Toiminnot

Ristinkumartamisen sunnuntain teksti

Kohteesta Ortodoksi.net

Ristinkumartamisen sunnuntai

Suuren paaston kolmas sunnuntai

Vigilian ehtoopalveluksessa

Avuksihuutostikiiroista

Vuorosävelmän stikiirain lisäksi ristin stikiiroista, 5. sävelmä

Liitelauselma: Minun sieluni odottaa Herraa hartaammin kuin vartijat aamua, kuin vartijat aamua. Pane toivosi Herraan, Israel. (Ps. 130: 6-7)

Koko maailmalle rakas Herran risti! / Valaise armon säihkyvillä salamoillasi niiden sydämet, / jotka sinua kunnioittavat / ja Jumalan innoittamalla rakkaudella syleilevät! / Sinun kauttasi ovat alakuloisuutemme kyyneleet kuivuneet / ja kuoleman pauloista olemme irti päässeet / sekä olemme saavuttaneet herkeämättömän ilon. / Osoita meille sinun ihanuutesi, / palkitse palvelijaisi itsensähillitseminen / heidän uskolla anoessaan sinulta voimallista puolustusta ja suurta armoa!

Liitelauselma: Sillä Herran tykönä on armo, runsas lunastus Hänen tykönänsä. (Ps. 117: 2)

Terve, elämää kantava risti, / sinä lannistumattoman hurskauden voittomerkki, / paratiisin ovi, / uskovaisten luja tuki, seurakunnan linnamuuri! / Sinun kauttasi on kirous hävitetty / ja kuoleman voima kukistettu, / ja me olemme maasta taivaaseen kohonneet. / Sinä olet voittoa kantava ase, / riivaajahenkien vastustaja, / marttyyrien kunnia, / pyhittäjäin totinen koristus, / pelastuksen satama, / ja sinä annat maailmalle suuren armon.

Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.

3. sävelmä

Kristus, meidän Jumalamme! / Sinä antaaksesi ihmissuvulle yleisen ylösnousemuksen vapaaehtoisesti annoit naulita itsesi ristiin / ja rakkaudesta ihmisiä kohtaan / Sinä ristilläsi ikään kuin kynällä, / tahraten sormesi vereen, / kuninkaallisesti allekirjoitit punakirjaimilla meidän anteeksiantamuksemme. / Älä hylkää meitä, / kun me olemme taas Sinusta eroamisen vaaraan joutuneet! / Sinä, ainoa pitkämielinen, / ole armollinen pahoissa koettelemuksissa olevalle kansallesi / ja kaikki voimallisena / nouse taisteluun vihollisiamme vastaan!

Nyt, aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

Vuorosävelmän veisu Jumalansynnyttäjälle. Litaniassa Temppelin stikiira.

Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle nyt, aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

5. sävelmä

Koko luomakunta nähdessään Sinut, kaikkien Luojan ja Rakentajan, / alastomana ristiin ripustettuna / muuttui pelosta ja tuskasta: / aurinko peitti valonsa / ja maa järisi, / kalliot halkesivat / ja temppelin ihana esirippu repesi kahtia, / kuolleet nousivat ylös haudoistaan, / sekä enkelien voimat hämmästykissään puhuivat: / Voi, mikä ihme! / Tuomari tuomitaan / ja omasta tahdostaan kärsii / pelastaakseen sekä uudistaakseen maailman.

Virrelmästikiirat

Vuorosävelmän stikiirain lisäksi

Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle nyt, aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

4. sävelmä

Herra, Sinä autoit sävyisää Daavidia / hänen alistaessaan valtansa alle filistealaiset. / Auta myöskin hallitustamme sen taisteluissa / ja lyö ristin aseella alas vihollisemme! / Osoita, oi Armollinen, meissä entinen armosi, / ja saakoot viholliset totisesti tietää, / että me turvautuessamme Sinuun voitamme, / etenkin kun puhdas Äitisi rukoilee tapansa mukaan puolestamme / ja anoo meille suurta armoa.

