Toiminnot

Sovintosunnuntain teksti

Kohteesta Ortodoksi.net

Laskiaissunnuntai eli sovintosunnuntai

Vigiliassa

Avuksihuutostikiiroja

Vuorosävelmän stikiirain lisäksi triodionista, 6. sävelmä

Liitelauselma: Minun sieluni odottaa Herraa hartaammin kuin vartijat aamua, kuin vartijat aamua. Pane toivosi Herraan Israel! (Ps. 130: 6-7).

Herra, minun Luojani, otti minut, joka olen tomu, maasta, / antoi eläväksi tekevällä hengityksellänsä minulle sielun / ja teki minut eläväksi, / Hän antoi minulle kunnian / olla kaikkien näkyväisten olentojen hallitsijana / ja asetti minut elämään yhdessä enkelien kanssa. / Mutta kavala saatana / käyttäen välikappaleenaan käärmettä / vietteli minut syömisellä, / erotti Jumalan kunniasta / ja heitti alhaisimman kuoleman valtaan maan päälle. / Mutta, armollinen Herra, / kutsu minut jälleen luoksesi!

Liitelauselma: Sillä Herran tykönä on armo, runsas lunastus Hänen tykönänsä. Ja Hän lunastaa Israelin kaikista sen synneistä. (Ps. 130: 7-8).

Herra, kun minä, viheliäinen, rikoin vihollisen neuvosta jumalallisen käskysi, / niin minulta riisuttiin pois Jumalan kutoma vaate, / ja nyt minulla on puku viikunapuun lehdistä ja nahasta. / Minä olen tuomittu syömään vaivalla ja hikoillen saatua leipää / orjantappuroita ja ohdakkeita on maa tuomittu minulle kasvattamaan. / Mutta Herra, joka viimeisinä aikoina olet Neitseestä lihaksitullut, / kutsu minut luoksesi ja johdata jälleen paratiisiin.

Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle nyt, aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

Vuorosävelmän stikiira Jumalansynnyttäjälle.

Virrelmästikiiroja

Vuorosävelmän stikiirain lisäksi triodionista, 6. sävelmä

Aadam ajettiin pois paratiisista syömisen tähden. / Istuen sen tähden sen edessä / hän itki ja surkealla äänellä vaikeroi: / Voi minua, mihin kärsimykseen olen, onneton, joutunut! / Olen rikkonut Herran antaman yhden käskyn / ja olen monet hyvyydet kadottanut. / Sinä, pyhin Paratiisi! / Sinä olet minua varten istutettu / ja olet Eevan takia suljettu. / Rukoile Luojaasi, / joka on minutkin tehnyt, / jotta minä saisin sinun kukkasistasi kyllikseni nauttia. / Mutta Vapahtaja sille vastaukseksi sanoi: / En tahdo, että minun luomani hukkuisi, / vaan haluan, että hän pelastuisi / ja tulisi tuntemaan sen totuuden, / sillä sitä, joka tulee minun luokseni, / minä en heitä ulos.

Nyt, aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Aamen.

Minun Luojani ja Lunastajani...

Tropari, 4. sävelmä

Iloitse, Jumalan Äiti, Neitsyt, armoitettu Maria, / Herra on Sinun kanssasi. / Siunattu olet Sinä naisten joukossa, / ja siunattu on Sinun kohtusi hedelmä, / sillä Sinä olet synnyttänyt sielujemme pelastajan. Aamupalveluksessa

"Kiittäkää Herran nimeä..." psalmin jälkeen lauletaan psalmi 139: Baabelin virtain vierillä...

Evankeliumin jälkeen: Nähtyämme Kristuksen ylösnousemisen...

Kunnia... 8. sävelmä.

Synninkatumuksen ovet... Kanoni

Vuorosävelmän kanonin lisäksi triodionista, 6. sävelmä

1. irmossi

Kuljettuaan jalan meren syvyyden halki / niinkuin mannerta / ja nähtyään takaa-ajavan faraon hukkuvan aaltoihin Israel huusi: / Veisatkaamme Jumalalle voittoveisu.

Liitelauselma: Kunnia olkoon Sinulle, meidän Jumalamme, kunnia Sinulle!

Tule, onneton sieluni, itke nyt tekojasi muistellen muinaista alastomuuttasi Eedenissä, jonka takia on sinulta riistetty pois paratiisin nautinto ja lakkaamaton ilo.

Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.

