Toiminnot

Salomo

Kohteesta Ortodoksi.net

Kuningas Salomon, muistopäivä pyhien esi-isien sunnuntaina kaksi sunnuntaita ennen joulupaastoa.
(Kuva © Pyykkönen)
Salomo (hepreaksi ‏שְׁלֹמֹה‎, shlomo, latinaksi: Salomon tai Solomon, nimi merkitsee ”rauhaa”) oli Israelin kolmas kuningas vuosina 971 - 931 eKr. Raamatun mukaan hän oli Daavidin ja Batseban poika, joka tuli kuuluisaksi suuresta viisaudestaan. Yhtenä esimerkkinä Salomon viisaudesta on käytetty niin sanottua Salomon tuomiota, jossa hän kuninkaana ratkaisi kahden äidin välille syntyneen riidan lapsen äitiydestä varsin viisaalla tavalla.

Salomo rakensi Jerusalemiin muun muassa Salomon temppelin ja muita suuria ja näyttäviä rakennuksia. Hän uudisti hallitusaikanaan Israelin hallintoa ja armeijaa, jossa Salomo korvasi sotavaunuilla suuret joukot ja jalkaväen. Salomon aikojen sanotaan olleen Israelissa hyvinvoinnin ja rikkauden aikaa.

Viisaudestaan huolimatta Salomo oli myös lyhytnäköinen suunnattomien palatsien rakennuttaja, joka ajoi lopulta Israelin vararikkoon. Hän oli myös melkoinen naisten mies, jonka haaremiin kuului 700 vaimoa ja 300 sivuvaimoa.

Juutalaisen tradition mukaan Salomo kirjoitti kolme Raamatun kirjoista. Nämä kirjat vastaavat ihmisen elämän kolmea vaihetta:

HAP