelasta minut kaikista minulle murhetta tuottavista!

Me kiitämme ja ylistämme ja kumarramme Herraa, / veisaten ja korkeasti kunnioittaen Häntä iankaikkisesti.

Katabasi: Sinä Kristus, joka pelkällä tahdollasi kaiken aikaansaat, / teit hurskaille nuorukaisille tulenliekin kasteen lähteeksi, / ja vanhurskaan uhrin Sinä vedellä palamaan sytytit. / Sinua me yli kaiken ylistämme kaikkina aikoina.

Pappi: Jumalansynnyttäjää, Valkeuden Äitiä, veisuilla kunnioittaen ylistäkäämme!

Laulajat: Minun sieluni suuresti ylistää Herraa...

9. irmossi

Ihmisten on mahdoton nähdä Jumalaa, / sillä Häntä kohti eivät enkeleinkään joukot rohkene katsettaan kohottaa, / mutta Sinun kauttasi, oi Puhtain, / ilmestyi ihmisille lihaksi tulleena Sana, / Hänelle taivaallisten sotajoukkojen kanssa kiitosta veisaten / me Sinua, Neitsyt, autuaaksi ylistämme.

Kunnia olkoon Sinulle, meidän Jumalamme, kunnia Sinulle.

Hyljätkäämme sielustamme mielettömyys, saavuttakaamme oikea, nöyrä mielenlaatu, älkäämme koettako itseämme synneistä syyttömiksi tehdä, kammotkaamme turhaa kunnianhimoa ja kehuskelua, ja rukoilkaamme publikaanin kanssa Jumalalta armoa!

Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.

Publikaani tuli muinoin uskovaisena pyhäkköön ja rukoili Jumalaa. Hän tuli vanhurskautetuksi, sillä hän tuli huokaillen ja kyyneliä vuodattaen sekä särjetyin sydämin, ja sai rukouksillaan syntitaakkansa huojennetuksi.

Nyt, aina ja iankaikkisesti. Amen.

Suo meidän kiitosvirsin autuaaksi ylistää ja kiittää Sinua, oi puhdas, ainoa siunattu Neitsyt, Sinä, kristittyjen kunnia ja otollinen esirukoilija Jumalan edessä.

Katabasi: Ihmisten on mahdoton nähdä Jumalaa, / sillä Häntä kohti eivät enkeleinkään joukot rohkene katsettaan kohottaa, / mutta Sinun kauttasi, oi Puhtain, / ilmestyi ihmisille lihaksi tulleena Sana, / Hänelle taivaallisten sotajoukkojen kanssa kiitosta veisaten / me Sinua, Neitsyt, autuaaksi ylistämme.

Eksapostilario

Vuorossa olevan eksapostilarion lisäksi triodioninista, 6. sävelmä

Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.

Karttakaamme mitä pahinta farisealaisten ylvästelylä / ja ottakaamme oppia mitä parhaimmasta publikaanin nöyryydestä, / jotta meidät korotettaisiin, kun me samoin kuin hän huudamme: / Ole palvelijoillesi armollinen, / Sinä, Neitseestä syntynyt Kristus Vapahtaja, / joka olet jumalallisella valtiudellasi herättänyt kanssasi maailman.

Nyt, aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

Kaikkien ylistämä Jumalansynnyttäjä! / Luomakunnan Luoja ja kaiken Jumala / otti ihmisen lihan Sinun puhtaassa kohdussasi / ja kokonaan uudisti turmeltuneen luontoni. / Hän synnyttämisesi jälkeen säilytti puhtautesi samana kuin se oli sen edelläkin. / Sen tähden me kaikki uskoen ylistämme Sinua ja huudamme: / Iloitse Sinä, maailman kunnioittama!

Kiitosstikiirat

Vuorosävelmän stikiirain lisäksi triodionista. 1. sävelmä

Veljet, älkäämme fariseuksen tavoin rukoilko, / sillä joka ylentää itsensä, hänet alennetaan. / Alentakaamme Jumalan edessä publikaanin tavoin itsemme! / Paastotkaamme ja huutakaamme: / Jumala, ole meille armollinen!


Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle nyt, aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

Korkeasti siunattu olet Sinä... jne aamupalveluksen loppuun.

Liturgiassa

Epistola: 2 Tim. 3: 10-15 Poikani Timoteus, sinä olet seurannut minun opetustani...

Evankeliumi: Lk 18: 10-14 Herra sanoi tämän vertauksen: Kaksi miestä meni ylös pyhäkköön rukoilemaan...

Ehtoollislauselma: Ylistäkää Herraa taivaista, ylistäkää Häntä korkeuksissa. (Ps 148: 1.)