Voi poloista sieluani! Sinä sait Jumalalta Eedenissä vallan nauttia kaikkea hyvää, sait myöskin käskyn olla syömättä tiedon hedelmää. Miksi rikoit Jumalan lain?

Nyt, aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

Jumalansynnyttäjä Neitsyt, Sinä syntymisesi mukaan Adamin tytär, mutta armon mukaan Kristuksen, Jumalan, Synnyttäjä, kutsu minut, joka olen Eedenistä karkoitettu, jälleen Eedeniin.

3. irmossi

Ei kukaan ole niin pyhä / kuin Sinä, Herra, minun Jumalani, / joka olet ylentänyt uskovaistesi sarven, oi Hyvä, / ja vahvistanut meidät Sinun tunnustamisesi kalliolle.

Kunnia olkoon Sinulle, meidän Jumalamme, kunnia Sinulle!

Voi minua! Kavala käärme kadehtien kunniaani kuiskutti viekkaasti Eevan korvaan ja vietteli hänet; tämä sitten eksytti minutkin, ja minä tulin elämän kuorosta pois karkotetuksi.

Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.

Voi poloista sieluani! Kuinka olit älyämättä viekkautta? Kuinka olit petosta ja vihollisen kateutta tuntematta? Kuinka annoit järkesi niin pimetä, että rikoit Luojasi lain?

Nyt, aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

Minun toivoni ja pyhä, puhdas suojelijani, Sinä ainoa, joka olet muinoin langenneen Adamin alastomuuden synnyttämiselläsi peittänyt, pue minut jälleen katoamattomuuden vaatteeseen!

Katismatroparit, 4. sävelmä

Aadam, joka himojensa hillitsemättömyydessä ei totellut Herran käskyä, / ajettiin katkeroittavan ruuan tähden pois paratiisin makeudesta / ja tuomittiin raatamaan maata, josta hän itse otettu oli, / sekä kovin hikoillen syömään leipäänsä. / Sen tähden me himoitkaamme itsemme kieltämistä, / ettemme ulkopuolella paratiisia itkisi, niin kuin hän, / vaan siihen sisälle menisimme.

Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.

Nyt on tullut hyvän toiminnan aika. / Tuomari on ovella. / Älkäämme tulko synkälle mielin, / vaan ruvetkaamme paastoamaan. / Kantakaamme Herralle uhriksi katumuksen kyyneliä sekä almuja ja huutakaamme: / Syntejämme on niin paljon kuin santaa meressä, / mutta Sinä, kaikkien Vapahtaja, / kevennä syntitaakkamme, jotta me saisimme katoamattoman seppeleen.

Nyt, aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

Me, kelvottomat, emme koskaan herkeä puhumasta voimastasi, oi Jumalansynnyttäjä, / sillä jollet Sinä esirukouksillasi puolustaisi, / niin kuka silloin päästäisi meidät näin suurista vaaroista? / Kuka olisi meidät tähän asti synnin orjuudesta vapaina säilyttänyt? / Emme erkane Sinusta, oi Valtiatar, / sillä Sinä aina pelastat palvelijasi / kaikista kauheista vaaroista.

4. irmossi

Kristus on minun voimani, / Jumalani ja Herrani / - kohottaa pyhä seurakunta jumalallisella hartaudella riemuveisun, / puhtain mielin viettäen Herrassa juhlaa.

Kunnia olkoon Sinulle, meidän Jumalamme, kunnia Sinulle!

Itkekää enkelien järjestöt, itke paratiisin kauneus ja sen kasvien ihanuus minua, onnetonta eksytettyä ja Jumalan yhteydestä pois eronnutta!

Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.

En enää näe sinua, kallis paratiisi, en nauti suloisinta jumalallista ihanuttasi, sillä olen vihastuttanut Luojaani ja olen alastonna maahan heitetty.

Nyt, aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

Pyhä Valtiatar! Sinä olet avannut kaikille uskovaisille paratiisin portit, jotka Adam oli muinoin rikkomuksellaan sulkenut. Avaa minulle armon portit!

5. irmossi

Minä rukoilen Sinua, oi Hyvä, / sytytä jumalallisen säteilysi voimalla rakkaus meidän sieluissamme, / jotka aamusta varhain tykösi riennämme - / jotta tulisimme tuntemaan Sinut, / Jumalan Sanan, / syntien synkästä pimeydestä ylös valkeuteen kutsuvan totisen Jumalan.

