Toiminnot

Pyhien ilmestyminen ja heidän ihmetekonsa

Kohteesta Ortodoksi.net

(Lainaus kirjasta Ortodoksinen katekismus)


Pyhien ilmestyminen todistaa siitä, että pyhät välittävät rukouksia taivaasta. Jos pyhät auttavat niin tehokkaasti jo ruumiillisessa olomuodossaan, niin vielä enemmän he auttavat taivaasta käsin.

Kun Kristus kuoli, ensimmäisinä tapahtuneesta puhuivat vartijat, jotka seisoivat haudan suulla, ja pyhät, jotka lähtivät haudoistaan. Kristuksen kuoleman hetkellä pyhät nousivat kuolleista tullakseen Jerusalemiin. He ilmestyivät monille vielä juutalaiseen kirkkoon kuuluville ja ilmoittivat, että Kristus oli laskeutunut helvettiin ja vapauttanut vanhurskaiden sielut. Näin he herättelivät niitä, jotka olivat vielä Vanhan testamentin kirkon piirissä, ja saivat nämä siirtymään Uuden testamentin kirkkoon:

ja monien poisnukkuneiden pyhien ruumiit nousivat ylös. He lähtivät haudoistaan, ja Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen he tulivat pyhään kaupunkiin ja näyttäytyivät siellä monille (Matt. 27:52-53).

Salaisuuksien näkijä pyhä evankelista Johannes näki ilmestyksessään taivaassa enkelin, joka levitti hyväntuoksuisesta suitsutusastiasta suitsukkeen savua:

Vielä tuli yksi enkeli, joka asettui alttarin ääreen edessään kultainen suitsutusastia. Hänelle annettiin paljon suitsuketta, jotta hän valtaistuimen edessä olevalla kultaisella alttarilla liittäisi suitsutusuhrin kaikkien pyhien rukouksiin. Niin nousi suitsutuksen savu enkelin kädestä Jumalan eteen yhdessä pyhiltä tulevien rukousten kanssa. (I1m. 8:3-4).

Sellainen on vanhurskaiden rakkauden voima.

Pyhät ovat saaneet Jumalalta osakseen niin paljon arvoa, että he pystyvät tekemään ihmeitä myös välillisesti pyhäinjäännösten kautta, ja muistuttavat siten tuoksuvalla öljyllä täytettyä astiaa. Vaikka öljy otettaisiin pois, niin astia kuitenkin tuoksuu vielä pitkään. Profeetta Elisan luut saivat aikaan ihmeen (2. Kun. 13:21), samoin apostoli Paavalin pääliinat ja muut vaatekappaleet (Ap. t. 19:12).

Pyhä Gregorios Teologi puhui paljastavassa puheessaan Julianus Luopiota vastaan pyhäinjäännösten voimasta, siitä että pienetkin pyhäinjäännösten palaset ovat yhtä voimallisia:

"Sinä et hävennyt Kristuksen vuoksi toimitettuja uhreja! Et pelästynyt suuria kilvoittelijoita, Johannesta, Pietaria, Paavalia, Jaakobia, Stefanosta, Luukasta, Andreasta, Teklaa ja muita heidän jälkeensä ja ennen heitä, jotka pyrkivät kohti totuutta. He kestivät tulen, raudan, villipedot ja kiduttajat, ja kulkivat todellisia ja uhkaavia ahdinkoja kohti kuin olisivat olleet vieraassa ruumiissa tai ruumiittomia.
Minkä tähden? Jotta eivät olisi sanallakaan pettäneet jumalisuuttaan. Heistä on tullut suuresti kunnioitettuja ja juhlittuja, he ajavat pois demoneita, parantavat sairauksia, he ilmestyvät ja toimivat profeettoina. Heidän ruumiinsakin, kun sitä kosketetaan ja kunnioitetaan, vaikuttaa samalla tavalla kuin heidän pyhät sielunsa. Jo pisara heidän vertaan ja kaikki heidän kärsimystensä merkit ovat vaikutukseltaan yhtä voimakkaita kuin heidän ruumiinsa."

Myös pyhittäjä Johannes Damaskolainen puhuu pyhäinjäännöksistä, jotka säilyttävät itsessään armoa ja tekevät sen avulla hyviä tekoja:

"Pyhien maatumattomat jäännökset, pelastavat lähteet, on lahjoittanut meille Hallitsija Kristus, ja niistä virtaa monenlaisia siunauksia."

Hän selittää myös, että

"Jumala toimii pyhien mielen ja ruumiin kautta".

(Lainaus kirjasta Ortodoksinen katekismus)