Toiminnot

Rukous nykyisen kapinan ja kansalaissodan aikana (1918)

Kohteesta Ortodoksi.net

Herra Jumala, meidän Vapahtajamme!

Aamun Koiton nr. 5/1918 kansilehti

Me särjetyin sydämin lankeemme eteesi ja kadumme syntejämme ja laittomuuksiamme, joilla olemme loukanneet laupeuttasi ja sulkeneet itseltämme sinun armosi lähteet.

Oi Herra! Me olemme hyljänneet Sinut, olemme jättäneet käskysi noudattamatta, emme ole tehneet niin kuin olet säätänyt meille. Sen tähden on vihasi kiivastunut meitä kohtaan ja Sinä olet tahtonut ohjaista laittomuutemme rautaisella sauvalla sekä haavoilla meidän vääryytemme. Sinä olet ojentanut kätesi, ja katso, maa on itkua täynnä, ja kuolon tuskat ovat vallanneet meitä. Sinä olet lyönyt meitä nälänhädällä, kaikenmoisella ahdistuksella ja kovalla ajalla. Kapina, kansalaissota ja julmat veljenmurhat riehuvat maassamme.

Oi suuri ja ihmeellinen Jumala! Sinä suret ihmisten pahuutta, Sinä kohotat alas vaipuneet ja tuet kaatuvaisia. Etsiskele nyt meitä voimallasi taivaasta, paranna sielujemme haavat, kohota meidät tästä vaivan tilasta, sillä kupeemme ovat peräti masentuneet; me vaikeroimme vääryyden synnytystuskissa ja synnytämme rikoksia. Hillitse maassamme kapinat ja eripuraisuudet, poista meiltä kateus, katkera mieli, murhat, kiihotukset ja pahennukset, polta sydämissämme poroksi kaikki riettaudet, vihat ja julmuudet, niin että me tulisimme jälleen rakastamaan toisiamme ja olisimme taas kaikki yhtä Sinussa, meidän Valtiaassa Herrassamme, niin kuin Sinä olet käskenytkin. Armahda meitä, Herra, armahda meitä, sillä me olemme loppuun sortuneet emmekä ole otollisia nostamaan silmiämme taivasta kohti. Muistamme armosi teot, joita olet isillemme tehnyt, käännä vihasi laupeudeksi ja auta meitä hädässämme!

Sinulle rukouksia kantaa seurakuntasi, Sinun edessäsi seisovat Karjalan maan esirukoilijat pyhittäjäisämme Sergei ja Herman Valamolaiset, Arsenij Konevitsalainen, Aleksanteri Syväriläinen ynnä muut maamme pyhät kilvoittelijat. He Sinun puhtahimman Äitisi kanssa lakkaamatta kantavat esirukouksia puolestamme. Anna hallitusmiehillemme ymmärrystä ja kestävyyttä. Vahvista ristisi voimalla kansalaisemme heidän taistelussaan maan pelastuksen ja rauhan puolesta ja pelasta niitä kaikista vihollisten viekkaista juonista. Herätä keskuudestamme voiman ja viisauden miehiä ja anna kaikille meille viisauden ja Jumalan pelon henki, voiman ja hurskauden henki! Anna vastoinkäymisissä kärsivällisyyttä, menestyksessä ja voitoissa rakkautta ja sääliväisyyttä voitettuja kohtaan. Kruunaa taisteluissa kaatuneet taivaallisen kunniasi seppeleillä. Kapinallisella hengellä sokaistut hurmahenkiset kansalaisemme käännä sinun valosi sekä rauhan ja rakkauden puoleen! Herra, Sinun puoleesi me käännymme, opeta meitä Sinun tahtoasi täyttämään, sillä Sinä olet meidän Jumalamme, sillä Sinun tykönäsi on elämän lähde, sinun valkeudessasi me valkeuden näemme. Jatka laupeuttasi niille, jotka Sinua tuntevat iankaikkisesti.

Amen.

(Rukous on julkaistu Ortodoksi.netin sivuilla PSHV:n komitean kirjallisella luvalla. Rukous on alkuaan julkaistu osana rukoushetkipalveluksen kaavaa Aamun Koitossa nr. 5/1918, joka ilmestyi maaliskuun 5. päivänä 1918, liitteenä sivuilla 51-53 [s.3-5])