Toiminnot

Sebastianus ja hänen kilvoittelutoverinsa

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhä marttyyri Sebastianus ja hänen kilvoittelutoverit, marttyyrit Marcus, Marcellinus, Tranquillinus, Marcia, Zoe, Nikostratos, Castorius, Claudius, Castulus ja Tiburtius (18.12.)

Narbonnessa, nykyisen Ranskan alueella syntynyt ja nykyisen Italian alueella Milanossa varttunut pyhä Sebastianus oli ammatiltaan upseeri. Hän eli ja vaikutti 200- ja 300-lukujen taitteessa.

Marttyyrit Marcus ja Marcellinus olivat ylhäissukuisia ja veljeksiä. Heidät vihittiin ennen marttyyrikuolemaa diakoneiksi.

Marttyyrit Tranquillinus ja Marcia olivat Marcuksen ja Marcellinuksen vanhemmat. Piispa vihki isän ennen kuolemaa papiksi.

Marttyyri Nikostratos oli upseeri ja marttyyri Zoe hänen vaimonsa, joka näistä kaikista kärsi marttyyrikuoleman ensimmäisenä savulla tuhkehdutettuna jaloistaan sidottuna.

Marttyyri Claudius oli Nikostratoksen ystävä. Marttyyri Castorius oli Nikestratoksen veli.

Marttyyri Tiburtius oli perfekti Chromatiuksen poika.

Marttyyri Castulus haudattiin elävänä ja muutkin marttyyrit kokivat kidutusta raaoilla tavoilla pyhä Sebastianus viimeisenä. Pyhä Sebastianus selvisi uskonsa ja Jumalan avulla nuolimiesten maalinaolemisesta hengissä ja meni sen jälkeen vielä keisarin luo uskoaan julistamaan. Keisari ruoskitti hänet ja heitti likakaivoon.

HAP