Kunnia olkoon Sinulle, meidän Jumalamme, kunnia Sinulle!

Minä itken ja vaikeroin sieluani ja haluaisin saada silmäni täyteen kyyneliä, kun näen ja tunnen alastomuuteni, jonka olen rikkomuksellani saavuttanut.

Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.

Minä olen Jumalan kädellä maasta luotu, mutta minä, onneton, kuulin, että minun pitää jälleen maaksi tuleman. Kuka ei itkisi minua, Jumalan hylkäämää, joka olen paratiisin tuonelaan vaihtanut?

Nyt, aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

Me, kaikki uskovaiset, julkisesti nimitämme Sinua, puhtahin Jumalansynnyttäjä, kunnian ihmeelliseksi juhlamajaksi. Sen tähden minä rukoilen Sinua, puhdas Neitsyt, saata minut asumaan paratiisin juhlamajaan, josta minä olen langennut pois.

6. irmossi

Nähdessäni tämän maailman merellä riehuvan kiusausten myrskyn / minä tyveneen satamaasi kiiruhtaen huudan Sinulle: / Oi ylen armollinen Herra, / johdata minun elämäni ylös turmeluksesta!

Kunnia olkoon Sinulle, meidän Jumalamme, kunnia Sinulle!

Laupias Vapahtaja, Sinä olet pukenut minut Eedenissä Jumalan kutomaan vaatteeseen, mutta minä uskottuani pahaa henkeä rikoin käskysi ja huomasin, viheliäinen, olevani alasti.

Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.

Ole armollinen, armahda, Kaikkivaltias Jumala, kättesi tekoa! Minä rukoilen Sinua, oi Hyvä, älä hylkää minua, joka olen eroittanut itseni enkelien kuorosta.

Nyt, aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

Maria, Jumalan kutsuma, Sinä Herran, kaikkien Kuninkaan ja Lunastajan synnyttäjänä kaiken Valtiatar, kutsu minut, joka olen vangittu, jälleen paratiisin kunniaan!


Kontakki, 6. sävelmä

Herra, viisauteen ohjaaja, / ymmärryksen antaja, / taitamattomain opettaja ja köyhien turva, / vahvista, tee ymmärtäväiseksi minun sydämeni. / Sinä, Isän Sana, anna minulle opin sanoja: / katso, minä en pidätä kieltäni huutamasta Sinulle: / Armollinen, armahda minua, langennutta!

7. irmossi

Hurskaille nuorukaisille enkeli virvoitti kasteella tulisen pätsin, / mutta kaldealaiset polttava Jumalan käsky pakotti hirmuvaltiaan huutamaan: / Kiitetty olet Sinä, meidän isäimme Jumala!

Kunnia olkoon Sinulle, meidän Jumalamme, kunnia Sinulle!

Kaikkia hallitseva Herra, Sinä olet omasta tahdostasi luonut minut. Älä hylkää minua, Vapahtaja Jumala, kun kavala lohikäärme on minua kadehtinut ja kun minä olen vihastuttanut Sinua, vaan kutsu minut jälleen luoksesi!

Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.

Paha käärme on kateudesta haavoittanut koko sieluni ja saattanut minut karkotetuksi pois paratiisin nautinnoista, mutta, Jumala, hyvin helläsydäminen Vapahtaja, älä hylkää minua, vaan kutsu luoksesi jälleen!

Nyt, aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

Ota helläsydämisesti, oi kaikkein Puhtahin, harras rukoukseni vastaan ja anna minulle, oi puhdas Neitsyt, syntien anteeksiantamus, kun minä kyynelin hartaasti huudan: Älä hylkää minua, oi Hyvä, vaan kutsu autuuteen jälleen!

8. irmossi

Sinä, Kristus, joka pelkällä tahdollasi kaiken aikaansaat, / teit hurskaille nuorukaisille tulenliekin kasteen lähteeksi, / ja vanhurskaan uhrin Sinä vedellä palamaan sytytit. / Sinua me yli kaiken ylistämme kaikkina aikoina.

Kunnia olkoon Sinulle, meidän Jumalamme, kunnia Sinulle.

Miksi tottelit pahaa kehotusta ja tulit jumalallisen käskyn rikkojaksi? Voi sinua, sielu parka, kun olet saattanut Jumalan murheelliseksi, vaikka oletkin määrätty ylistämään Häntä enkelien kanssa!

Me kiitämme Herraa, Isää, Poikaa ja Pyhää Henkeä.

