Toiminnot

Simson

Kohteesta Ortodoksi.net

Vanhan testamentin Simson sortamassa filistealaisen viljanjumala Dagonin temppeliä.
(© Pyykkönen)
Simson (hepreaksi: Šimšon, joka tarkoittaa auringosta, kreikaksi: Σαμψών) on Vanhan testamentin Tuomarien kirjassa mainittu Israelin kolmas tuomari. Simson oli fyysisiltä ominaisuuksiltaan voimamies ja vaikutti Israelissa aikana, jolloin israelilaiset sotivat filistealaisia vastaan. Kerrotaan, että hän oli todella vahva; hän paini leijonan kanssa ja repi leijonan hengiltä paljain käsin ja voitti lukuisia kaksintaisteluita. Hän teki lukuisia sankaritekoja, jotka eivät olisi olleet mahdollisia tavallisille ihmisille. Hän muun muassa tuhosi kokonaisen vihollisarmeijan aasin leukaluulla ja tuhosi kokonaisen temppelin.

Raamatussa Simsonin syntymästä sanotaan Tuomarien kirjan 13. luvussa seuraavasti (Tuom.13:2-5):

Soreassa eli siihen aikaan Danin heimoon kuuluva mies, jonka nimi oli Manoah. Hänen vaimonsa oli lapseton. Eräänä päivänä Herran enkeli ilmestyi Manoahin vaimolle ja sanoi: "Minä tiedän, että sinä olet hedelmätön etkä ole voinut saada lapsia. Kuitenkin sinä tulet raskaaksi ja synnytät pojan. Et saa juoda viiniä etkä olutta etkä syödä mitään epäpuhdasta raskautesi aikana, sillä poika, jonka synnytät, on Jumalan nasiiri jo äidinkohdusta asti, eikä veitsi milloinkaan saa koskettaa hänen hiuksiaan. Hän ryhtyy taistelemaan filistealaisia vastaan ja aloittaa Israelin vapauttamisen."

Hänen isänsä oli siis Manoah, Danin heimosta. Simsonin vaimo, Delila, petti puolisonsa ja kertoi viholliselle salaisuuden: Simsonin voima oli hänen hiuksissaan. Mutta Simsonin onnistui kuitenkin vielä viimeisenä tekonaan tuhota filistealaisen viljanjumala Dagonin temppeli, johon hänen vihollisensa, filistealaiset olivat tulleet uhraamaan ja pilkkaamaan Simsonia. Kaikki rakennuksessa olleet kuolivat. Noista tapahtumista kerrotaan Raamatussa (Tuom.16:4-5):

Simson rakastui Sorekin laaksossa asuvaan Delila-nimiseen naiseen. Filistealaisten päämiehet menivät naisen luo ja sanoivat hänelle: "Viekoittele hänet kertomaan, mikä on hänen suurten voimiensa salaisuus ja miten me voimme voittaa hänet, niin että saamme hänet sidotuksi ja lannistetuksi. Silloin saat meiltä jokaiselta tuhat sata sekeliä hopeaa."

(Tuom.16:17):

Simson lopulta paljasti hänelle salaisuutensa: "Veitsi ei ole milloinkaan koskettanut minun päätäni, sillä minä olen ollut Jumalan nasiiri äidinkohdusta saakka. Jos minun hiukseni leikataan, niin voimani katoaa ja minusta tulee yhtä heikko kuin kuka tahansa ihminen."

Kun Simson oli saatu vangittua (Tuom.16:25-30):

"Kutsukaa Simson tänne, että voimme pitää hauskaa hänen kustannuksellaan." Simson haettiin vankilasta, ja he pitivät häntä pilkkanaan. Hänet pantiin seisomaan kahden pilarin väliin, joiden varassa rakennus oli. Simson sanoi nuorukaiselle, joka oli hänen taluttajanaan: "Ohjaa minut pilarien luo, että voin nojata niihin." Talo oli täynnä miehiä ja naisia, joukossa myös filistealaisten kaikki päämiehet. Katolla oli noin kolmetuhatta miestä ja naista katselemassa, kuinka Simsonia pilkattiin.
Silloin Simson huusi Herraa avukseen ja sanoi: "Herra, minun Jumalani, muista minua! Anna minulle vielä tämän kerran voimia, että saisin yhdellä kertaa kostetuksi filistealaisille molempien silmieni menetyksen!" Simson tunnusteli kahta keskipilaria, joiden varassa rakennus oli, ja painoi oikean kätensä toista ja vasemman kätensä toista pilaria vasten. Sitten hän sanoi: "Menköön minulta henki samalla kuin filistealaisilta!" Simson ponnisti voimansa äärimmilleen, ja rakennus luhistui päämiesten ja kaikkien sisällä olevien päälle. Näin hän surmasi kuollessaan enemmän vihollisia kuin oli surmannut eläessään.

Simson haudattiin hänen isänsä hautaan Tel Tzoraan lähellä Soreaa ja Estaolia. Paikalla on kaksi suurta hautakiveä, Simsonin ja hänen isänsä Manoahin. Lähistöllä on myös Tuomarien kirjassa (Tuom.13:19-24) mainittu Manoahin alttari.

Simson ehti toimia Israelin tuomarina 20 vuotta. Hänen muistopäivä on pyhien esi-isien sunnuntaina kaksi sunnuntaita ennen joulupaastoa.

Hannu Pyykkönen

Katso myös