Toiminnot

Rippi-isä

Kohteesta Ortodoksi.net

Rippi-isä (kreikaksi: Πνευματικος / pneumatikos, venäjäksi: духовиый отец / duhovij otets) on pappi tai luostarissa pappismunkki, jonka luona rippilapsi voi käydä synnin säännöllisesti synnintunnustuksella.

Rippi-isäksi valikoituu helposti sellainen pappi, jolle arkojen ja vaikeitten asioitten kertominen on helpompaa. Rippilapsi voi kokea rippi-isänsä ikään kuin hengelliseksi peilikseen ja näin katsella omia hänen kauttaan ja hänen avullaan kaduttavia asioita. Rippi-isä on ”hengellinen lääkäri”, jonka puoleen voi kääntyä ”hengellisessä hädässä ja vaivassa”. Englanninkielinen termi Spiritual Father, hengellinen isä kuvaa myös hyvin tätä hengellistä suhdetta.

Rippi-isän, aivan kuten kaikkien synnintunnustuksen vastaanottavien pappien, tulee olla oikeudenmukainen ja ymmärtäväinen ja ennen kaikkea luotettava. Hyvä rippi-isä antaa rakentavia ja hengellisesti oikeita neuvoja rippilapselleen tai auttaa häntä itseään löytämään ne.

Rippi-isä ei voi olla jonkin esimies tai vastaavassa asemassa oleva pappi. Suhde rippi-isän ja rippilapsen välillä tulee olla kunnioittava ja riittävän etäinen, jotta ohjaus ei kärsi tuttavuudesta tai liian läheisestä suhteesta.

Rippi-isä ei välttämättä ole aina oman seurakunnan pappi ja siinä tehtävässä voi myös toimia joku muu seurakuntapappi, eläkkeellä oleva pappi tai pappismunkki ja tätä suhdetta ei saisi ilman todellista syytä katkaista ja vaihtaa rippi-isää. Toisen papin luona synnintunnustuksella käyntiinkin periaatteessa pitäisi aina olla oman rippi-isän suostumus.

HAP

Katso myös