Toiminnot

Rukouskanoni pyhälle suurmarttyyri Katariinalle

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhä suurmarttyyri Katariina Aleksandrialainen
(© Pyykkönen)

1. veisu

8. sävelmä

Irmossi:

Kuljettuaan veden yli kuin kuivaa maata ja päästyään Egyptin vaivasta Israel huusi: Veisatkaamme Lunastajallemme ja Jumalallemme.

Troparit

Liitelauselma: Pyhä suurmarttyyri Katariina, rukoile Jumalaa meidän puolestamme.

Jeesuksen pyhä ja tahraton morsian Katariina, kuule taivaasta uskoen luoksesi tulevien ääni ja anna meille mitä sinulta pyydämme.

Katso armeliaasti ja suopeasti, oi hyvin kilvoitellut marttyyri Katariina, minun murtuneen sieluni puoleen ja ojenna auttava kätesi minulle, joka anoen katson sinua.

Vihan vimmassa ilkeä paholainen on tyhjentänyt sieluuni nautintojen katkeran maljan ja kurjasti kuolettanut minut, mutta sinä, marttyyri, nosta minut jälleen ja tee minut eläväksi.

Kunnia -- nyt --.

Jumalallinen puhtauden aarrekammio ja oikeamielisyyden valohohteinen palatsi, puhdas Neitsyt, joka mahdutit itseesi Jumalan, pyhitä minun sieluni ja ajatukseni.

3. veisu

Irmossi:

Sinä, Herra, olet luoksesi kiiruhtavien vahvistus ja pimeydessä olevien valkeus. Sen tähden henkeni veisuin ylistää Sinua.

Troparit

Kaikessa ihailtava Katariina, tule väkivahvaksi muuriksi meille, jotka saamme kokea sinun lämmintä puolustustasi.

Poista minun murheeni ja muuta katkerat vaivani todelliseksi iloksi ja suo minulle suloista huojennusta.

Anna, oi Kristuksen morsian, sairaille kaivattu terveys ja murheellisille hyvää tekevä ilo

Kunnia -- nyt --.

Kaikkein puhtain ja siunattu Neitsyt, anna parannus ja vapautus meille, jotka veisuin ylistämme Sinun suurta kunniaasi.

4. veisu

Irmossi:

Minä kuulin, oi Herra, huolenpitosi salaisuuden, minä ymmärsin tekosi ja ylistän jumaluuttasi.

Troparit

Vapauta, suuresti kunnioitettu Katariina, sairauksista ne, jotka kiiruhtavat sinun suojaasi, ja kohota heidät ylös tuskallisista haaksirikoista.

Sinun esirukouksesi tulkoon ilon ja lohdun kasteeksi niille, jotka taistelevat murheiden keskellä ja joita kauheat vitsaukset koettelevat.

Johdata, oi kaunis neitsyt, suloiseen häämajaasi ne, jotka nöyrtyneinä palaavat rikkomusten maasta.

Sinun luoksesi rientävien huokausten ja kyynelten taivuttamana, oi Katariina, lievitä armollasi heidän kärsimyksensä.

Kunnia -- nyt --.

Sinä, kaikessa Nuhteeton, kaunistuit synnyttäessäsi kauneudessaan ihanan Kristuksen. Lumoa autuaallisesti minunkin mieleni Hänen kauneudellaan.

5. veisu

Irmossi:

Herra, valista meidät käskyilläsi ja anna. oi ihmisiä rakastava, meille rauha väkevällä käsivarrellasi.

Troparit

Murra, kaunis neitsyt Katariina, meitä vastaan raivoisasti hyökkäävän viekkaan vihollisen voima.

Vuodata meille hyvien esirukoustesi virta, kunnianarvoisa neitsyt, ja tee kokonaan terveiksi meidät, joiden sekä sielu että ruumis sairastaa.

Kunpa saisimme nähdä, oi kunnioitettu, vastoinkäymisten aikana sinun lämpimän ja nopean avunantosi keventämässä tuskien tuimuutta.

Kunnia -- nyt--.

Sinä Jumalan armoittama, joka olet antanut ruumiin hyvälle Herralle, sääli kurjaa sieluani ja tee se hyväksi.