Kuinka sinä matelijain ja eläinten valtiaana ryhdyit keskustelemaan sielua vahingoittavan matelijan kanssa ja otit oikeana vastaan pahan hengen neuvon? Voi pettymystäsi, sinä todella viheliäinen sieluni!

Nyt, aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

Jumalan armoittama Maria! Me kiitosvirsin ylistämme Sinua Jumalan lihaksi tulemisen valoa kantavana majana. Valaise minut, joka olen himojeni kauheasti pimittämä, armosi valolla, Sinä toivottomien toivo!

Me kiitämme ja ylistäme ja kumarramme Herraa, / veisaten ja korkeasti kunnioittaen Häntä iankaikkisesti.

Katabasi: Sinä tulen liekistä...

Pappi: Jumalansynnyttäjää, Valkeuden Äitiä, veisuilla kunnioittaen ylistäkäämme!

Laulajat: Minun sieluni suuresti ylistää Herraa...

9. irmossi

Ihmisten on mahdoton nähdä Jumalaa, / sillä Häntä kohti eivät enkeleinkään joukot rohkene katsettaan kohottaa, / mutta Sinun kauttasi, oi Puhtain, ilmestyi ihmisille lihaksi tulleena Sana, / Hänelle taivaallisten sotajoukkojen kanssa kiitosta veisaten / me Sinua, Neitsyt, autuaaksi ylistämme.

Kunnia olkoon Sinulle, meidän Jumalamme, kunnia Sinulle!

Tiedon hedelmä oli Eedenissä maultaan makea sitä syödessäni, mutta se lopulta tuli karvaaksi kuin sappi. Voi poloista sieluani! Kuinka pidättymättömyydelläsi Paratiisin nautinnot kadotit?

Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.

Minä luotan suureen armoosi, Vapahtaja Kristus, sekä jumalallisesta kyljestäsi vuotaneeseen vereen, jolla oi hyvä, olet ihmisluonnon pyhittänyt ja olet Sinua palveleville avannut Paratiisin portit, jotka Aadam oli ennemmin sulkenut.

Nyt, aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

Aviontuntematon Neitsyt Jumalansynnyttäjä, Sinä elämän kuvauksellinen portti, josta kukaan ei saa käydä sisälle, avaa esirukouksillasi minulle Paratiisin portit, jotka ovat minulle suljetut, jotta minä ylistäisin Sinua, joka olet Jumalan jälkeen minun auttajani ja väkevä turvani.

Katabasi: Ihmisten on mahdoton nähdä Jumalaa, / sillä Häntä kohti eivät enkeleinkään joukot rohkene katsettaan kohottaa, / mutta Sinun kauttasi, oi Puhtain, / ilmestyi ihmisille lihaksi tulleena Sana, / Hänelle taivaallisten sotajoukkojen kanssa kiitosta veisaten / me Sinua, Neitsyt, autuaaksi ylistämme.

Eksapostilario

Vuorossa olevan eksapostilarion lisäksi triodionista.

Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.

Minä, viheliäinen, olen ollut tottelematon käskyllesi. Voi minua, laupias Herra! Koko sielustani häpeän, kun minulta on antamasi kunnia riisuttu ja kun olen paratiisin nautinnoista karkotettu pois. Armahda minua, oi Armollinen, olen aivan ansioni mukaan jäänyt armoasi vaille.

Nyt, aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

Herra Vapahtajani ja Jumalani! Sinä olet ristisi ja kärsimyksiesi kautta johdattanut meidät jälleen paratiisiin, josta me olimme ensin puusta syömisen takia ajetut pois. Tue nyt meitä niillä paaston puhtaassa kilvoituksessa ja suo meidän kumartaa jumalalliselle ylösnousemisellesi ja viettää pelastavaista pääsiäisjuhlaa, - suo Synnyttäjäsi esirukouksien tähden!

Kiitosstikiiroja

Vuorosävelmän stikiirain lisäksi triodionista, 6. sävelämä.

Liitelauselma: Minä iloitsen ja riemuitsen Sinussa, veisaan Sinun nimesi kiitosta, sinä Korkein. (Ps. 9:3).

