Toiminnot

Stylianos Paflagonilainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Stylianos Paflagonilainen, muistopäivä 26.11.
(© Pyykkönen)

Stylianos Paflagonilainen, muistopäivä 26.11.

"Ottaen hoivaasi äitejä ja lapsia,
Suojellen heitä surulta ja sairauksilta,
Osoitit uhrautumista ja nopeaa henkistä ja ruumiillista paranemista heille,
jotka Sinua ylistävät. Iloitse, pyhä Stelian, suuri ihmeiden tekijä."

Pyhä Stylianos (Stelian), joka on yleisesti tunnettu pienten lasten, vauvojen suojelijana, tuli itsekin otolliseksi Pyhälle Hengelle jo oman äitinsä kohdussa. Hän oli kaikessa puhdas ja täynnä rakkautta. Tehdäkseen elämänsä Jumalalle otolliseksi, hän jakoi kaiken perimänsä omaisuuden köyhille ja hänestä tuli munkki. Hän syvensi kilvoitustaan ja rukouselämäänsä sekä Jumalan tuntemustaan menemällä erämaahan. Hän asui siellä luolassa, jonne hän sai ruokansa jumalallisilta enkeleiltä. Hän sai voiman parantaa erilaisia ihmisten sairauksia. Kerran hänen luokseen tuli kuolevia ihmisiä, joilla oli mukanaan vauvoja, jotka näin jäivät ilman vanhempiaan, heidän kuollessaan. Kilvoitellen entistä enemmän, erakko Stelian (Stylianos) tahtoi toimia välittäjänä Jumalan ja lapsien välillä parantaen heidät. Nunnat, jotka olivat paikalla, toivat lisää sairaita vauvoja Stelianin (Stylianoksen) luo parannettavaksi.

Stylianoksen (Stelianin) reliikit ovat Bukarestissa

Pyhän Stylianoksen (Stelianin) seurakunta nimeltään "Lucaci" Bukarestissa on uskovaisten rakastama paikka, josta he usein etsivät helpotusta pyhittäjän pyhäinjäännöksien luona. Kirkko on rakennettu vuonna 1736 romanialaisen metropoliitta Stefanin toimesta ja se korjattiin jokin aika sitten ja muistuttaa meitä yhä tänä päivänäkin pyhästä. Kirkon jalokiviä ovat pyhän Stylianoksen perintö, mutta myös pyhien Haralambosin, Elefterioksen ja Onufrioksen reliikit.

Ajan kuluessa kirkko on kristittyjen toiminnan kautta saanut toisenkin suojelijan pyhän Nikolaoksen kanssa. Hän on pyhä Stylianos ja näin ollen se on ainoa kirkko Bukarestissa, jonka suojelija, kirkon oma pyhä on pyhä Stylianos. Siellä on jumalanpalvelukset joka sunnuntai ja pyhän Stylianoksen muistopäivä, marraskuun 26. päivä, tuo kirkkoon lukuisia uskovaisia.

Pyhän Stylianoksen rukous

Hurskas isä Stylianos, rukouksiemme tukija ja opastaja, ruumiin intohimojen voittaja ja enkelien kanssa elävä, joka pyhien kanssa ja valaistuit taivaallisesta valosta.
Nyt ollessasi elävän ja taivaallisen Kristuksen edessä, muista meitä uskovaisia, jotka rohkeasti pyytävät tukeasi ja esirukouksiasi. Sinä, joka jo äidin rinnasta alkaen olit pyhitetty ja valittu Pyhän Hengen astiaksi, ottaen hoivaasi äitejä ja lapsia, suojellen heitä surulta ja sairauksilta, osoitit uhrautumista ja nopeaa henkistä ja ruumiillista paranemista heille, jotka Sinua ylistävät.
Poika, joka ylistäen Paflagonissa Pyhää Kolminaisuutta, teki sydämemme miellyttävän autiomaapölyn ja Jumalan hyvän armon asuinpaikaksi, missä liljat kukkivat Vapahtajan uskossa ja hedelmät kasvavat hyvien tekojen pyhityksessä, suojaa sinä esirukouksilla perheemme ja lapsemme, pyytäen armolliselta Jumalalta anteeksi syntejämme, terveyttä ja pelastusta, että kauttasi ja kanssasi voimme ylistää Isää, Poikaa ja Pyhää Henkekä. Amen.

