Toiminnot

Sakarja Profeetta

Kohteesta Ortodoksi.net

Profeetta Sakarja. Ikoni yksityisomistuksessa
(Kuva © Mikko Kuri)

Profeetta Sakarja, Barakiaan poika (muistopäivä 8.2), oli profeetta Haggain aikalainen. Hän oli niiden joukossa, jotka palasivat Babyloniasta keisari Kyyroksen käskystä Jerusalemiin vuonna 538 eKr.

Yhdessä profeetta Haggain kanssa hän alkoi profetoida vuonna 520 eKr. Juudassa ja Jerusalemissa oleville juutalaisille (Esra 5:1). Hän kannusti ja auttoi juutalaisia Jerusalemin temppelin uudelleenrakentamisessa.

Profeetta Sakarjan profetioista kerrotaan Vanhassa testamentissa Sakarjan kirjassa sekä Esran kirjassa. Sen lisäksi, että hän profetoi kansansa silloisesta tilanteesta, profeetta Sakarja myös profetoi Kristuksen ensimmäisestä ja toisesta tulemisesta.

Sakarjan nimi merkitsee "Herra on tunnettu". Sozomenin kirkkohistoriassa kerrottaan, että keisari Honoriuksen hallituskautena Sakarjan pyhäinjäännökset löydettiin Palestiinan Eleutheropoliksesta. Profeetta ilmestyi unessa eräälle Calemerukselle kertoen tälle, mistä tämä löytäisi hänen hautansa. Hänen ruumiinsa löydettiin turmeltumattomana.

Mikko Kuri

Lähteet

Katso myös