Toiminnot

Samarialaiset

Kohteesta Ortodoksi.net

Samarialaiset ovat juutalainen lahko, joka omaksui pyhäksi kirjakseen ainoastaan pentateukin eikä hyväksynyt muita juutalaisia. Samarialaiset ovat Babylonin vankeudesta (597-539 eKr.) palanneiden juutalaisten ja samaan aikaan juutalaisten poissaollessa alueelle Assyrian laita-alueilta siirtyneiden tai siirrettyjen alueen asukkaiden jälkeläisiä.

Samarialaisia estettiin rakentamasta temppeliään Jerusalemiin ja heillä oli temppeli Gerizim-vuorella. Temppelin hävitti makkabealainen Johannes Hyrkanos 128 eKr. Roomalaisaikana samarialaiset menestyivät, mutta sen jälkeen heidän asemansa huononi: vuonna 529 keisari Justinianus sulki kaikki heidän synagoogansa. Samarialaisia on nykyään jäljellä eri arvioiden mukaan 500 - 700 henkeä; he asuvat Israelissa (Holon) ja sen miehittämällä Länsirannan alueella (Nablus).

Samarialaisten pyhiin esineisiin kuuluu pentateukkikäärö, jonka uskotaan olevan Joosuan ajalta. [2]

Uuden testamentin kertomuksiin kuuluu laupias samarialainen, joka juutalaisten ylenkatsomana sekakansan edustajana oli ihmisenä parempi auttaja kuin juutalaisen papiston muodostama leeviläinen.

(lähde: wikipedia)

Tekstin julkaisulisenssi: GDFL