Toiminnot

Ripidi

Kohteesta Ortodoksi.net

Ripidi.
(kuva © Pyykkönen)

Ripidi eli ripidio (kreikaksi: ριπίδιον / rhipidion - viuhka, venäjäksi: рипида / ripida) on pitkän tangon päässä oleva ohut koristekiekko, jossa on kaksipuolisesti kuvattuina serafeja. Ripidi voi olla joko metallista tai puusta tehty. Ripidiä käytetään yleensä vain piispan toimittamissa jumalanpalveluksissa.

Alkuaan ripidin tarkoituksena oli toimia eräänlaisena hyttysviuhkana, jolla karkoitettiin hyönteiset pois alttarissa pyhällä pöydällä olevien Pyhien Lahjojen päältä. Siihen aikaan ripidit saattoivat olla tehtyjä myös nahasta, kankaasta tai sulista ja diakoni huiskutteli niillä siis hyönteisiä pois.

Myöhemmin ripidille on annettu erilaisia symbolisia merkityksiä, kuten esimerkiksi, että ne kuvaavat serafeja (tulkinta noin 600-luvulta). Tuolloin niihin alettiin laittaa kuusisiipisten serafien kuvia ja ne saatettiin myös tehdä kokonaan serafien muotoiseksi.

Nykyään ne yleensä ovat pyöreitä, kulmikkaita tai tähden muotoisia. Ja edelleen ne kuvaavat palveluksissa enkelivoimia. Niitä voidaan kantaa suuressa saatossa ja ristisaatossa. Slaavilaisessa perinteessä niitä käytetään myös diakoniksi vihkimisen yhteydessä.

HAP

Kirjallisuutta

  • Arkkimandriitta Arseni: Ortodoksinen sanasto