Toiminnot

Sakkeus (apostoli)

Kohteesta Ortodoksi.net

Sakkeus puussa Niels Larsen Stevensin kuvaamana.
(Kuva: Wikipedia)

Pyhä apostoli Sakkeus (kreik. Ζακχαῖος, Zakchaîos) oli rikas publikaani Jerikosta. Koska hän oli pienikokoinen, hän kiipesi metsäviikunapuuhun, jotta näkisi ohi kulkevan Vapahtajan.

Ortodoksisen perimätiedon mukaan pyhä apostoli Sakkeus kulki jonkin aikaa pyhän apostoli Pietarin mukana hänen lähetysmatkoillaan. Perimätiedon mukaan hänestä tuli Kesarean piispa Palestiinaan, missä hän sitten kuoli rauhassa.

Sakkeus Raamatussa

Evankeliumissa kuvataan Sakkeus, kun hän kohtaa Kristuksen. Evankeliumi luetaan Sakkeuksen sunnuntaina ennen triodionin alkua (Luuk.19:1-10):

Jeesus ja Sakkeus
Jeesus tuli Jerikoon ja kulki kaupungin halki. Siellä asui mies, jonka nimi oli Sakkeus. Hän oli publikaanien esimies ja hyvin rikas. Hän halusi nähdä, mikä mies Jeesus oli, mutta ei pienikokoisena ylettynyt kurkistamaan väkijoukon takaa. Niinpä hän juoksi jonkin matkaa edemmäs ja kiipesi metsäviikunapuuhun nähdäkseen Jeesuksen, joka oli tulossa sitä tietä. Mutta tultuaan sille kohtaa Jeesus katsoi ylös ja sanoi: "Sakkeus, tule kiireesti alas. Tänään minun on määrä olla vieraana sinun kodissasi." Sakkeus tuli kiireesti alas ja otti iloiten Jeesuksen vieraakseen.
Kun ihmiset näkivät tämän, he sanoivat paheksuen: "Syntisen miehen talon hän otti majapaikakseen." Mutta Sakkeus sanoi Herralle kaikkien kuullen: "Herra, näin minä teen: puolet omaisuudestani annan köyhille, ja keneltä olen liikaa kiskonut, sille maksan nelinkertaisesti takaisin."
Sen kuultuaan Jeesus sanoi häneen viitaten: "Tänään on pelastus tullut tämän perheen osaksi. Onhan hänkin Abrahamin poika. Juuri sitä, mikä on kadonnut, Ihmisen Poika on tullut etsimään ja pelastamaan."

Yksi seitsemästäkymmenestä

Pyhä apostoli Sakkeus luetaan kuuluvaksi seitsemänkymmenen apostolin joukkoon ja häntä muistellaan muiden apostolien kanssa heidän yhteisenä muistopäivänään tammikuun 4. päivänä.

Oma muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää apostoli Sakkeusta aina vuosittain myös hänen omana muistopäivänään huhtikuun 20. päivänä.

HAP

Katso myös