Kun Aadam nautti herkullista syötävää, / niin hänet ajettiin tottelemattomana pois paratiisista, / mutta kun Mooses paastolla kirkasti sielunsa silmät, niin hänet nimitettiin jumalannäkijäksi. / Sen tähden jos tahdomme tulla paratiisin asukkaiksi, / niin kieltäytykäämme hyödyttömästä ruuasta, / ja jos haluamme nähdä Jumalan, niin paastotkaamme Mooseksen tavoin neljäkymmentä päivää / ja pysykäämme vilpittömästi rukouksessa ja anomisessa, / hillitkäämme sielumme himot, poistakaamme lihamme hekumat! / Kulkekaamme kevein askelin ylös, / missä enkelien järjestöt vaikenemattomin äänin kiitosvirsillä ylistävät jakaantumatonta Kolminaisuutta, / niin me saamme nähdä Herran käsittämättömän hyvyyden. / Suo, Kristus, elämänantaja Jumalan Poika, / meidän, Sinuun luottavien, siellä riemuita / yhdessä enkelien joukkojen kanssa, / - suo Sinut synnyttäneen Äitisi / sekä apostolien, marttyyrien / ja kaikkien pyhien ihmisten esirukouksien tähden!

Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle nyt, aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

Korkeasti siunattu olet... jne aamupalveluksen loppuun.

Liturgiassa

Prokimeni: Tehkää lupauksia / ja täyttäkää ne Herralle Jumalallenne. (Ps. 76:12).

Liitelauselma: Jumala on tunnettu Juudassa, Hänen nimensä on suuri Israelissa. (Ps. 76:2).

Epistola: Room. 13:11-14:4: Veljet, pelastus on nyt meitä lähempänä...

Evankeliumi: Matt. 6:14-21: Herra sanoi: Jos te annatte anteeksi...

Ehtoollislauselma: Ylistäkää Herraa taivaista, ylistäkää Häntä korkeuksissa. (Ps. 148:1). Ehtoopalveluksessa

Alkupsalmin (104) jälkeen: Herra, minä huudan Sinua...

Avuksihuutostikiiroja

Vuorosävelmän stikiirain lisäksi triodionista, 2. sävelmä

Liitelauselma: Jos Sinä, Herra, pidät mielessäsi synnit, Herra, kuka silloin kestää? Mutta Sinun tykönäsi on anteeksiantamus, että Sinua peljättäisiin. (Ps. 130: 3-4).

Alottaessamme oikean paaston jumalisen kilvoituksen / koettakaamme kaikki itsemme hillitsemisellä nöyryyttää lihamme / ja etsikäämme rukouksillamme ja kyynelillämme Herraa, / joka on meidät pelastava, / sekä täysin unohtaen pahuuden huutakaamme: / Me olemme syntiä tehneet Sinua vastaan, laupias Kuningas - Kristus! / Pelasta meidät, niin kuin muinoin pelastit niiniveläiset, / ja tee meidät osallisiksi taivaallisesta valtakunnastasi!

Liitelauselma: Minä odotan Herraa, minun sieluni odottaa, ja minä panen toivoni Hänen sanaansa. (Ps. 130: 5).

Aloittakaamme valoisin mielin paaston aika / ja antautukaamme sen hengellisiin kilvoituksiin. / Puhdistakaamme sielumme, / tehkäämme puhtaaksi lihamme. / Paastotkaamme sekä kieltäytymällä ruuista / että kaikista himoista / ja yltäkyllin nauttikaamme hengen hyveitä / sekä niissä yhtämittaisesti halulla pysyen / tulkaamme kaikki arvollisiksi / hengellisellä ilolla näkemään Jumalan Kristuksen suuriarvoisimpia kärsimyksiä / ja pyhää pääsiäistä.

Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle nyt, aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

Kalenteripäivän stikiira Jumalansynnyttäjälle.

Oi Jeesus Kristus...


Suuri prokiimeni, 8. sävelmä

Älä peitä kasvojasi palvelijaltasi, sillä minä olen ahdistuksessa; joudu vastaa minulle! Lähesty minun sieluani ja lunasta se. (Ps. 69:18- 19, 30, 33).

Liitelauselmat:

Suojatkoon minua Sinun apusi Jumala!

Nöyrät näkevät sen ja riemuitsevat.

Elpyköön teidän sydämenne, teidän, jotka etsitte Jumalaa.

Suo, Herra...