Tropari, 4. sävelmä

Iloitse, Jumalanäiti, Neitsyt, armoitettu Maria! / Herra on Sinun kanssasi. / Siunattu olet Sinä naisten joukossa, / ja siunattu on Sinun kohtusi hedelmä; / sillä Sinä olet synnyttänyt sielujemme Pelastajan. (Kahdesti).

Ristin tropari, 1. sävelmä

Pelasta, Herra, Sinun kansasi / ja siunaa Sinun perinöäsi, / anna seurakunnallesi voitto vihollisista / ja suojele ristilläsi sinun valtakuntaasi! Aamupalveluksessa

Jumala on Herra...

Vuorosävelmän tropari

Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.

Ristin tropari: Pelasta, Herra, Sinun kansasi / ja siunaa Sinun perintöäsi, / anna seurakunnallesi voitto vihollisista / ja suojele ristilläsi Sinun valtakuntaasi!

Nyt, aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

1. sävelmä

Gabrielin lausuessa Sinulle, Neitsyt, tervehdystä / tuli kaikkeuden Herra lihaksi Sinussa, pyhässä arkussa, kuten vanhurskas Daavid sanoi. / Kantaen kohdussasi Luojaasi / Sinä osoittauduit taivaita avarammaksi. / Kunnia olkoon Hänelle, / joka oli ollut Sinussa, / kunnia Hänelle, / joka on Sinusta tullut, / kunnia Hänelle, / joka on synnyttämisesi kautta meidät vapahtanut!

51. psalmin jälkeen: Synninkatumuksen ovat...

Kanonista

Vuorosävelmän kanonin lisäksi paastokanonista, 1. sävelmä.

1. irmossi

Ylösnousemisen päivä! / Ihmiset kirkastukaamme! / Nyt on pääsiäinen! / Herran pääsiäinen! / Sillä Kristus, meidän Jumalamme, / saattoi kuolemasta elämään / ja maasta taivaaseen meidät, jotka voittovirttä veisaamme.

Kunnia olkoon Sinulle, meidän Jumalamme, kunnia Sinulle!

Kalliin ristin kumartamispäivä! Tulkaa kaikki sen eteen, sillä se Kristuksen ylösnousemisen valoa säteilevänä nyt pannaan esille. Koko sielustamme iloiten sitä suudelkaamme!

Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.

Kolminaisuus erikoisuuksiltasi ja Ykseys jumalalliselta muodoltasi, Isä, Poika ja Henki, voimaltasi Yksi neuvossa ja tahdossa sekä valtasi alussa, varjele luomakuntaasi ja anna sille rauha!

Nyt, aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

Miehestä mitään tietämättä Sinä synnytit siemenettömästi Lapsukaisen ja puhtaana Neitseenä kannoit kohdussasi kaikkeuden Luojan, Kristus Jumalan. Rukoile, että Hän antaisi kaikille rauhan.

3. irmossi

Tulkaa, juokaamme uutta juomaa, / ihmeellisesti vuodatettua / ei hedelmättömästä kalliosta, / vaan Kristuksen haudasta, / josta on kuolemattomuuden lähde virrannut. / Kristus on meidän voimamme.

Kunnia olkoon Sinulle, meidän Jumalamme, kunnia Sinulle!

Herra Kristus! Suudellen nyt Sinun ristiäsi, jota muinoin Mooses ojennetuilla käsivarsillaan kuvasi, me voitamme hengellisen Amalekin. Ristisi kautta me olemme pelastuneet.

Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.

Minä kunnioitan alutonta Jumalaa, yhtä kolmessa persoonassa, olentonsa muodolta jakaantumatonta, Isää, Poikaa ja elävää Henkeä, joihin olemme kastetut.

Nyt, aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

Orjantappurapensaassa Mooses näki muinoin Sinun salaisuutesi kuvauksen, oi Puhdas, sillä niin kuin se ei liekeissä kulunut, niin ei Sinun kohtuasikaan Jumaluuden tuli polttanut.

4. irmossi

Habakuk, joka saarnasi Jumalasta, / seisokoon kanssamme valveilla / jumalallisella vartiolla / ja osoittakoon valoisan enkelin, / joka suurella äänellä julistaa: / nyt on maailmalle pelastus tullut, / sillä Kristus, ollen kaikkivoimallinen, / on noussut kuolleista.

