Toiminnot

Tämänkin sukupolven tavoitteena on synnyttää pyhiä (opetuspuhe)

Kohteesta Ortodoksi.net

Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen

"Ja tälle kalliolle minä rakennan seurakuntani, ja tuonelan portit eivät sitä voita..." (Matt.16:18)
"Tunnen miehen, joka . . . temmattiin kolmanteen taivaaseen..." (2.Kor.12:2)
Valamon pyhiä

Nämä Kristuksen ja pyhän apostoli Paavalin opettavat sanat olemme kuulleet usein pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin juhlapäivänä kirkon äänen kautta opetukseksemme ja hengelliseksi rakentumiseksemme. Uskonelämä on vaikutusta toisaalta ylhäältä ihmisen maailmaan ja toisaalta alhaalta ihmisestä ylöspäin. Apostolien Pietarin ja Paavalin juhlassa tällainen uskonelämän näkymä saa syvällisen ilmaisun. Meille julistetaan, että apostoli Pietari ilmaisi koko opetuslapsijoukon puolesta uskon syvyyden Kristukseen Jumalan Poikana, uskon, jonka varaan Kristus lupasi sitten perustaa seurakunnan. Apostolien usko oli vahvistunut Kristuksen läheisyydessä. Pyhä apostoli Paavali, joka vei kristillisen uskon sanoman laajalti silloiseen maailmaan, osoitti henkensä kypsyydessä uskonelämän kokemuksen syvällisyyden sekä korkeuteen kohottavan uskon.

Maailmaan lähetettynä kirkko suorittaa tehtävää, evankeliumin sanoman julistamisen ja pyhittämisen tehtävää. Apostolien lähetystyön jatkajina ajassa olivat pyhittäjäisämme Sergei ja Herman, joiden nimeä Pyhien Sergein ja Hermanin Veljeskunta kantaa. Hengen kypsyydessä pyhittäjäisät olivat ymmärtäneet olla kuuliaisia evankeliumin sanomalle ja olla valmiit viemään hyvää sanomaa "aina maan äänin asti". Pyhittäjäisien lähetystehtävässä on todellistunut se uskon kallio, joka oli jo apostolien uskossa perustana. Pyhittäjäisien hengen kokemuksessa on todellistunut myös se tavoite, että usko on johdattamassa rukoilijan hengen korkeuteen aina "kolmanteen taivaaseen".

Kirkon elämä on elämää pyhyydessä. Kirkon tehtävä on pyhittää. Pyhittäjäisämme ovat tulleet kirkossa ja kirkon kautta osallisiksi Jumalan pyhyydestä. Pyhiksi julistetut ovat kirkossa hengen kypsyyden saavuttamisen korkeita esikuvia ja yleviä malleja ajassa vaeltaville ja pyhyyttä janoaville kohti ikuisuutta pyrkiville uskoville.

Pyhät ovat elävä todistus kirkon uskosta ja kirkon hengenelämän syvyydestä; todistus siitä uskon täyteydestä, jonka perustan pyhät apostolit ovat kirkolle vaalittavaksi jättäneet.

Kirkon elämän nykyhetkessäkin pyhyys vaikuttaa ja toimii. Tällekin sukupolvelle on eräänlaisena uskonelämän syvyyden tavoitteena synnyttää uusia pyhiä hengen elämän taivaalle. Kirkko pyrkii pyhittämään myös luomakunnan ja saattamaan sen kaunistettuun ja kirkastettuun olotilaan. Ristisaatto ja vedenpyhitys kuvaavat ihmisen matkaa ajassa kohti ikuisuutta uskon totuudessa ja pyhittymisen janossa.

Profeetan sanan mukaan "taidolliset loistavat, niin kuin taivaanvahvuus loistaa, ja ne jotka monta vanhurskauteen saattavat, niin kuin tähdet, aina ja iankaikkisesti". (Dan.12:3).

Piispa Tiihon
Kuopion katedraalissa 29.6.1985 pidetty saarna

(Artikkeli on julkaistu Ortodoksi.netin sivuilla PSHV:n komitean kirjallisella luvalla. Opetuspuhe on alkuaan julkaistu Aamun Koitossa nr. 15-16/1985, joka ilmestyi heinäkuun 26. päivänä 1985, sivulla 247 [s.3])