6. veisu

Irmossi:

Vapahtaja, ole minulle armollinen, sillä minä olen paljon syntiä tehnyt ja rukoilen Sinua: Nosta minut ylös pahuuden syvästä kuilusta, sillä Sinun puoleesi olen kohottanut huutoni: Kuule minua, minun pelastukseni Jumala.

Troparit

Marttyyrien ylväs kerskaus, viisas Katariina, johdata meitä Jumalan todistusten pelastavaiselle polulle, kun me sinua kirkkain äänin ylistämme.

Syntieni paljouden tähden olen joutunut moniin murheisiin, ja onnettomuuksien myrskyt ravistelevat minua, mutta sinä, suurmarttyyri, kiiruhda apuun ja vapauta minut niistä.

Kuolettaessasi elävöittävillä esirukouksillasi lihani kurittomuudet elävöitä myös sieluni ja innosta, oi ylistettävä, sitä kohoamaan parhaaseen elämään.

Kunnia -- nyt --.

Minä kurja olen langennut monenlaisiin kiusauksiin ja mielenhajaannuksiin ja nyt korjaan valheen hedelmiä, mutta Sinä, ainainen Neitsyt, kuule minua ja rauhoita elämäni.

7. veisu

Irmossi:

Heprealaisnuorukaiset polkivat urheasti pätsissä maahan tulen liekit ja muuttivat tulen kasteeksi huutaen:Kiitetty olet Sinä, Herra Jumala, iankaikkisesti!

Troparit

Taltuta himojeni lieskat pelastuksen lähteiden virroilla ja ohjaa minut, viisas Katariina, rukouksillasi elämän ja himottomuuden suloisten vetten ääreen.

Kun sinulla, marttyyri, on uskallus ylkäsi Kristuksen, Elämänantajan, edessä, älä lakkaa, oi viisas Katariina, aina rukoilemasta hartaasti niiden puolesta, jotka luoksesi rientävät.

Yhdistä, marttyyri, rakkaudella, yksinkertaisuudella ja hyvyydellä keskenään ne, jotka kunnioittaen pyytävät esirukoustasi, ja tyynnytä pahennusten pauhu.

Katsahda, marttyyri, armahtavaisesti meidän puoleemme ja sääli meitä elämän heittelemiä ja suo vakaa rauha ja sielun tyyneys niille, jotka sinua ylistävät.

Kunnia -- nyt --.

Vihmo, oi Nuhteeton, niiden päälle, jotka kärsivät kauheasti monissa vaivoissa, jumalallisen armahtavaisuutesi öljyä ja kastele heidät hyvyytesi suloisella virralla.

8. veisu

Irmossi:

Kiittäkää lauluin taivasten Kuningasta, jota enkelten sotavoimat ylistävät, ja suuresti kunnioittakaa Häntä kaikkina aikoina!

Troparit

Anna, oi Katariina, niille, jotka ylistävät sinulle voiman Antanutta, valta ja voima turmiollisia himoja vastaan.

Sinä, oi marttyyri, verhoat ylhäältä ne, jotka panevat toivonsa sinun lämpimään ja voimakkaaseen suojelukseesi, ja vapahdat heidät monenlaisista vaaroista.

Kunnia -- nyt --

Tietäen sinut, Neitsyt, pelastavaiseksi turvapaikaksi olen pannut pelastuksen toivoni sinun voimaasi.

9. veisu

Irmossi:

Puhdas Neitsyt, me Sinun kauttasi pelastuneet tunnustamme Sinut totiseksi Jumalansynnyttäjäksi ja yhdessä ruumiittomien enkelijärjestöjen kanssa laulamme Sinun ylistystäsi.

Troparit

Sinä, Katariina, joka olet enkelten asuinkumppani, älä lakkaa huolehtimasta meistä, jotka horjumattomin mielin odotamme apuasi.

Varjele meidät, Jumalassa viisas, ihailtava Katariina, muuttumattomina, kun sielua tuhoavat villitykset ja kaikenlainen turmelus meitä houkuttelee.

Sinä Katariina, neitseiden kaunistus, jonka laskematon Aurinko on loisteellaan valaissut, karkota synkeys minun sielustani.

Kunnia -- nyt --.

Tee, oi Neitsyt, minut, joka tunnustan Sinut totiseksi Jumalansynnyttäjäksi, Jumalan innoituksen valoa kantavaksi temppeliksi

(Käännös on tehty Lintulan luostarissa)

Katso myös