Kristittyjen vauvojen ja perheiden suojelija - ensimmäisen kristityn sosiaalisen keskuksen luoja

Pyhittäjä Stylianosta pidetään vauvojen ja yleensä kristittyjen perheiden suojelijana. Hänen rukouselämänsä ja hengellinen intonsa ovat antaneet hänelle ihmeiden tekemisen ja parantamisen lahjan ja erikoisesti erilaisista sairauksista kärsivien lasten parantamisen lahjan.

Hän syntyi Adrinanópoliksessa, Paflagonian maakunnassa Vähässä-Aasiassa (nykyisessä Turkissa). Hän oli lähtöisin köyhästä perheestä. Jo varhain hän tunsi tarvetta vetäytyä maailmasta palvelemaan Jumalaa, joka ei koskaan jättänyt häntä ilman tarvitsemaansa.

Sekään ei ole merkityksetöntä, että pyhä Stylianos eli kristinuskon ns. "kultaisella vuosisadalla", ajanjaksona, jolloin mm. vainot loppuivat, uskon totuudet systematisoitiin ja askeettinen elämä kukoisti. Vaikka yksinäisyys veti häntä puoleensa, pyhä Styklianos ei poistunut kokonaan yhteiskunnasta, koska hänen rakkautensa toisia kohtaan toi hänet muitten joukkoon auttamaan tarvittaessa ja muina aikoina hän palasi keljaansa.

Eräänä iltana rukoillessaan pyhä Stylianos tunsi Jumalan läsnäolon ja Pyhä Henki täytti hänen sisimpänsä. Kukaan ei tarkalleen tiedä, mitä hänen keljassaan silloin tapahtui, mutta tosiasia on, että seuraavana päivänä hänen kasvonsa säteilivät iloa ja hänet valtasi suuri mielenrauha, jollaista kukaan ei ollut ennen nähnyt. Se oli selvästi havaittavissa, kun hän silloin tapasi erään sairaan lapsen ja yritti lohduttaa häntä. Kuten tavallista, hän laittoi kätensä lapsen pään päälle ja samalla hän tunsi, kuinka Jumalan voima virtasi hänen käsiensä kautta. Lapsi parani.

Tämän jälkeen hänen keljastaan tuli suosittu pyhiinvaelluskohde etenkin sairaille ja kärsiville, joista monet paranivat hänen käsiensä kautta mutta myös vahvan uskon voimalla, jota ilman ei ollut toivoa paranemisesta.

Huolimatta siitä, ettei pyhällä Stylianoksella ollut miitään korkeaa koulustusta, hän osoittautui hyväksi opettajaksi ja kouluttajaksi. Kerrotaan, että monet perheet toivat lapsensa pyhän Stylianoksen ohjattavaksi ja hän johdatti heitä Jumalan tuntemiseen. Siksi voidaan sanoa, että pyhä Stylianos perusti ensimmäisen hengellisen keskuksen lapsille ja nuorille, jotka jäivät sinne ohjattavaksi siksi aikaa, kun vanhemmat tekivät töitään.

Siten pyhästä Stylianoksesta tuli vauvojen ja lasten sekä yleensä perheiden oma suojeluspyhä. Lapsista huolehtiminen toi hänen kasvoilleen aina ilon. Hän oli ystävällinen ja täynnä rakkautta toisia kohtaan, Saavuttaessaan korkean iän, pyhä Stylianos kuoli rauhassa ja uskossa Jumalaan, antaen aina kaiken kunnian töistään Jumalalle.


HAP

Muualla Internetissä: