Toiminnot

Sava Gootti

Kohteesta Ortodoksi.net

Marttyyri Sava Gootti (myös Sabbas, Savo, Saba ja Savva, romaniaksi Sava de la Buzău) syntyi vuonna 334 Buzăun jokilaaksossa, nykyisessä Valakiassa. Hän oli gootti ja jo nuoresta asti kristitty. Sava toimi joko kanttorina tai lukijana.

Alueella alkoi noin vuonna 369 kristittyjen vainot. Kun vainoajat tulivat Savan kylään, he pakottivat kaikki kyläläiset syömään pakanakultin lihaa. Savan ei-kristityt naapurit vaihtoivat lihan tavalliseen lihaan, mutta Sava ei silti suostunut syömään sitä ja hänet karkoitettiin kylästä vähäksi aikaa. Myöhemmin vainoajat palasivat ja Sava julisti heille avoimesti olevansa kristitty. Kyläläiset kertoivat Savan olevan köyhä ja harmiton mies ja vainoajat eivät piitanneet hänestä.

Vuonna 372 Sava vietti pääsiäistä Sansalas nimisen papin kanssa. Kolme päivää myöhemmin kuningas Rothesteuksen poika Atharid saapui kylään ja pidätti Sansalaksen. Myös Sava otettiin kiinni, riisuttiin alasti ja hänet vedettiin piikkipensaan läpi, vedettiin vaunujen perässä ja ruoskittiin. Seuraavana päivänä Savalle tarjottiin jälleen pakanakultin lihaa, mutta hän kieltäytyi jälleen ja pyysi vainoajiaan tappamaan hänet mieluummin.

Atharid määräsi Savan heitettäväksi Musæus-jokeen, mutta häntä tappamaan määrätyt sotilaat pitivät Savaa hulluna ja päästivät hänet menemään. Sava kuitenkin vaati vangitsijoitaan tekemään käskynsä mukaan ja niinpä he heittivät Savan jokeen sidottuna ja Sava hukkui.

Basileios Kesarealainen pyysi Savan pyhäinjäännöksiä lähetettäväksi Kesareaan vuonna 373 tai 374. Tämän kirjeen on todennäköisesti kirjoittanut Vetranion Tomiksen piispa.

Petja Pyykkönen