Kunnia olkoon Sinulle, meidän Jumalamme, kunnia Sinulle!

Millä palkitsisimme Sinut, Kristus, kun olet suonut meidän suudella kallista ristiäsi, jonka päälle on Sinun kaikki pyhä veresi vuotanut, ja johon Sinun ruumiisi oli nauloilla kiinni lyöty. Me suutelemme nyt ristiäsi ja kiitämme Sinua.

Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.

Minä kiitosvirsillä ylistän yhden Jumaluuden kolmea toisistaan eroittamatonta Persoonaa, tunnustan jumalallisen luonnon jakaantumattomuuden, aluttoman Isän, Pojan ja Pyhän Hengen yhteisvaltaistuimen, yhden herrauden, yhden valtakunnan, yhden iankaikkisen voiman.

Nyt, aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

Naisten joukossa, oi Puhdas, ei ole vertaistasi. Se on ihmeellistä ja peljättävää. Olethan uudistanut luonnon! Olet siemenettömästi synnyttänyt ja jäänyt neitseeksi, kuten sen edelläkin, ja Sinusta syntynyt Poika on totinen Jumala!

5. irmossi

Nouskaamme varhain aamulla / ja yrttien sijaan kantakaamme Herralle veisu, / niin me saamme nähdä Kristuksen, / vanhurskauden auringon, / josta elämä / kaikille koittaa.

Kunnia olkoon Sinulle, meidän Jumalamme, kunnia Sinulle!

Tulkaamme pidättäytymisen puhdistamina, suudelkaamme lämminsydämisesti ja kiitosvirsin ylistäkäämme pyhää ristinpuuta, johon naulittuna Kristus, ollen laupias, pelasti maailman.

Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.

Kolmea yhtä alutonta minä ylistän, yksiolentoista Jumalaa, Isää, Poikaa ja Henkeä, yhtä kolmisäteilevää Valoa, yhteisvaltaista, yhteensulamattomana yhteytenä hallitsevaa.

Nyt, aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

Äidiksi tulemisesi oli luonnon lain mukaista ja samalla yliluonnollista, sillä yksin Sinulle siemenetön synnyttäminen oli mahdollista. Synnyttämisesi tapaa, oi Puhdas, on vaikeata ajatellakaan tai siitä puhua.

6. irmossi

Sinä, oi Kristus, astuit maan alimpiin paikkoihin / ja särjit ikuiset teljet, joittenka takana olivat vangit, / ja kolmantena päivänä, niin kuin Joona valaasta / nousit ylös haudasta.

Kunnia olkoon Sinulle, meidän Jumalamme, kunnia Sinulle.

Suudellessamme pyhää ristiäsi, jota Sinä suvaitsit olkapäilläsi kantaa, ja johon sallit itsesi ruumiillisesti nostaa ja kiinni naulita, me saamme voiman näkymättömiä vihollisiamme vastaan.

Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.

Minä kiitosvirsillä ylistän Ykseyttä kolmessa muodossa ja Kolminaisuutta yhdessä luonnossa kumarrettavaa, Jumalaa, kolmea yhdessä, kolmiaurinkoista Valoa, Isää, Poikaa ja Pyhää Henkeä.

Nyt, aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

Sinussa, oi Puhdas Äiti-Karitsa, ilmeni ihmeistä suurin ihme, sillä Sinä synnytit Karitsan, joka otti itselleen maailman synnin. Rukoile hartaasti niiden puolesta, jotka Sinua kiitosvirsin ylistävät.


Kontakki, 7. sävelmä

Leimuava miekka ei vartioi enää Eedenin porttia, / sillä ihmeellinen sammuttaja - ristin puu - on ilmestynyt. / Kuoleman ota ja helvetin voitto on karkoitettu, / sillä sinä, minun Vapahtajani, tulit huutaen tuonelassa oleville: / Tulkaa jälleen paratiisiin!

7. irmossi

Hän, joka päästi nuorukaiset pätsistä, / tultuansa ihmiseksi, / kärsii niin kuin kuolevainen / ja kärsimyksillänsä pukee kuolevaisen / kuolemattomuuden kauneuteen, / Hän - isien Jumala, ainoa ylistetty ja suuresti kunnioitettu.

Kunnia olkoon Sinulle, meidän Jumalamme, kunnia Sinulle.

Vertaamaton Jeesus, Sinä ainoa armollinen ja laupias, valista, pyhitä ne, jotka uskolla kumartavat Sinun ristiäsi ja jumallisia kärsimyksiäsi, - Sinä ainoa kiitetty isiemme Jumala ja suuresti kunnioitettu!

Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.

Minä kiitosvirsin ylistän jumaluutta, yhtä kolmessa persoonassa. Isä on valo, Poika on valo, Henki on valo, jakaantumattoman valon ollessa yhdessä luonnossa ja kolmen persoonan säteillä valistaessa.

Nyt, aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

Kaikki profeetat ovat Sinusta monin tavoin julistaneet. Sinä, Neitsyt, Jumalan Morsian, olet Jumalan portti, kultainen manna-astia, kun olet synnyttänyt lihassa Jeesuksen Kristuksen, isiemme Jumalan, suuresti kunnioitetun.

8. irmossi

Tämä on valittu ja pyhä päivä, / ainoa sabattien kuningas ja herra, / juhlien juhla / ja riemujen riemu. Tänä päivänä kiittäkäämme / Kristusta iankaikkista!

Kunnia olkoon Sinulle, meidän Jumalamme, kunnia Sinulle!

Ole tervehditty, risti, suuriarvoinen, jumalallinen puu, sinä valo pimeydessä oleville; säteilylläsi maailman neljälle suunnalle sinä edeltä viittaat Kristuksen ylösnousemukseen. Suo kaikkien uskovaisten saavuttaa pääsiäinen!

Me kiitämme Herraa, Isää, Poikaa ja Pyhää Henkeä.

Minä ylistän yhtä olentoa kolmessa erikoisuudessa sulattamatta kolmea yhdeksi persoonaksi sekä jakamatta muodoltaan Isää ja Poikaa sekä Henkeä, sillä yksi on Jumala kaikkien yli iankaikkisesti.

Nyt, aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

Synnytettyäsi ilman miestä, puhtauden sinettiä rikkomatta, Vapahtajan Kristuksen Sinä, Neitsyt, Jumalan morsian Maria, osoittauduit äideistä ainoaksi. Sinua me, uskovaiset, autuaaksi ylistämme iankaikkisesti.

Me kiitämme ja ylistämme ja kumarramme Herraa, / veisaten ja korkeasti kunnioittaen Häntä iankaikkisesti.


Katabasi, 1. sävelmä

Heitettynä muinoin jalopeurain luolaan / suuri profeetta ojensi ristinmuotoisesti kätensä / ja pelastui vahingoittumattomana petojen kidasta / kiittäen Kristusta Jumalaa iankaikkisesti.

Pappi: Jumalansynnyttäjää, Valkeuden Äitiä, veisuilla kunnioittaen ylistäkäämme.

Laulajat: Minun sieluni suuresti ylistää Herraa...

9. irmossi

Loista sinä, uusi Jerusalen, / loista kirkkaalla valolla, / sillä Herran kunnia / on ylitsesi paistanut; / riemuitse nyt / ja ihastu Siion! / Ja Sinäkin puhdas Jumalansynnyttäjä, iloitse / Sinun Synnyttämäsi ylösnousemisesta!

Kunnia olkoon Sinulle, meidän Jumalamme, kunnia Sinulle!

Sinä, elämänantaja Jumala, laskeuduit alas hautaan ja särit kaikki tuonelan teljet ja salvat sekä herätit ylös kuolleet, jotka huusivat: Kunnia olkoon ylösnousemuksellesi, kaikkivoimallinen Kristus Vapahtaja!

Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.

Minä kumarran Sinua, pyhä Jumaluus, persoonain puolesta Kolminaisuus, luonnon puolesta ykseys, Isä ja Poika ynnä Pyhä Henki, yksi alku, yksi valta, joka kaikkia hallitset!

Nyt, aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

Sinä Neitsyt, olet, kuten jumalinen Daavid huutaa, suuri vuori, jonka otti asunnokseen Kristus. Sinun kauttasi, oi ylen autuas, me olemme taivaaseen kohonneet Hengen Jumalan lapsiksi ottamina.

