Toiminnot

Savva Višeralainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Vieroksuen kunnianosoituksia pyhä Savva meni Athos-vuorelle, jossa hän työskenteli kopioden kirjoja. Palattuaan Athokselta hän valitsi yksinäisen paikan askeettiselle kilvoitukselleen noin seitsemän virstaa Novgorodista Višera-joen rannalta.

Luostari Višera-joen rannalla

Täällä hän Novgorodin arkkipiispa Simonin siunauksella järjesti pienen munkkiluostarin Herran taivaaseenastumisen kunniaksi vuonna 1418. Pyhä Savva pystytti pylvään lähelle luostaria ja asui siellä ns.styliittana, pylväskilvoittelijana. Hän kuoli vuonna 1461 80 vuoden iässä. Hän nimitti seuraajakseen opetuslapsensa Andrein, joka oli tunnettu tiukasta ja askeettisesta elämästään.

Muiston kunnioittaminen

Paikallinen muistaminen alkoi Novgorodin arkkipiispa Joonan (k. 1470) aikana ja se oli yhteydessä Savva-Višeran luostarin igumenin paranemiseen. Arkkipiispa Joona maalautti Savvan ikonin ja tilasi sävellettäväksi kanonin. Pyhän Savvan yleisempi kirkollinen kunnioittaminen tapahtui Moskovan kirkolliskokouksessa vuonna 1549. Jumalanpalveluksen hänelle on säveltänyt pappismunkki Pakomios Serbialainen.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhittäjä Savva Višeralaista aina vuosittain hänen omana muistopäivänään lokakuun 1. päivänä.

HAP