Toiminnot

Stefanos Tunnustaja, Triglian igumeni

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhittäjä Stefanos Tunnustaja, Triglian igumeni, on yksi kolmesta samannimisestä pyhästä, joita kunnioitetaan Suomen ortodoksisessa kirkossa ja jotka on merkitty suomalaiseen ortodoksiseen kirkkokalenteriin. Muut kaksi ovat Stefanos Tunnustaja, Surožin arkkipiispa (muistopv. 15.12.) ja Stefanos Tunnustaja, joka tunnetaan myös nimellä Dunale Espanjalainen (muistopv. 17.12.)

Nuorena luostariin

Pyhittäjä Stefanos aloitti luostarielämänsä varsin nuorena ja hänet valittiin myöhemmin hyveellisen elämäntapansa vuoksi Vähän-Aasian Bithyniassa lähellä Konstantinopolia olevan Triglian luostarin igumeniksi, luostarin johtajaksi.

Ikonoklasmin vastustaja

Ikonoklasmin harhaopin aikoihin keisari Leo Armenialaisen hallituskaudella (813-820) hänet pidätettiin ja hänet yritettiin pakottaa luopumaan ikonien kunnioittamisesta. Pyhittäjä ei suostunut tähän ja sai maksaa siitä kovan hinnan. Hän kuitenkin kutsui koko ajan pidättäjiään harhaoppisiksi ja siksi häntä kidutettiin ja lopulta heitettiin vuonna 815 vankilaan ja karkotettiin. Terveydeltään heikentyneenä ja sairaana hän ei kestänyt karkotuspaikan oloja ja hän kuoli pian karkotuksessa ollessaan.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhittäjä Stefanos Tunnustajaa, Triglian igumenia aina vuosittain hänen omana muistopäivänään maaliskuun 28. päivänä.

HAP