Katabasi

Neitsytäiti, totinen Jumalansynnyttäjä! / Sinä olet siemenettömästi synnyttänyt Kristuksen, meidän Jumalamme, / joka lihassa ylennettiin ristin päälle. / Sinua Hänen kanssaan me kaikki uskovaiset otollisesti ylistämme.

Eksapostilariot

Vuorossa olevan sunnuntain eksapostilarion lisäksi.

Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.

Nähdessämme tänään esilletuodun kalliin Kristuksen ristin kumartakaamme sitä ja uskoen iloitkaamme rakkaudella sitä suudellen sekä rukoillen, että Herra, joka on vapaaehtoisesti sallinut ristiinnaulita itsensä, tekisi meidät kaikki arvollisiksi kumartamaan kallista ristiä ja tuomitsemattomina saavuttamaan ylösnousemuksen.

Nyt, aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

Nyt me, oi puhdas Neitsyt, Jumalan pelolla kumarramme sitä puuta, johon naulittuna Sinun Poikasi ojensi meidän edestämme puhtaat käsivartensa. Anna meille rauha ja suo meidän saavuttaa Poikasi maailmaa pelastavaisten, suuriarvoisten kärsimysten päivät sekä viettää Herralle pyhitettyä valoisan ja koko maailmaa ilahduttavan pääsiäisen kirkasta juhlaa!

Kiitosstikiiroista

Vuorosävelmän stikiirain lisäksi paastostikiiroista, 4. sävelmä

Liitelauselma: Kiittäkää Häntä pasunan pauhulla, kiittäkää Häntä harpuin ja katelein. (Ps. 150: 3.)

Kajahuttakaamme moniääninen ylistyslaulu kalliille ristille / ja suudellen sitä huutakaamme: / Kunnia-arvoinen risti! / Pyhitä voimallasi sielumme sekä ruumiimme / ja ne, jotka sinua hartaasti kunnioittavat, / varjele kaikenlaisista vihollisen tuottamista vahingoista!

Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle nyt, aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

Korkeasti siunattu...

Suuri ylistysveisu

Suuren ylistysveisun aikana pappi, tai jos on useampia pappeja toimittamassa jumalanpalvelusta, vanhin papeista pukeutuu täydelliseen papilliseen pukuun ja suitsuttaa pyhää savua pyhälle pöydälle sekä siihen lautaselle asetetulle pyhälle ristille. Kun ylistysveisun jälkeen ruvetaan laulamaan veisua pyhälle Kolminaisuudelle, ottaa pappi päänsä päälle lautasen risteineen ja kulkee pyhän pöydän ympäri pohjoispuolisen oven kautta ja asettuu kuninkaan ovelle. Ristin edellä kannetaan kynttilää ja suitsutusastiaa. Kun veisu Pyhälle Kolminaisuudelle on laulettu loppuun lausuu pappi:

Se on viisautta. Olkaamme vakaat!

Laulajat: Pelasta, Herra Sinun kansasi / ja siunaa Sinun perintöäsi; anna seurakunnallesi voitto vihollisista / ja suojele ristilläsi Sinun valtakuntaasi! (Kolmesti).

Pappi kantaa pyhän ristin keskelle kirkkoa ja pantuaan sen analogille suitsuttaa sille neljältä suunnalta pyhää savua.

Papisto ja laulajat:

Sinun ristillesi me kumarramme, Valtias, ja Sinun pyhää ylösnousemistasi ylistämme. (Kolmesti).

