Toiminnot

Stikari

Kohteesta Ortodoksi.net

Stikari (© Pyykkönen)
Alusstikari (© Pyykkönen)

Stikari (latinaksi: alba) on täyspitkä, suora, brokadikankainen tai valkoinen, hihallinen ortodoksisen kirkon jumalanpalveluspuku, jota käyttävät kaikki vihkimyksen saaneet jumalanpalvelusten toimittajat aina lukijasta piispoihin.

Stikari on usein sivusta maahan asti auki ja se on myös sivusta napitettu. Stikarin selkään keskelle hartioiden kohdalle on kirjottu tai applikoitu risti.

Brokadikankaista stikari käyttävät kaikki diakonit ja joskus myös avustavat henkilöt, ponomarit. Normaalisti papit ja piispat käyttävät ns. alusstikaria, joka on valkoinen, yksinkertaisempi, ohuempi ja kapeampi asuste.

Stikari symbolisoi sekä enkelin asua että tahrattomuutta, Kristuksen valkoista vaippaa ja kristityn kastepukua.

Kuten kaikkia jumalanpalvelusasuja päälle puettaessa, myös stikaria jumalanpalvelukseen puettaessa luetaan tietty, kyseiseen asuun liittyvä rukous. Stikarin yhteydessä se on:

"Minä iloitsen suuresti Herrassa, minun sieluni riemuitsee Jumalassani, sillä Hän pukee minun ylleni autuuden vaatteet ja verhoaa minut vanhurskauden viittaan. Yljän kaltaiseksi hän minut seppelöi ja niin kuin morsiamen, koristaa minut kauneudellaan."

Petja Pyykkönen