Toiminnot

Serbiaan uusi patriarkka

Kohteesta Ortodoksi.net

Pećn arkkipiispa, Belgradin ja Karlovcin metropoliitta ja Serbian patriarkka Irinej
(Kuva: Serbian ortodoksinen kirkko)
Nišin piispa Irinej
(Kuva: Serbian ortodoksinen kirkko)

Serbian ortodoksinen kirkko valitsi perjantaina 22.1.2010 uuden patriarkan marraskuussa 2009 kuolleen pitkäaikaisen ja arvostetun patriarkka Pavlen tilalle. Uudeksi Serbian 45. patriarkaksi valittiin 79-vuotias Nišin piispa Irinej Gavrilović (serbiaksi: Иринеј Гавриловић). Uuden patriarkan täydellinen arvonimi on Pećn arkkipiispa, Belgradin ja Karlovcin metropoliitta ja Serbian patriarkka. Hänet asetettiin virkaan pyhän Mikaelin katedraalissa Belgradissa 23.1.2010.

Muut ehdolla olleet ja Belgradissa järjestetyssä lopullisessa vaalissa arvalla hävinneet ehdokkaat olivat:

  • tehtävää jo kauan väliaikaisena hoitanut Montenegron ja Littoralin metropoliitta, Cetinjen arkkipiispa Amfilohije (Radović) ja
  • Backan piispa Irinej (Bulović).

Irinej Gavrilović

Piispa Irinej Gavrilović (siviilinimeltään Miroslav / Мирослав) syntyi elokuun 28. päivänä 1930 Vidovan (Видова код Чачaк) kylässä lähellä Tsatsakaa. Normaalin oman kylän koulunkäynnin jälkeen hän meni Tsatsakan lukioon ja kirjoittautui sen jälkeen Prizrenin seminaariin ja Belgradin yliopiston teologiseen tiedekuntaan.

Opettaja ja munkki

Armeijan jälkeen hänet nimitettiin Prizrenin (Призрен) seminaarin opettajaksi ja samoihin aikoihin 50-luvun lopulla hän vihkiytyi munkiksi nimellä Irinej Rakovicin (Раковици) luostarissa.

Piispaksi

Hän täydensi opintojaan Ateenassa 60-luvun lopulla ja toimi erilaisissa tehtävissä Ostrogissa ja Prizrenissä, muun muassa Prizrenin seminaarin rehtorina. Vuonna 1974 hänet valittiin vikaaripiispaksi arvonimellä Moravian piispa (епископ моравички) ja vuonna 1975 Nišin hiippakunnan piispaksi (епископа нишке епархије), jossa tehtävässä hän toimi patriarkaksi valintaansa asti 2010.

Niš (serbiaksi: Ниш) on kaupunki Serbian kaakkoisosassa ja se on Nišavan alueen hallinnollinen keskus. Kaupunki tunnetaan Konstantinos Suuren syntymäkaupunkina ja se tunnettiin aikaisemmin antiikin aikana Daakian provinssin kaupunkina nimellä Naissus.

Traditionalisti

Uutta patriarkkaa pidetään sekä kotimaassa että ulkomailla maltillisena traditonalistina ja avoimena maailmanlaajuisille uskontojen välisille vuoropuheluille. Haastattelussa hän on jo ehtinyt ilmoittaa, ettei hän vastusta roomalaiskatolisen paavin vuonna 2013 tapahtuvaa ensimmäistä Serbian vierailua osana Milanon ediktin 1700-vuotisjuhlapäivää. Nišissa syntynyt Konstantinos Suuri päätti kristittyjen vainon tällä lailla vuonna 313. Uusi patriarkka Irinej mainitsi myös, että paavin tapaaminen on mahdollista Nišissä ei vain tavaten vaan myös käyden vuoropuhelua.

HAP / Ortodoksi.net

Aiheesta muualla