Ensin papisto, sitten kaikki rukoilijat suutelevat pyhää ristiä. Sen aikana lauletaan stikiirat:

2. sävelmä

Tulkaamme, uskovaiset, / kumartukaamme eläväksi tekevän puun eteen, / jonka päälle Kristus, kunnian Kuningas, vapaasta tahdostaan ojensi kätensä / ja niin ylensi meidät alkuperäiseen autuuteen, / - meidät, jotka vihollinen, saatuansa ensin himon kautta saaliikseen, saattoi pois Jumalan luota. / Tulkaamme, uskovaiset, kumartukaamme puun eteen, / jonka kautta me olemme tulleet mahdollisisksi rikki polkemaan näkymättömäin vihollisten päät! / Tulkaamme kaikki kansain sukukunnat, / veisuilla kunnioittakaamme Herran ristiä! / Ole ylistetty sinä, oi risti, / langenneen Aadamin täydellinen lunastus! / Sinusta kerskaavat meidän uskovaisimmat hallitisijamme, / koska he ovat sinun voimallasi usein mahtavasti valloittaneet Ismaelin kansan! / Sinua me, kristityt, nyt pelvolla suutelemme / ja sinuun naulittua Jumalaa me ylistämme, lausuen: / Herra, - Sinä Ristiinnaulittu, / armahda meitä hyvyytesi ja ihmisrakkautesi tähden!

8. sävelmä

Nyt luonnon Hallitsija ja kunnian Herra ristiin naulitaan / ja kylkeen pistetään. / Seurakunnan Makeus maistaa sappea ja etikkaa. / Hänet, joka on pukenut taivaan pilvillä, puetaan orjantappuraseppeleeseen. / Hänet, joka on kädellään luonut ihmisen, puetaan pilkkapukuun / ja Häntä lyö ihmiskäsi. / Hän, joka taivaan puettaa pilviin, / ottaa hartiolillensa ruoskan iskut, / syleksimisen ja ruoskitsemisen, häväistykset ja korvapuustit, / - Hän minun Vapahtajani ja Jumalani, kaikki kärsii minun, syylliseksi tuomitun, tähden; / Hän, armollinen, kärsii, pelastaaksensa eksytyksestä maailman.

Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.

Nyt olentonsa puolesta lähestymätön lähestyy minua / ja Hän kärsii vaivoja, / joka minua vaivoista vapahtaa. / Häntä, joka sokeille valkeuden lahjoittaa, / syljeskelevät jumalattomain huulet / ja Hän antaa ruumiinsa vankien edestä ruoskittavaksi. / Puhdas Neitsytäiti, nähtyänsä Hänet ristin päällä, / huusi haikealla tuskalla: / "Voi minun synnyttämäni! / Miksi sallit näin tapahtua itsellesi? / Kauneudessaan ihmisistä ihanin on nyt hengetönnä, muodotonna, / eikä Hänellä ole näköä eikä kauneutta. / Voi Sinua, minun Valkeuteni! / En voi Sinua kuolon uneen vaipuneena katsella. / Minun sisimpäni ovat haavoja täynnä, ja kauhea miekka käy sydämeni lävitse!" / - Minä veisuilla ylistän Sinun kärsimyksiäsi! / Kumarran Sinun laupeudellesi! / Pitkämielinen Herra, kunnia olkoon Sinulle!

Nyt, aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

Tänään toteutui profeetallinen sana. / Katso, me kumarramme Sinua, Herra, siinä paikassa, jossa seisoivat Sinun jalkasi, / ja tultuamme pelastetuiksi puun kautta, / olemme Jumalansynnyttäjän esirukouksien tähden saaneet pelastuksen myöskin synnin himoista, / oi ainoa ihmisiä rakastava!

Liturgiassa

"Pyhä Jumalan" sijaan lauletaan: Sinun ristillesi me kumarramme, Valtias, ja Sinun pyhää ylösnousemistasi ylistämme. (Kolmesti).

Prokiimeni, 6. sävelmä: Pelasta, Herra, Sinun kansasi ja siunaa perintöäsi!

Liitelauselma: Sinua, Herra, minä huudan; kallioni, älä mykkänä käänny minusta pois! (Ps. 28: 1.)

Epistola: Hebr. 4: 14-5: 6.

Halleluja! 1. sävelmä.

Liitelauselmat:

Muista seurakuntaasi, jonka muinoin itsellesi hankit. (Ps. 74: 2.)

Jumalahan on kuninkaani ammoisista ajoista, Hän saa aikaan pelastuksen maan päällä. (Ps. 74: 12.)

Evankeliumi: Markus 8: 34-9: 1.

Ehtoollislauselma: Herra, käännä meihin kasvojesi valo! (Ps. 4: 7.)