Anomusektenia

Virrelmästikiiroja, 4. sävelmä

Herra, nyt on armosi kirkastunut meille, / on kirkastunut sielujemme valo. / Katso, nyt on otollinen aika, / nyt on parannuksen tekemisen aika. / Pankaamme pois pimeyden teot ja pukeutukaamme valon aseihin, / jotta purjehdittuamme paaston suuren meren yli / saapuisimme sielujemme Pelastajan, Herran / Vapahtajan Jeesuksen Kristuksen kolmantena päivänä tapahtuneen ylösnousemisen juhlaan.

Liitelauselma: Ole meille armollinen, Herra, ole meille armollinen, sillä kylliksi olemme jo saaneet ylenkatsetta. Sielumme on jo kyllänsä saanut suruttomien pilkasta, ylpeitten ylenkatseesta. (Ps. 123: 3-4).

Marttyyreille: Sinun kunniasi, Kristus Jumala, / on suuri pyhiesi muistelemisessa. / Näitten rukouksien tähden / anna meille ylhäältä suuri armosi!

Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle nyt, aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

Kalenteripäivän veisu Jumalansynnyttäjälle tai seuraava: Jumalansynnyttäjä, / enkelien järjestöt Sinua ylistävät, / sillä Sinä, Puhtahin, / olet synnyttänyt Isän ja Hengen kanssa aina yhdessä olevan Jumalan, / joka on tahtonsa voimalla luonut olemattomuudesta enkelien joukot. / Rukoile, puhtahin Neitsyt, / että Hän pelastaisi ja valistaisi ne sielut, / jotka Sinua oikeauskoisesti kiitosvirsin ylistävät!

Lukija: Herra, nyt Sinä lasket palvelijasi...

Pyhä Jumala...,

Isä meidän...,

Pappi: Sillä Sinun, Isä, Poika ja Pyhä Henki...

Laulajat: Amen. Iloitse, Jumalan Äiti... jne

Lukija: Herra, armahda! (40 kertaa).

Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle nyt, aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

Me ylistämme Sinua...

Herran nimeen siunaa, isä!

Pappi: Kiitetty on aina...

Lukija: Taivaallinen Kuningas, ohjaa maamme hallitusta, vahvista uskomme, hillitse vihollisuudet, anna maailmallesi rauha, varjele seurakuntaamme (luostariamme), edesmenneet isämme, äitimme, veljemme ja sisaremme saata vanhurskauden majoihin ja meidän synninkatumuksemme ja tunnustuksemme ota hyvyydessäsi vastaan!

Pappi lukee Efraim Syyrialaisen rukoukset:

Herra, minun elämäni valtias! Estä minusta laiskuuden, velttouden, vallanhimon ja turhanpuhumisen henki.

Kumarrus maahan.

Anna minulle, Sinun palvelijallesi, sielun puhtauden, nöyryyden, kärsivällisyyden ja rakkauden henki.

Kumarrus maahan.

Oi Kuningas ja Herra! Anna minun nähdä minun rikokseni ja anna, etten minä veljeäni tuomitsisi, sillä kiitetty olet Sinä iankaikkisesti. Amen.

Kumarrus maahan.

Kunnia olkoon Sinulle, Kristus, meidän Jumalamme, meidän toivomme, kunnia Sinulle!

Laulajat: Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle nyt, aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen. Herra armahda! Herra armahda! Herra armahda! Siunaa!

Pappi lausuu loppusiunauksen: Kristus, totinen Jumalamme, puhtahimman Äitinsä rukouksien ja kunniallisten ruumiittomien voimien puolustuksen tähden sekä pyhien, kunniallisten ja korkeasti kiitettyjen apostolien, (temppelin ja päivän pyhien), pyhien vanhurskaiden Herran esivanhempien Joakimin ja Annan sekä kaikkien pyhien ihmisten esirukouksien tähden, armahtakoon ja pelastakoon meidät hyvyydessään ja ihmisrakkaudessaan.

Laulajat: Herra armahda! Herra armahda! Herra armahda!

Pappi puhuu sovinnonteon tärkeydestä suurta paastoa aloitettaessa ja kumartuen maahan seurakunnan edessä sanoo:

Siunatkaa minua, pyhät isät, veljet ja sisaret, ja antakaa minulle syntiselle anteeksi kaikki, millä olen syntiä tehnyt teoin, sanoin, ajatuksin ja kaikilla tunteillani.

Seurakuntalaisten kumartuessa maahan lukija sanoo:

Jumala antakoon Sinulle anteeksi, pyhä isä. Anna anteeksi meillekin.

Pappi siunaa yksitellen kirkkokansan ja lauletaan pääsiäiskanonia.